Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leger Myanmar schiet op demonstranten, journalisten opgepakt

Leger Myanmar schiet op demonstranten, journalisten opgepakt

YANGON (ANP/AFP/RTR) - In Myanmar heeft het leger opnieuw geschoten op burgers die demonstreerden tegen de staatsgreep die de militairen in het Zuidoost-Aziatische land begin deze maand hebben gepleegd, melden lokale media. Die melden ook dat er zeker vijf verslaggevers door het leger zijn opgepakt.

De schoten werden zondag gelost in de noordelijke stad Myitkina. Vijf journalisten die verslag deden van de demonstratie voor een elektriciteitsbedrijf daar werden door veiligheidstroepen meegenomen.

Een verslaggever ter plaatse heeft tegen het Franse persagentschap AFP gezegd dat er traangas tegen de betogers is ingezet en dat er daarna op de demonstranten werd geschoten om de menigte uiteen te drijven. Of daarbij sprake was van rubberkogels of scherpe ammunitie is nog niet duidelijk. Ook is niet duidelijk of en hoeveel doden en gewonden er zijn gevallen.

Zondag was het na weken demonstraties tegen de legercoup opnieuw erg onrustig in Myanmar. Buitenlandse ambassades drongen er bij het leger op aan om geen geweld te gebruiken tegen de vreedzame demonstranten. De Amerikaanse ambassade waarschuwde voor troepenbewegingen in Yangon, de grootste stad van het land. Verder zijn er berichten van telecommunicatiestoringen. Naar verluidt legt het leger in de nacht van zondag op maandag de stroom en het internet in het land plat.

De ambassade van de Verenigde Staten heeft Amerikanen in Myanmar zondag geadviseerd om een veilig heenkomen te zoeken en binnen te blijven. Een dergelijk advies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is voor Nederlanders al sinds begin deze maand van kracht.

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

5 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

6 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

7 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

9 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

10 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

10 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

12 uur geleden