Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leerdam na een jaar met coach Orie sterker dan ooit vooraf aan WK

Leerdam na een jaar met coach Orie sterker dan ooit vooraf aan WK

WOLVEGA (ANP) - Jutta Leerdam is na een succesvol seizoen op de WK afstanden zaterdag de topfavoriete op de 1000 meter. De schaatsster van Jumbo-Visma heeft vrijdag op de 500 meter ook zeker medaillekansen. "Ik heb een podiumkans, dus daar ga ik zeker voor, maar ik ben vooraf niet bezig met het resultaat. Als ik goed schaats, dan kan het", zegt ze in aanloop naar de WK.

Ook voor de 1000 meter van zaterdag zegt de 24-jarige Zuid-Hollandse zich volledig op het uitvoeren van haar taken te concentreren. Na een seizoen waarin ze alle elf 1000 meters won waarop ze startte, kan goud echter het enige doel zijn. Leerdam geeft dan ook toe dat het zilver van de WK afstanden van twee jaar geleden gezien het turbulente jaar en een nieuwe ploeg voor toen even goed was, maar dat ze eigenlijk met die kleur nooit helemaal blij is. "Met goud ben ik tevreden."

De schaatsster verruilde na vorig seizoen haar eigen ploeg voor het team van coach Jac Orie en dat heeft haar tot dusverre veel succes gebracht en vooral zelfvertrouwen. "Ik voel me goed, zit goed in mijn vel en ben sterker dan ooit. Daar haal ik heel veel vertrouwen uit."

Sterker

Leerdam vertelde eerder al dat ze zich aan het begin van het seizoen van Orie niet mocht richten op afvallen en dat ze daardoor sterker is geworden en dit seizoen zo stabiel is. "Ik heb mezelf daarvoor eigenlijk wat te kort gedaan", zegt ze. "Nu is mijn basisniveau heel hoog."

De aanwijzingen van haar coach volgt Leerdam trouw op. "Omdat ik vertrouw dat hij weet wat voor mij het beste is. Ik ben heel open en ik hou van de connectie met de coach. Ik denk dat je zo alleen maar beter kan worden. Jac komt net als ik uit het Westland. We communiceren hetzelfde. Hij is heel duidelijk."

Twijfels

Het resulteerde in een seizoen waarin Leerdam heerste op de 1000 meter, medailles haalde op de 500 meter en zich plaatste voor de 1500 meter van zondag. Een bonus noemt ze dat. Ze is gefocust, maar heeft het enkele dagen voor de WK ook over twijfels die bij zo'n groot toernooi komen. Gaat zich afvragen of ze wel goed genoeg schaatst.

Maar zo zegt ze: stress en zenuwen, daar gaat ze alleen maar harder van schaatsen. "Die zenuwen komen vanzelf en ik kan ze ook oproepen. Dan zet ik een liedje op. Ik heb een vaste playlist", ze zoekt het nummer op haar telefoon. "Als er één liedje begint, dan weet ik nu moet ik straks echt rammen. Promiscuous, van Nelly Furtado, echt een super oud liedje."

Daarnaast heeft ze haar vaste rituelen; kauwgom in, haar tanden gepoetst en gezorgd dat haar make-up goed zit. "Want dat soort dingen, dat geeft mij dus echt een goed gevoel."

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

3 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

5 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

7 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

7 uur geleden