Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leider van militie Oath Keepers opgepakt om bestorming Capitool

Leider van militie Oath Keepers opgepakt om bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse autoriteiten hebben de oprichter gearresteerd van de extreemrechtse Amerikaanse militie Oath Keepers. Stewart Rhodes wordt vervolgd voor zijn betrokkenheid bij de bestorming van het parlement in Washington begin vorig jaar, berichten Amerikaanse media.

Oud-militair Rhodes is volgens The Washington Post de bekendste persoon die strafrechtelijk wordt aangepakt vanwege de rellen op 6 januari 2021. Toen bestormden aanhangers van toenmalig president Donald Trump het Capitool in de hoofdstad.

Trump had na de presidentsverkiezingen zonder bewijs volgehouden dat hij door fraude had verloren. Zijn aanhangers probeerden te voorkomen dat het parlement de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden zou goedkeuren. Er vielen meerdere doden.

Betrokkenheid

Oath Keepers-leider Rhodes wordt verdacht van een complot om mensen aan te zetten tot een opstand tegen de staat. Hij zou vorig jaar aanwezig zijn geweest bij het Capitool. Daar communiceerde hij naar verluidt via zijn mobiele telefoon en een chatapp met leden van zijn team. Rhodes heeft verklaard dat hij zelf niet in het parlementsgebouw is geweest.

De militieleider heeft in de media tegengesproken dat hem iets te verwijten valt. Hij zou juist hebben geprobeerd om leden van zijn groep "uit de problemen" te houden. Medestanders die toch het parlementsgebouw binnenvielen, deden dat volgens hem op eigen houtje. Daar zou door leiders van de militie geen opdracht toe zijn gegeven.

De autoriteiten denken dat Rhodes wel degelijk betrokken was bij het plannen van de bestorming. Hij is niet het enige lid van de militie die wordt vervolgd voor de gebeurtenissen. Ingewijden zeggen tegen de krant dat nog tien andere mensen worden vervolgd die banden hebben met de Oath Keepers of lid zijn van de militie.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

2 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

3 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

5 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

5 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

6 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

7 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

9 uur geleden