Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leider van militie Oath Keepers opgepakt om bestorming Capitool

Leider van militie Oath Keepers opgepakt om bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse autoriteiten hebben de oprichter gearresteerd van de extreemrechtse Amerikaanse militie Oath Keepers. Stewart Rhodes wordt vervolgd voor zijn betrokkenheid bij de bestorming van het parlement in Washington begin vorig jaar, berichten Amerikaanse media.

Oud-militair Rhodes is volgens The Washington Post de bekendste persoon die strafrechtelijk wordt aangepakt vanwege de rellen op 6 januari 2021. Toen bestormden aanhangers van toenmalig president Donald Trump het Capitool in de hoofdstad.

Trump had na de presidentsverkiezingen zonder bewijs volgehouden dat hij door fraude had verloren. Zijn aanhangers probeerden te voorkomen dat het parlement de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden zou goedkeuren. Er vielen meerdere doden.

Betrokkenheid

Oath Keepers-leider Rhodes wordt verdacht van een complot om mensen aan te zetten tot een opstand tegen de staat. Hij zou vorig jaar aanwezig zijn geweest bij het Capitool. Daar communiceerde hij naar verluidt via zijn mobiele telefoon en een chatapp met leden van zijn team. Rhodes heeft verklaard dat hij zelf niet in het parlementsgebouw is geweest.

De militieleider heeft in de media tegengesproken dat hem iets te verwijten valt. Hij zou juist hebben geprobeerd om leden van zijn groep "uit de problemen" te houden. Medestanders die toch het parlementsgebouw binnenvielen, deden dat volgens hem op eigen houtje. Daar zou door leiders van de militie geen opdracht toe zijn gegeven.

De autoriteiten denken dat Rhodes wel degelijk betrokken was bij het plannen van de bestorming. Hij is niet het enige lid van de militie die wordt vervolgd voor de gebeurtenissen. Ingewijden zeggen tegen de krant dat nog tien andere mensen worden vervolgd die banden hebben met de Oath Keepers of lid zijn van de militie.

Meer uit Buitenland

Zus Noord-Koreaanse leider waarschuwt tegen flyeracties

PYONGYANG (ANP/RTR) - De invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un waarschuwt voor "verwoestende gevolgen" als er weer propagandaflyers naar Noord-Korea worden gestuurd. Er zijn zeker 29 grote ballonnen met daarin flyers gevonden, aldus zus Kim Yo-jong in een verklaring aan het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

2 uur geleden
Duitse minister verbiedt uiterst rechts medium Compact

BERLIJN (ANP/DPA) - De sociaaldemocratische Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser heeft het blad Compact verboden omdat het extreemrechts zou zijn. Er zijn invallen gedaan in kantoren van het blad en woningen van eigenaren en uitgevers in vier deelstaten. Volgens Faeser is het in 2010 opgerichte medium "een cruciale spreekbuis voor de extreemrechtse scene" in Duitsland.

2 uur geleden
Media: schutter Trump half uur voor aanslag gespot op dak gebouw

BUTLER (ANP) - Thomas Crooks, de man die zaterdag in de Amerikaanse staat Pennsylvania een aanslag pleegde op oud-president Donald Trump, werd ongeveer een half uur voor hij schoten loste door agenten gespot op een dak. Dat meldt de lokale nieuwszender Channel 11 op basis van politiebronnen. Trump raakte bij de aanslag lichtgewond, maar een omstander en later ook de schutter zelf werden gedood.

4 uur geleden
Biden: niemand heeft meer voor de Palestijnen gedaan dan ik

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij "de Palestijnen zeer steunt" en "meer voor de Palestijnse gemeenschap heeft gedaan dan wie dan ook". Dat zei Biden in een interview waarin hij zichzelf ook een "zionist" noemde.

6 uur geleden
Trump arriveert op Republikeins partijcongres met oor in verband

MILWAUKEE (ANP) - De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is maandagavond lokale tijd gearriveerd op het Republikeinse partijcongres in Milwaukee, in de staat Wisconsin. De oud-president had een verband over zijn oor, waaraan hij zaterdag gewond was geraakt toen hij tijdens een campagnebijeenkomst in Pennsylvania werd beschoten.

6 uur geleden
Biden bereid in september opnieuw in debat te gaan met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft bevestigd dat hij in september opnieuw in debat wil gaan met de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. In het eerste debat van de huidige campagne voor de verkiezingen, vorige maand, oogde Biden regelmatig verward en fragiel.

7 uur geleden
Nieuw, rechtser Europarlement buigt zich meteen over de posten

STRAATSBURG (ANP) - Een nieuw, rechtser Europees Parlement treedt dinsdag aan. Nog maar nauwelijks geïnstalleerd moeten de nieuwe Europarlementariërs deze week meteen belangrijke beslissingen nemen over posten en taakverdeling. Ze kiezen bijvoorbeeld een nieuwe voorzitter voor henzelf, én een voor de Europese Commissie.

7 uur geleden