Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leger VS erkent: droneaanval Kabul was verkeerd

Leger VS erkent: droneaanval Kabul was verkeerd

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse droneaanval op een vermeend IS-doel waarbij in Kabul zeker tien mensen omkwamen was een fout. Legerchef Frank McKenzie erkende dat nadat The New York Times vrijdag al grote vraagtekens had gezet bij de versie van de gebeurtenissen op 29 augustus van het ministerie van Defensie. Generaal McKenzie bood zijn excuses aan.

Het Pentagon had gezegd dat het leger een auto die een IS-bom bevatte had vernietigd. McKenzie geeft toe dat er hoogstwaarschijnlijk geen strijders van Islamitische Staat zijn geraakt, maar wel tien burgers onder wie zeven kinderen.

De legerchef schetste dat er geloofwaardige informatie was over een nieuwe aanval niet lang na de aanslag die dertien Amerikaanse militairen doodde bij het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad gedurende chaotische evacuaties. In de getroffen Toyota zouden explosieven liggen, maar daar is niets van gebleken, zoals The New York Times al schreef.

Volgende explosies waarvan het Pentagon beweerde dat die bewezen dat er explosieven in het voertuig zouden zitten, bleken afkomstig van een gastank. Van een dreiging voor Amerikaanse militairen was achteraf geen sprake, aldus McKenzie.

Meer uit Buitenland

UNRWA schat dat 110.000 mensen Rafah hebben verlaten

RAFAH (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) schat dat ongeveer 110.000 mensen Rafah in het zuiden van de Gazastrook hebben verlaten. Israël heeft dinsdag opgeroepen tot de evacuatie van Oost-Rafah. Deze oproep was gericht aan 100.000 mensen, aldus Israël.

24 minuten geleden
Thailand telt nu al meer doden door zonnesteek dan in 2023

BANGKOK (ANP/AFP) - In Thailand zijn dit jaar 61 personen overleden na het oplopen van een zonnesteek. Dat is nu al meer dan in heel 2023, toen 37 sterfgevallen werden geregistreerd. Het land kampt de afgelopen weken met ongebruikelijk hoge temperaturen.

35 minuten geleden
Egypte vindt dat Hamas en Israël flexibiliteit moeten tonen

CAÏRO (ANP/AFP) - Bemiddelaar Egypte vindt dat Hamas en Israël flexibiliteit moeten tonen als ze een overeenkomst willen sluiten over een staakt-het-vuren en de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen. De jongste onderhandelingsronde deze week in Caïro heeft niet tot een doorbraak geleid.

1 uur geleden
Mexico kampt met 159 natuurbranden tijdens hittegolf

MEXICO-STAD (ANP/BLOOMBERG) - Mexico bestrijdt 159 natuurbranden door het hele land. Het land kampt met een hittegolf, de tweede dit jaar. Volgens de nationale weerdienst van Mexico kan het in zeker twaalf staten heter gaan worden dan 45 graden. Andere delen van het land kunnen temperaturen tegemoet zien van boven de 30 graden.

2 uur geleden
Netanyahu: ook zonder hulp van VS zal Israël doorvechten

JERUZALEM (ANP) - Israël zal zich "met hand en tand" verzetten, zelfs al zou het land er alleen voor staan. Dit liet de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag in een videoboodschap weten. De Amerikaanse president Joe Biden zei eerder dat de Verenigde Staten geen wapens meer aan Israël leveren als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah in de Gazastrook.

3 uur geleden
Defensieminister: misschien ook geen Duitse wapens voor Israël

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse minister van Defensie Boris Pistorius zei donderdag dat Berlijn overweegt om geen wapens meer aan Israël te leveren. Aanleiding was de uitspraak van de Amerikaanse president Joe Biden dat de Verenigde Staten stoppen met wapenleveringen aan Israël als het doorgaat met de belegering van de stad Rafah in de Gazastrook.

4 uur geleden
Xi en Orbán tekenen samenwerkingsverdragen in Hongarije

BOEDAPEST (ANP) - De Chinese president Xi Jinping en zijn Hongaarse collega Viktor Orbán hebben in totaal achttien samenwerkingsverdragen ondertekend. Xi is op bezoek in Boedapest en prees de warme banden tussen beide landen.

11 uur geleden