Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leerling overleden na schietpartij op school in Finland

Leerling overleden na schietpartij op school in Finland

HELSINKI (ANP/RTR/AFP) - Zeker een kind is om het leven gekomen door een schietpartij op een school in Finland. Twee andere minderjarigen raakten ernstig gewond. De politie zegt de vermoedelijke schutter door zijn jonge leeftijd niet te kunnen vasthouden.

De verdachte en het overleden slachtoffer zijn allebei 12 jaar. Het kind dat zou hebben geschoten wordt volgens de politie overgedragen aan de sociale diensten.

De schietpartij vond plaats in basisschool Viertola in Vantaa, naast hoofdstad Helsinki. Ouders vertelden de pers dat geschoten zou zijn in een klaslokaal.

Aanhouding

De jonge verdachte zou na het incident te voet zijn gevlucht en kon later worden aangehouden. De politie heeft ook het vuurwapen teruggevonden.

Het gaat volgens de politie om een handvuurwapen waar een familielid van de leerling een vergunning voor had. Alle slachtoffers zouden schotwonden hebben.

Schok

Het motief van de schutter is nog onduidelijk. Er zijn vooralsnog geen andere verdachten in beeld.

Het incident leidde in Finland tot geschokte reacties. Premier Petteri Orpo en minister van Binnenlandse Zaken Mari Rantanen spraken hun afschuw uit.

Eerdere schietpartijen

Finland is vaker opgeschrikt door schietpartijen op scholen. In 2007 en 2008 is geschoten in respectievelijk Jokela en Kauhajoki, steeds met meerdere doden tot gevolg.

In het Noord-Europese land hebben honderdduizenden mensen een wapenvergunning. Jagen geldt er als een populaire bezigheid. De wapenwetgeving is er in 2010 nog aangescherpt.

Meer uit Buitenland

Secret Service vraagt Trump geen buitenevenementen meer te houden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse geheime dienst heeft oud-president Donald Trump "aangemoedigd" geen grote campagne-evenementen meer te houden in de buitenlucht. Dat melden bronnen aan de Washington Post.

1 uur geleden
Links blok kiest onbekende ambtenaar als Franse premierskandidaat

PARIJS (ANP/AFP) - Het Franse linkse blok dat de verkiezingen in Frankrijk won, heeft de Parijse ambtenaar en econoom Lucie Castets naar voren geschoven als kandidaat-premier. De vier partijen van het Nieuw Volksfront laten dat in een verklaring weten.

6 uur geleden
Democratische leiders: Harris wilde zelf haar nominatie verdienen

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Democraten in het Congres hebben naar eigen zeggen op verzoek van Kamala Harris gewacht met het uitspreken van hun steun. Harris vond het belangrijk dat de gedelegeerden haar van onderaf zouden steunen, in plaats van dat de partijtop haar naar voren zou schuiven, zei de leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer. Maandagavond bleek de steun van de meerderheid binnen te zijn.

6 uur geleden
Amerikaanse president Biden hersteld van corona

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft geen corona meer. Zijn lijfarts laat dat weten in een brief die het Witte Huis heeft gedeeld. Volgens de arts zijn alle ziektesymptomen verdwenen en heeft Biden na zijn besmetting geen koorts gehad.

7 uur geleden
Biden spreekt woensdag de natie toe over zijn presidentschap

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden geeft woensdagavond om 20.00 uur (Amerikaanse tijd) een toelichting op zijn besluit om zich terug te trekken uit de race voor herverkiezing. Dat laat de president weten op X.

9 uur geleden
Hoofd van Secret Service stapt op na kritiek op beveiliging Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het hoofd van de dienst die onder meer Amerikaanse presidenten beveiligt, is opgestapt. Kimberly Cheatle was als directeur van de Secret Service (USSS) verantwoordelijk voor de bewaking bij het evenement waar oud-president Donald Trump werd beschoten. De Amerikaanse president Joe Biden heeft haar bedankt voor haar werk.

10 uur geleden
ICC vraagt zienswijzen rond mogelijk aanhoudingsbevel Netanyahu

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig regeringen, organisaties en personen mogen bij het Internationaal Strafhof (ICC) hun standpunt indienen over mogelijke arrestatiebevelen tegen onder anderen de Israƫlische minister-president Benjamin Netanyahu. Het hof buigt zich over de vraag of Netanyahu, de Israƫlische minister van Defensie Yoav Gallant en de hoge Hamasfunctionarissen Yahya Sinwar, Mohammed Al-Masri en Ismail Haniyeh aangehouden moeten worden, zoals de aanklager wil.

12 uur geleden