Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leger des Heils traint begeleiders gastgezinnen Oekraïners

Leger des Heils traint begeleiders gastgezinnen Oekraïners

ALMERE (ANP) - Het Leger des Heils gaat komende tijd vrijwilligers trainen die gastgezinnen zullen begeleiden bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het gaat om de gastgezinnen die opvang aanbieden via de organisatie Takecarebnb. Het Leger des Heils denkt deze week de eerste trainingen te gaan geven.

Takecarebnb organiseert in samenwerking met onder meer het Rode Kruis opvang bij gastgezinnen op verzoek van de overheid. De gastgezinnen worden begeleid door vrijwilligers, die onder meer op huisbezoek zullen komen om te zien hoe de opvang verloopt.

De vrijwilligers leren over de cultuurverschillen, zo legt een woordvoerster van het Leger des Heils uit, maar ook over de vraag hoe je mensen kunt ondersteunen als het samenleven na verloop van tijd mogelijk stroever gaat. Daarnaast leert iedereen die bij de opvang betrokken is, tekenen van mensenhandel te herkennen.

Communities

Ook de gastgezinnen zelf krijgen een training aangeboden, waarin ze onder meer tips krijgen voor het omgaan met de stress die het bieden van onderdak met zich mee kan brengen.

Het is de bedoeling dat de gastgezinnen ook onderling contact met elkaar houden. "We richten communities in", aldus de woordvoerster van het Leger des Heils. Dat zijn groepjes gastgezinnen die via Whatsapp contact met elkaar kunnen houden om informatie en tips uit te wisselen.

30.000 adressen

Vorige week maakte het burgerinitiatief Room for Ukraine bekend de database met gastgezinnen die zich bij de club hadden gemeld over te dragen aan Takecarebnb. Het burgerinitiatief zal de gastgezinnen die op dit moment al onderdak bieden aan vluchtelingen zelf begeleiden, aldus het Leger des Heils.

Wanneer de andere gastgezinnen de eerste vluchtelingen zullen opvangen is nog niet helemaal duidelijk. Directeur van Takecarebnb Robert Zaal hoopt op eind deze week, zo zei hij desgevraagd. De organisatie heeft momenteel zo'n 30.000 adressen van potentiële gastgezinnen in de database.

Meer uit Binnenland

Actiegroep FDF hoort weer 'gebruikelijke verhaal' rond stikstof

DEN HAAG (ANP) - Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) hoort weer het "gebruikelijke verhaal" als het gaat over stikstof. Dat laat FDF-voorman Mark van den Oever weten in een reactie op het onderzoek van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Volgens dat onderzoek gaan de huidige plannen van provincies en het Rijk om de uitstoot van stikstof door de landbouw in de komende tien jaar flink terug te dringen, niet ver genoeg.

15 minuten geleden
Agractie vindt stikstofbeleid van regering 'heilloze weg'

DEN HAAG (ANP) - Het huidige stikstofbeleid van de Nederlandse regering is een "heilloze weg gebaseerd op de verkeerde fundamenten". Dat zegt bestuurder Erik Luiten van boerenactiegroep Agractie in een reactie op een onderzoek van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarin wordt gesteld dat de plannen die provincies en het Rijk hebben opgesteld om de uitstoot van stikstof door de landbouw in de komende tien jaar flink terug te dringen niet ver genoeg gaan.

1 uur geleden
NS trekt ruim 150 miljoen euro uit voor tien nieuwe intercity's

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) bestellen nog tien extra Intercity's Nieuwe Generatie (ICNG), bovenop de 99 al eerder bestelde treinen. Daarmee is ruim 150 miljoen euro gemoeid, bevestigt een woordvoerder van de spoorvervoerder na berichtgeving in het AD.

1 uur geleden
Cultuurfonds gaat meer geld steken in natuur

AMSTERDAM (ANP) - Het Cultuurfonds gaat extra geld steken in de natuur. Het fonds steunde jaarlijks al bijna driehonderd natuurprojecten met 1,5 miljoen euro, daar komt nu 2 miljoen euro bovenop. De reden is volgens het fonds de noodzaak om klimaatbestendige natuur te realiseren. Het bedrag wordt gedoneerd aan de provinciale landschappen.

2 uur geleden
Putters hoopt formatie weer op gang te brengen in marathonsessie

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters hoopt de formatie weer in beweging te krijgen door in een marathonsessie van twee dagen gesprekken te voeren met bijna alle politiek leiders. Maandag spreekt hij de fractieleiders van de zes grootste fracties PVV, BBB, GroenLinks-PvdA, NSC, D66 en VVD. Dinsdag komen de andere partijleiders op bezoek, behalve Stephan van Baarle van DENK, die heeft bedankt voor de uitnodiging.

5 uur geleden
Kort geding over komst 250 asielzoekers in hotel in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - Bij de rechtbank in Den Bosch dient maandag een kort geding over een tijdelijk asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in de stad. De gemeente wil vanaf dinsdag maximaal 250 asielzoekers opvangen in het hotel aan het Pettelaarpark, niet ver van de A2 en het provinciehuis van Noord-Brabant.

5 uur geleden
Grootste kas Hortus Botanicus Amsterdam dicht voor renovatie

AMSTERDAM (ANP) - De grootste kas van de Hortus Botanicus Amsterdam gaat vanaf maandag langer dan een jaar dicht voor een verbouwing. De zogeheten Drieklimatenkas, die in 1993 is gebouwd, moet vernieuwd en verduurzaamd worden. De rest van de Hortus blijft geopend voor publiek.

5 uur geleden