Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leger Israël over voorstel bestand: bekijken elke reactie serieus

Leger Israël over voorstel bestand: bekijken elke reactie serieus

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël bekijkt elke reactie over het staakt-het-vuren serieus en onderzoekt elke mogelijkheid om de Israëlische gijzelaars thuis te krijgen. Dat zegt een woordvoerder van het Israëlische leger in een eerste reactie op het nieuws dat Hamas een voorstel voor een staakt-het-vuren heeft aanvaard.

De woordvoerder zegt wel dat de vredesgesprekken voorlopig los staan van wat er zich afspeelt op het terrein in Gaza, en dat de operaties daar gewoon doorgaan. Eerder op maandag riep het Israëlische leger een deel van de inwoners van Rafah op de stad te verlaten, vermoedelijk als voorbereiding op een grondoffensief in de stad. Ook werden vijftig 'terreurdoelen' in Rafah geraakt, aldus het leger.

Volgens vertegenwoordigers van Hamas is nu Israël aan zet. Het land kwam nog niet met een officiële reactie. In lokale media waren wel overheidsfunctionarissen te horen die claimden dat Israël niet zou kunnen instemmen met het voorstel. Het zou enerzijds afgezwakt zijn en op andere vlakken juist te ver gaan voor Israël om het te kunnen accepteren.

De Verenigde Staten zeggen dat ze de reactie van Hamas bestuderen en in de tussentijd Israël oproepen om Rafah niet aan te vallen. "Ik kan bevestigen dat Hamas een reactie heeft gegeven. We bekijken die nu en we bespreken de inhoud met onze partners in de regio", zei Matthew Miller, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer uit Buitenland

Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen officieel Palestijnse staat

JERUZALEM (ANP) - Ierland, Spanje en Noorwegen erkennen vanaf dinsdag officieel de Palestijnse staat. De drie landen kondigden afgelopen week aan die stap te gaan zetten, tot woede van Israël.

2 uur geleden
Argentijnse regering moet voedselhulp toestaan

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De regering Milei van Argentinië moet van de rechter tonnen voedsel aan de armen vrijgeven. Het voedsel werd vastgehouden in afwachting van een screening van het sociale hulpverleningssysteem.

2 uur geleden
Slotpleidooien in zwijggeldzaak Donald Trump in New York

NEW YORK (ANP) - Bij de zwijggeldzaak tegen oud-president Donald Trump in New York worden de slotpleidooien verwacht. Aanklagers en advocaten hebben een laatste gelegenheid om de jury toe te spreken. Die kan zich dan deze week beraden op de schuldvraag.

2 uur geleden
President Boluarte van Peru aangeklaagd voor corruptie

LIMA (ANP/RTR) - De openbare aanklager van Peru heeft president Dina Boluarte aangeklaagd voor corruptie. Ze zou Rolex-horloges en andere dure sieraden als geschenk hebben aangenomen van gouverneur Wilfredo Oscorima Núñez van de regio Ayacucho.

3 uur geleden
Zelensky ontmoet Belgische premier De Croo dinsdag

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo ontvangt dinsdag de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die in België arriveert vanuit Spanje. Dat heeft De Croo maandag aangekondigd tijdens het programma 'De Verkiezingstafel'.

5 uur geleden
Veiligheidsraad houdt spoedzitting om Israëlische aanval in Rafah

NEW YORK (ANP/AFP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties houdt dinsdag een spoedzitting in verband met de Israëlische aanval op een tentenkamp met ontheemden in Rafah, zo hebben diplomaten tegen persbureau AFP gezegd.

5 uur geleden
VS praat met Israël over opheldering aanval kamp Rafah

WASHINGTON (ANP/DPA) - Na de dodelijke Israëlische aanval op een kamp voor ontheemden in het Palestijnse Rafah is de Amerikaanse regering in gesprek met het Israëlische leger en partners ter plaatse om de omstandigheden op te helderen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beelden uit de stad in het zuiden van de Gazastrook "verwoestend" en "hartverscheurend". Hij sprak over tientallen onschuldige slachtoffers.

8 uur geleden