Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leger Myanmar verbannen van Facebook na staatsgreep

Leger Myanmar verbannen van Facebook na staatsgreep

YANGON (ANP/AFP/RTR) - Het Myanmarese leger mag geen gebruik meer maken van Facebook en Instagram. Ook kunnen commerciële organisaties die banden hebben met de strijdkrachten daar niet meer adverteren.

"We denken dat het een te groot risico is om de strijdkrachten gebruik te laten maken van Facebook en Instagram", meldt Facebook, dat ook eigenaar is van Instagram. Het bedrijf wijst op het dodelijke geweld dat is gebruikt in de nasleep van de staatsgreep. Er kwamen zeker drie burgers om het leven bij demonstraties tegen de coup.

Facebook wordt in Myanmar op grote schaal gebruikt. Ook de junta gebruikt het platform om met mensen te communiceren. Facebook heeft in het verleden ook al accounts verwijderd van militairen. Het bedrijf schrapte in 2018 onder meer het account van legerleider Min Aung Hlaing, die nu de leider is van het militaire regime dat de macht heeft overgenomen.

Coup

In Myanmar wordt nog steeds op grote schaal gedemonstreerd tegen de coup van 1 februari. Ook aanhangers van de junta laten zich zien op straat. Een duizendtal trok donderdag volgens getuigen naar het centrum van de metropool Yangon, de grootste stad van het land. Ze hadden zich bewapend met messen en knuppels. Er zouden meerdere mensen zijn mishandeld.

De politie sloot ook de ingang van een universiteitscampus in Yangon. Daardoor konden studenten niet gaan demonstreren.

De coupplegers zeggen zelf dat ze weer verkiezingen willen uitschrijven. Het leger had beweerd dat sprake was van fraude rond de parlementsverkiezingen van vorig jaar. Toen verloor een partij die is gelieerd aan de strijdkrachten. Die grepen begin februari de macht en arresteerden onder anderen regeringsleider Aung San Suu Kyi. Ook prominente partijgenoten van de Nobelprijswinnares zitten vast.

Meer uit Buitenland

Ruim 8 ton cocaïne onderschept bij Franse Antillen

FORT-DE-FRANCE (ANP/AFP) - Bij de Franse Antillen is in totaal 8,3 ton cocaïne in beslag genomen. Zeventien mensen zijn aangehouden tijdens verschillende operaties die tussen 22 en 29 februari op zee werden uitgevoerd, heeft het Openbaar Ministerie in Martinique zaterdag bekendgemaakt. De verdachten zijn een Rus, twee Britten, een Zuid-Afrikaan, Colombianen, Venezolanen en Spanjaarden.

1 uur geleden
Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

2 uur geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

4 uur geleden
Vulkanische activiteit in zuidwesten IJsland neemt weer toe

REYKJAVIK (ANP) - De seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland, is dusdanig toegenomen dat de autoriteiten zaterdag opnieuw besloten hebben tot evacuaties. De seismologen vrezen aardbevingen en een nieuwe vulkaanuitbarsting in de buurt van het al vrijwel verlaten vissersdorp Grindavik. Dat werd onlangs al zwaar getroffen door een eruptie.

6 uur geleden
Mars voor gijzelaars bereikt Jeruzalem na dagenlange tocht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een mars van duizenden Israëliërs heeft na vier dagen Jeruzalem bereikt. Deelnemers eisen de vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden.

6 uur geleden
Zeker zeven doden door Russische drone-aanval op Odesa

KYIV (ANP/AFP) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Volgens minister van Binnenlands Zaken, Igor Klymenko, waren onder de slachtoffers een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

7 uur geleden
Nieuwe peiling toont verdeeldheid over kandidatuur Biden

WASHINGTON (ANP) - Kort voor een van de belangrijkste dagen van de Amerikaanse voorverkiezingen, schetst een nieuwe landelijke peiling een somber beeld voor zittend president Joe Biden. Hij kan in het kiezersonderzoek van The New York Times en Siena College rekenen op de steun van 43 procent van de respondenten, tegenover 48 procent voor de Republikein Donald Trump.

7 uur geleden