Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Legerplaats Harskamp gaat open voor Oekraïense vluchtelingen

Legerplaats Harskamp gaat open voor Oekraïense vluchtelingen

EDE (ANP) - Legerplaats Harskamp in het gelijknamige dorp in de gemeente Ede is beschikbaar voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Op de legerplaats is ruimte voor achthonderd mensen. Het is nog niet duidelijk wanneer de locatie precies gebruikt gaat worden, aldus de gemeente Ede.

Op legerplaats Harskamp werden vorig jaar achthonderd evacués uit Afghanistan opgevangen. Dat leidde in eerste instantie tot protest onder een groep Harskampers, maar na meer uitleg en goede afspraken verstomde dat. De laatste Afghaanse vluchtelingen verlieten Harskamp begin december vorig jaar.

De legerplaats is bij Defensie in gebruik als oefencentrum. Het is een zeer uitgestrekt terrein met veel paviljoens. De Afghaanse evacués werden vorig jaar in een uithoek van het terrein gehuisvest, zodat ze geen last zouden hebben van schietoefeningen die dagelijks op Harskamp plaatshebben.

Ede is "met enkele andere gemeenten" gevraagd ruimte te maken voor de mogelijke opvang van Oekraïeners, zegt de gemeente. "Ede staat daar vanzelfsprekend welwillend tegenover", aldus een woordvoerder. Defensie heeft ingestemd met het gebruik van de legerplaats. De Dorpsraad van Harskamp is op de hoogte gesteld. Zodra er meer duidelijk is, worden de inwoners nader geïnformeerd.

Meer uit Binnenland

Brandweer nog hele nacht bezig met blussen enorme brand Ter Aar

TER AAR (ANP) - De brand in meerdere bedrijfspanden in Ter Aar (Zuid-Holland) is na middernacht nog altijd niet onder controle. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat het nog de hele nacht gaat duren om het vuur te blussen. De brand en de rookwolken zijn volgens hem nog altijd niet afgenomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

1 uur geleden
Journalistieke prijzen voor artikelen over gaswinning Groningen

AMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.

4 uur geleden
Voorzitter Geel legt functie mensenrechtencollege tijdelijk neer

DEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.

5 uur geleden
Kabinet vreest dat landen hun greep op het internet vergroten

DEN HAAG (ANP) - Het internet moet een publieke plek blijven waar niet alleen landen de regels bepalen, vindt het kabinet. Daarom probeert onder anderen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) te voorkomen dat de Verenigde Naties (VN) het gezag op internet naar zich toe trekken, zoals landen als China en Rusland willen. Dat staat in de internationale cyberstrategie die hij samen met andere kabinetsleden naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

6 uur geleden
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.

8 uur geleden
Staatssecretaris: geen slimme trucs om toch tabak te verkopen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid) roept supermarkten op niet op zoek te gaan naar "slimme trucs" om toch tabak te kunnen verkopen nadat het landelijke verkoopverbod voor supermarkten op 1 juli volgend jaar is ingegaan. Hij steunt gemeenten, zoals Utrecht, die ondernemers verbiedt nieuwe tabaksspeciaalzaken te openen.

8 uur geleden
Fiscus begint eind augustus pas met invorderen coronaschulden

DEN HAAG (ANP) - De tienduizenden ondernemers die nog helemaal niets hebben afbetaald van hun coronaschulden bij de Belastingdienst, hebben nog tot uiterlijk 29 augustus de tijd om te betalen, of zich te melden. Eerst zouden bedrijven hier volgende week al een brief over krijgen, maar de brieven gaan pas begin juli de deur uit. De datum die op de brieven wordt vermeld, is 15 augustus. Twee weken daarna beginnen de invorderingen van de schulden. Op die manier wordt ook rekening gehouden met de zomervakantie van ondernemers.

8 uur geleden