Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leider Catalonië moet zetel in regioparlement opgeven

Leider Catalonië moet zetel in regioparlement opgeven

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De Spaanse kiesraad ontneemt het hoofd van de Catalaanse regionale regering Quim Torra zijn zetel in het regionale parlement. Dat kan ertoe leiden dat de separatist ook moet opstappen als leider van de welvarende kustregio.

De rechter had Torra vorige maand schuldig bevonden aan bestuurlijke ongehoorzaamheid. De Catalaanse leider had geweigerd tijdens een verkiezingscampagne separatistische symbolen te laten verwijderen van openbare gebouwen. Het hof oordeelde dat Torra achttien maanden geen publiek ambt mocht uitoefenen.

De Catalaanse leider bleef ondanks de uitspraak aan als regiopremier, omdat hij nog in beroep kon gaan. Politieke tegenstanders stapten vervolgens naar de kiesraad. Zij wilden dat Torra direct uit zijn functie zou worden gezet. De raad heeft nu besloten dat Torra zijn zetel moet opgeven.

Die uitspraak kan Torra ook het regionale premierschap kosten, omdat de leider van de Catalaanse overheid ook regionaal parlementariër moet zijn. Torra zegt dat hij later met een reactie komt.

Meer uit Politiek

Ondanks aandringen zwijgen formatiepartijen over kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Beoogde oppositiepartijen willen graag duidelijkheid over hoe het nieuwe kabinet wil omgaan met de financiering van de kinderopvang. Maar de partijen aan de formatietafel willen daar nog weinig over kwijt, werd duidelijk tijdens een debat op donderdag.

1 dag geleden
NSC wil aan formatietafel 'knokken' tegen bezuinigingen NPO

DEN HAAG (ANP) - NSC belooft zich aan de formatietafel hard te maken voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). "Onze inzet is dat we niet gaan bezuinigen", zegt het Kamerlid Nicolien van Vroonhoven van de partij tijdens een debat over media. Ze heeft daarin haar mogelijke toekomstige coalitiepartners PVV, VVD en BBB tegenover zich.

1 dag geleden
NSC-leider Omtzigt voelt 'dubbele druk' van zijn kiezers

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt voelt de druk van zijn kiezers om snel tot een nieuw kabinet te komen. Het gaat om twee soorten druk, zei hij donderdag na afloop van een nieuw gesprek met de informateurs. Het is de druk om een kabinet te vormen én de druk om de "idealen van je verkiezingsprogramma uitgevoerd te krijgen". Net zoals Wilders vindt hij het te lang duren voordat er een nieuw kabinet is.

1 dag geleden
Wilders vindt formatie te lang duren: er is meer nodig

DEN HAAG (ANP) - "Ik vind het eigenlijk te lang duren", zegt PVV-leider Geert Wilders over de formatie. "Dat vinden we allemaal." Bijna vijf maanden na de door Wilders gewonnen verkiezingen zijn er nog geen knopen doorgehakt door het formerende viertal. De PVV-voorman denkt "dat we toch iedere keer weer een stukje verder komen. Maar er is veel meer van nodig dan wat er tot nu toe is gebeurd."

1 dag geleden
Rutte: ontvoering Oekraïners een van de ergst denkbare misdaden

MIDDELBURG (ANP) - Het ontvoeren van Oekraïense kinderen door Rusland is "een van de ergste oorlogsmisdaden die we ons kunnen voorstellen", zegt demissionair premier Mark Rutte. Hij reikt donderdag een prijs uit aan de organisatie Save Ukraine, die zich inzet voor het redden van ontvoerde Oekraïners. Rutte denkt dat iedereen hoop kan putten uit deze "verzetsdaden, groot en klein".

1 dag geleden
NSC wil aan formatietafel 'knokken' tegen bezuinigingen NPO

DEN HAAG (ANP) - NSC belooft zich aan de formatietafel hard te maken voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). "Onze inzet is dat we niet gaan bezuinigen", zegt het Kamerlid Nicolien van Vroonhoven van de partij tijdens een debat over media. Ze heeft in elk geval PVV en VVD tegenover zich, die flink willen snijden in de kosten.

1 dag geleden
PVV ondertekent Gelderse verklaring tegen Jodenhaat niet

ARNHEM (ANP) - De PVV geeft als enige partij in de Provinciale Staten van Gelderland geen steun aan een verklaring tegen Jodenhaat. In de tekst vragen de Gelderse partijen "op te staan" tegen Jodenhaat. De PVV, die zich doorgaans juist uitspreekt tegen antisemitisme, wilde om meerdere redenen niet meedoen.

1 dag geleden