Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leger VS stuurt duizenden Koreaanse medewerkers naar huis

Leger VS stuurt duizenden Koreaanse medewerkers naar huis

SEOUL (ANP/AFP) - Zo'n 4000 Zuid-Koreanen die werken voor de Amerikaanse troepenmacht in hun land, worden met onbetaald verlof gestuurd. Zuid-Korea en de Verenigde Staten steggelen over de financiering van het Amerikaanse garnizoen.

In Zuid-Korea bevinden zich ruim 28.000 Amerikaanse militairen. Die moeten helpen het land te verdedigen tegen het totalitaire buurland Noord-Korea. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump wil dat Zuid-Korea miljarden extra gaat betalen voor die militaire bijstand.

Het Witte Huis drong aanvankelijk aan op een bijdrage van 5 miljard dollar per jaar, ruim vijf keer meer dan Seoul eerder betaalde voor de aanwezigheid van de Amerikaanse troepen. Onderhandelaars uit de landen bespraken de afgelopen maanden herhaaldelijk de situatie maar dat leidde niet tot een doorbraak.

Geen geld

De vorige overeenkomst over de financiering van troepenmacht USFK verliep eind vorig jaar. Daardoor is er nu geen geld meer om de salarissen te betalen van duizenden Koreaanse werknemers, zegt USFK-commandant Robert Abrams. In totaal werken ongeveer 9000 Koreanen voor de USFK.

De commandant zegt de situatie enorm te betreuren. "Dit zijn onze medewerkers, onze collega's, onze teamgenoten. We beschouwen ze als familie", aldus Abrams. "Ze zijn essentieel voor onze missie."

Meer uit Buitenland

Bondgenoot Trump bekent schuld in strafzaak verkiezingen Georgia

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voormalige bondgenoot van oud-president Donald Trump heeft in een strafzaak in de staat Georgia schuld bekend aan inmenging in de presidentsverkiezingen in 2020. Scott Hall werd op vijf punten beschuldigd van samenspanning om verkiezingswerkzaamheden te beïnvloeden. Hij is vooralsnog de enige verdachte die schuld bekent in het onderzoek.

3 uur geleden
Justitie: verdachte in Tupac-zaak wordt verdacht van moord

LAS VEGAS (ANP/AFP) - De verdachte die is opgepakt voor de dood van Tupac, wordt door justitie verantwoordelijk gehouden voor de dood van de rapper. Dat heeft openbaar aanklager Marc DiGiacomo gezegd. Verdachte Duane Davis, ook wel Keffe D of Keefe D genoemd, is formeel in staat van beschuldiging gesteld. De politie gaat ervan uit dat Tupac is doodgeschoten uit wraak.

3 uur geleden
VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

5 uur geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

5 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

6 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

6 uur geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

7 uur geleden