Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leerlingen Vught moeten eindexamen Duits overdoen na brandalarm

Leerlingen Vught moeten eindexamen Duits overdoen na brandalarm

DEN HAAG (ANP) - Vmbo-leerlingen van het Maurick College in het Brabantse Vught moeten het eindexamen Duits opnieuw doen. Tijdens het examen afgelopen vrijdag ging het brandalarm af waardoor ze de zaal moesten verlaten. Het examen is om die reden ongeldig verklaard, bevestigt de Inspectie van het Onderwijs na een bericht van Omroep Brabant.

Het brandalarm ging af doordat broodjes in een oven waren verbrand, legt conrector Pedro van Dooren van het Maurick College uit. "Iedereen werd gesommeerd het gebouw te verlaten. Tijdens het weggaan kregen ze te horen dat het vals alarm was en dat ze terug mochten. Maar onderweg hadden ze gelegenheid antwoorden met elkaar uit te wisselen, en dat mag niet."

Het eindexamen werd gedaan door 38 leerlingen. Op het moment van de ontruiming waren 27 van hen nog bezig. Zij krijgen een nieuwe kans om het eindexamen te doen in het tweede tijdvak eind juni. Dat telt dan niet als herkansing, maar als eerste poging. Als ze daarna een herkansing nodig hebben, kan dat in het derde tijdvak in augustus.

Geldige examens

Volgens de onderwijsinspectie hebben de leerlingen na de ontruiming buiten met elkaar gesproken. "We weten niet waarover ze het hebben gehad, dat kunnen koetjes en kalfjes zijn, maar ze kunnen ook overlegd hebben over het eindexamen. Daarmee is de zuivere uitkomst van het examen in het geding. Het is heel vervelend voor de leerlingen, maar dan moeten we besluiten het examen ongeldig te verklaren."

Elf van de 38 leerlingen waren al klaar en hadden hun eindexamen ingeleverd toen het alarm ging. Hun eindexamens zijn wel geldig en de antwoorden worden gewoon nagekeken. In een ander deel van het gebouw waren vwo'ers bezig met hun eindexamen kunst. Hun eindexamen is wel geldig. Van Dooren: "Het was een kleine groep met veel surveillanten, er was toezicht en ze hebben niet met elkaar gesproken. Ze krijgen wel de mogelijkheid om het examen nog een keer te maken als ze niet tevreden zijn, dan telt de beste poging."

Maatregelen

Het Maurick College heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. "We hebben drie gebouwen hier. Als er in een gebouw niets aan de hand is, hoef je dat niet te ontruimen. Examenleerlingen kunnen bij een ontruimingssignaal niet zomaar de zaal verlaten zonder dat er een examensecretaris is geweest die er iets over te zeggen heeft", aldus de conrector.

Meer uit Binnenland

Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

42 minuten geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

59 minuten geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

3 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

3 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

3 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

3 uur geleden
Waterschap Limburg telt honderden verboden sleuven op boerenland

ROERMOND (ANP) - Limburgse boeren hebben massaal sleuven gegraven om het regenwater op hun land af te voeren naar naastgelegen beken. Het is verboden zulke afwateringskanalen aan te leggen, maar volgens het Waterschap Limburg zijn er na de vele regenval van de afgelopen maanden vele honderden gegraven. "We komen dit normaal ook wel tegen, maar niet in deze omvang", aldus een woordvoerster.

3 uur geleden