Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Legerbaas België: bewijs inmenging Rusland rond militair Conings

Legerbaas België: bewijs inmenging Rusland rond militair Conings

BRUSSEL (ANP) - Er zijn bewijzen gevonden van Russische inmenging in de complottheorieën op sociale media rond de verdwijning en dood eerder dit jaar van de extreemrechtse Belgische militair Jürgen Conings. Volgens de stafchef van het leger, Michel Hofman, hebben extremistische groeperingen uit Rusland het internet overspoeld met foutieve informatie en beelden "met als bedoeling onze westerse maatschappij te destabiliseren en mensen bij ons te radicaliseren", zegt hij in verschillende Vlaamse kranten.

Conings kwam in mei in het nieuws nadat hij met een flink aantal uit een kazerne gestolen zware wapens spoorloos was verdwenen. De politie en het leger maakten wekenlang jacht op de schietinstructeur, die het uit woede over het coronabeleid gemunt had op virologen en de overheid. Vanwege zijn dreigementen werd de ook in Nederland bekende viroloog Marc Van Ranst wekenlang met zijn gezin in een safehouse ondergebracht.

Tijdens zijn verdwijning en vooral nadat hij ruim een maand later dood in een bos was teruggevonden, werden via sociale media ­allerlei verdacht­makingen gedeeld als zou de militair 'te veel geweten hebben' en daarom 'vermoord' zijn. Conings bleek al snel na zijn verdwijning een eind aan zijn leven te hebben gemaakt.

De affaire toont aan dat België sneller een volwaardige cyberdivisie bij defensie moet opbouwen, zegt Hofman onder meer in Het Nieuwsblad en De Morgen. Die staat nu voor 2030 gepland maar dat moet sneller, "liefst morgen". Er zouden zo'n driehonderd hooggekwalificeerde militairen en burgers moeten werken.

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

2 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

3 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

5 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

5 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

6 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

7 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

9 uur geleden