Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leger Israël: in 38 uur ruim duizend raketten afgevuurd uit Gaza

Leger Israël: in 38 uur ruim duizend raketten afgevuurd uit Gaza

JERUZALEM (ANP/RTR/AFP) - Gewapende Palestijnen hebben sinds maandagmiddag vanuit de Gazastrook meer dan duizend raketten afgevuurd op Israël. Dat zegt het Israëlische leger, dat spreekt over 1050 raketbeschietingen in 38 uur. De Israëlische luchtverdediging haalt veel projectielen neer, maar dat lukt niet in alle gevallen.

Het geweld tussen Israëliërs en Palestijnen laaide de afgelopen dagen weer op. Er vielen zeker 35 doden in de Gazastrook, onder wie ook kinderen. Ook kwamen vijf mensen om het leven in Israël. Dat voert op grote schaal luchtaanvallen uit op doelen in de Palestijnse enclave aan de kust.

Aan beide kanten van de grens moeten burgers schuilen voor de aanhoudende beschietingen. Het einde van het geweld lijkt nog niet in zicht te zijn. Het Israëlische leger maakte woensdag via Twitter bekend sleutelfiguren binnen de inlichtingentak van Hamas te hebben gedood. "Kennelijk waren onze inlichtingen beter", luidde het commentaar.

De raketbeschietingen en bombardementen volgden op dagenlange rellen in Jeruzalem. Daar was onrust ontstaan over de geplande uitzetting van Palestijnse gezinnen in het oosten van de stad. Die moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Er raakten honderden mensen gewond toen Palestijnse betogers bij de al-Aqsa-moskee botsten met de Israëlische politie.

Ingewijden zeggen dat Egypte en Qatar proberen een bemiddelende rol te spelen, zoals ze in het verleden ook hebben gedaan. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken zei echter tijdens een spoedzitting van de Arabische Liga dat "uitvoerig" is geprobeerd om Israël en andere landen te benaderen. "We kregen niet de benodigde reactie."

Meer uit Buitenland

Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

1 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

1 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

2 uur geleden
Tsjechië koopt 24 F-35-straaljagers voor versterking luchtmacht

PRAAG (ANP/RTR) - Tsjechië gaat 24 straaljagers van het type F-35 kopen. Premier Petr Fiala kondigde woensdag aan dat de regering het plan heeft goedgekeurd om de moderne Amerikaanse gevechtsvliegtuigen aan te schaffen. Hij wil met de F-35's de luchtmacht versterken, zodat die beter in staat is het NAVO-land te verdedigen.

3 uur geleden
Kyiv: Wagner-huurlingen weer actief aan het oostfront

KYIV (ANP/DPA) - Wagner-huurlingen zouden weer actief zijn in het oosten van Oekraïne. Volgens Ilja Jevlasj, woordvoerder van de Oost-Oekraïense strijdkrachten, is een groot deel van de huurlingen die naar Belarus waren verhuisd weer naar het front in Oekraïne getrokken.

3 uur geleden
Door Noord-Korea uitgezette Amerikaan in hechtenis van VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Noord-Korea heeft de Amerikaanse militair Travis King uitgezet naar China, ruim twee maanden nadat hij illegaal de grens vanuit Zuid-Korea was overgestoken. Hij is nu in hechtenis van de Verenigde Staten. Zijn uitzetting werd eerder op woensdag aangekondigd door Noord-Koreaanse staatsmedia.

3 uur geleden
Parlement Spanje stemt tegen benoeming Feijóo tot premier

MADRID (ANP/RTR) - PP-leider Alberto Núñez Feijóo heeft in het Spaanse parlement niet genoeg stemmen gekregen om de nieuwe premier te worden, zoals van tevoren al was verwacht. Zijn conservatieve partij werd de grootste bij de verkiezingen in juli, maar slaagde er niet in een meerderheidscoalitie te vormen.

5 uur geleden