Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leider Poolse regeringspartij Kaczynski neemt plaats in regering

Leider Poolse regeringspartij Kaczynski neemt plaats in regering

WARSCHAU (ANP/RTR) - De leider van de Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) Jaroslaw Kaczynski keert terug in de regering als vicepremier. Dat zei de Poolse premier Mateusz Morawiecki woensdag.

Een dreigende crisis binnen de Poolse regeringscoalitie werd onlangs afgewend. De regering onder leiding van de conservatieve PiS dreigde te vallen vanwege onder meer een controversiële dierenrechtenwet, maar de rijen werden zaterdag weer gesloten.

Een akkoord om door te gaan werd ondertekend door PiS-leider Kaczynski, justitieminister Zbigniew Ziobro van coalitiepartij SP en Jaroslaw Gowin van de derde regeringspartner. Mediaberichten dat Kaczynski, achter de schermen de machtigste politicus van Polen, zou plaatsnemen in de regering werden toen niet bevestigd.

"De aanwezigheid in de regering van Kaczynski als vicepremier zal onze regering zeker aanzienlijk versterken", zei Morawiecki.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Poolse premier wijst 'Europese chantage over rechtsorde' af

STRAATSBURG (ANP) - De Poolse premier Mateusz Morawiecki wijst "chantage" over de rechtsstaat in zijn land af, zei hij in het Europees Parlement in Straatburg. "We moeten naar elkaar toe bewegen maar aanvaarden en respecteren dat er verschillen zijn." Hij beschuldigt Brussel ervan "steeds meer bevoegdheden naar zich toe te trekken" en benadrukte dat de Poolse grondwet boven het EU-recht staat.

37 minuten geleden
Noord-Korea vuurt opnieuw ballistische raket af

SEOUL (ANP/RTR/AFP) - Noord-Korea heeft opnieuw ten minste één ballistische raket in zee afgevuurd, meldt het Zuid-Koreaanse leger dinsdag. "Ons leger houdt de situatie nauwlettend in de gaten en blijft paraat in nauwe samenwerking met de Verenigde Staten om zich voor te bereiden op mogelijke extra lanceringen", staat in een verklaring van het leger.

3 uur geleden
Recordaantal nieuwe coronabesmettingen in Nieuw-Zeeland

WELLINGTON (ANP) - Nieuw-Zeeland heeft een recordaantal nieuwe Covid-19-gevallen geregistreerd, maakte premier Jacinda Ardern bekend. Dinsdag waren er 94 nieuwe besmettingen, vijf meer dan het vorige record dat bij de eerste uitbraak in april 2020 werd vastgesteld.

7 uur geleden
Trump stapt naar rechter om vrijgave documenten te voorkomen

WASHINGTON (ANP) - Donald Trump is naar de rechter gestapt om te voorkomen dat gegevens van het Witte Huis over de bestorming van het Capitool, op 6 januari dit jaar, worden overgedragen aan een onderzoekscommissie. De voormalige president, tegen wie een afzettingsprocedure werd gehouden omdat hij aanhangers tot de bestorming zou hebben aangezet, stelt dat hij het privilege heeft gevoelige documenten geheim te houden.

7 uur geleden
Turkije roept Nederlandse ambassadeur op het matje

ANKARA (ANP) - Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ambassadeurs van tien landen, waaronder die van Nederland, op het matje geroepen. Aanleiding is een verklaring waarin de landen Turkije oproepen zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

10 uur geleden
Le Figaro: Macron wil zes nieuwe kerncentrales bouwen

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron wil voor Kerstmis de bouw van zes nieuwe EPR-kerncentrales in Frankrijk aankondigden, meldt Le Figaro maandag. De impact van de Europese gascrisis op de energieprijzen en het effect daarvan op de koopkracht van de Fransen hebben de beslissing om in te zetten op deze nieuwe soort nucleaire reactoren versneld, voegde de krant eraan toe. Een woordvoerder van het Élysée weigerde commentaar te geven.

10 uur geleden
Afghanistan-gezant VS stapt op

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse Afghanistan-gezant Zalmay Khalilzad stapt op. De 70-jarige diplomaat maakte zijn vertrek bekend op de zender al-Jazeera, wat kort daarna werd bevestigd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Hij wordt opgevolgd door zijn rechterhand Thomas West, die volgens Amerikaanse media recent gesprekken met de Taliban in Qatar heeft gevoerd.

12 uur geleden