Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leider Conservatieve Partij steunt Johnson na illegale borrels

Leider Conservatieve Partij steunt Johnson na illegale borrels

LONDEN (ANP) - De voorzitter van de Conservatieve Partij Oliver Dowden vindt dat Boris Johnson premier van het Verenigd Koninkrijk moet blijven, ondanks de illegale borrels die tijdens de coronalockdown vorig jaar werden gehouden in de ambtswoning van de premier. Dowden zei tegen de BBC te verwachten dat de regering nu maatregelen neemt tegen de feestjes.

Johnson is de afgelopen weken in het nauw gebracht door verhalen over borrels en feestjes op Downing Street 10. Zo zou er een feestje zijn geweest op de avond voor de begrafenis van prins Philip vorig jaar en werd er wekelijks een borrel gehouden voor mensen die in de ambtswoning van Johnson werkten, ook toen dat niet mocht vanwege coronamaatregelen.

"Dit soort dingen wil ik helemaal niet bagatelliseren en wat we hebben gezien was helemaal verkeerd", aldus Dowden. "Ik werd er woedend door, mijn kiezers ook. Het hele land was woedend."

Wet overtreden

Volgens Dowden is het goed dat Johnson zijn excuses heeft aangeboden. De leider van de Tories denkt dat Johnson nog de juiste man is om premier te blijven, maar moet hij nu wel met concrete stappen komen om het probleem op te lossen. "Het is goed dat de premier zei dat dit tot de bodem wordt uitgezocht. Hij wil ervoor zorgen dat de cultuur waardoor dit heeft kunnen gebeuren wordt aangepakt."

De leider van de grootste oppositiepartij Labour Keir Starmer is een stuk minder optimistisch over de mogelijkheid dat Johnson de cultuur kan veranderen. "De premier heeft de wet overtreden en daarna gelogen over de feestjes die zijn gehouden op Downing Street", aldus Starmer bij de BBC.

Geen feestjes

"Het is helder wat er aan de hand is. Er werd op grote schaal gefeest. De feiten spreken voor zich", aldus Starmer. "Toen ik dit voor het eerst voorlegde aan Johnson verzekerde hij mij dat er geen feestjes waren. Na de eerste video zei hij dat hij er pas net van had gehoord en vorige week werd bekend dat hij bij een van de feestjes was. Toen zei hij dat hij niet doorhad dat het een feestje was."

Starmer werd door de BBC geconfronteerd met een foto waarop te zien is dat hij bier drinkt met medewerkers. "Deze situatie is helemaal niet te vergelijken met die van de premier. Wij waren aan het werk en hadden wat eten gehaald. Er was geen sprake van een feestje."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

UNHCR: wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Voor het eerst zijn er meer dan 100 miljoen mensen wereldwijd gedwongen op de vlucht. Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, is die negatieve mijlpaal bereikt door dodelijke conflicten zoals de oorlog in Oekraïne.

1 uur geleden
Anthony Albanese beëdigd als nieuwe premier Australië

CANBERRA (ANP/AFP) - Anthony Albanese is maandag beëdigd als nieuwe premier van Australië. Dat gebeurde slechts een paar uur voordat hij later op de dag naar de Japanse hoofdstad Tokio afreist om zijn eerste internationale top bij te wonen als leider van het land. Albanese, leider van de centrumlinkse Labourpartij in Australië, zegt dat zijn land bereid is meer te gaan doen om klimaatverandering aan te pakken.

2 uur geleden
Iconische gitaar Kurt Cobain geveild voor 5 miljoen dollar

NEW YORK (ANP) - De blauwe gitaar waar Nirvana-frontman Kurt Cobain op speelde in de videoclip van wereldhit Smells Like Teen Spirit uit 1991 is zondag geveild voor vijf miljoen dollar, omgerekend ruim 4,7 miljoen euro. Vooraf werd verwacht dat de blauwe Fender Mustang een bedrag van zo'n 800.000 dollar op zou brengen. Een ander item van Cobain, zijn Dodge Dart uit 1965 bracht 375.000 dollar op, meldt Julien's Auction, dat de veiling verzorgde. De opbrengst gaat voor een deel naar een liefdadigheidsinstelling voor geestelijke gezondheidszorg.

7 uur geleden
Honderden betogen tegen bezoek koning Juan Carlos aan Spanje

MADRID (ANP/AFP) - Zo'n driehonderd mensen hebben zondag in Madrid geprotesteerd tegen het bezoek van de gepensioneerde Spaanse koning Juan Carlos aan zijn geboorteland. De demonstranten kwamen bijeen in de buurt van het koninklijk paleis in de Spaanse hoofdstad en hielden borden omhoog met teksten zoals "gerechtigheid" en "de Bourbon in de gevangenis", verwijzend naar het huis waarvan hij lid is.

9 uur geleden
Poolse burgers in Oekraïne krijgen dezelfde rechten als andersom

KIEV (ANP/RTR) - Poolse burgers in Oekraïne krijgen daar dezelfde rechten als Oekraïense vluchtelingen die in Polen verblijven. Die belofte maakte de Oekraïense president Volodimir Zelenski zondag tijdens een bezoek van zijn Poolse ambtsgenoot Andrzej Duda in Kiev.

12 uur geleden
Shanghai past strikte lockdownmaatregelen aan

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese miljoenenstad Shanghai gaat de strikte lockdownmaatregelen vervangen door een systeem dat delen van de stad indeelt op basis van de mate van risico: hoog, midden of laag. Dit systeem gebruikte de stad ook al voor de huidige uitbraak van de omikronvariant van het coronavirus, die de stad al sinds april in zijn greep houdt.

14 uur geleden
Oekraïne verlengt staat van beleg met 90 dagen

KIEV (ANP/DPA) - Het Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu tot 23 augustus. Een dag later viert Oekraïne traditioneel zijn Onafhankelijkheidsdag.

14 uur geleden