Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leegstand van woningen en kantoren nam vorig jaar af, meldt CBS

Leegstand van woningen en kantoren nam vorig jaar af, meldt CBS

DEN HAAG (ANP) - Het aantal leegstaande gebouwen in Nederland is vorig jaar afgenomen ten opzichte van 2020, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kantoren stonden relatief gezien het vaakst leeg, al nam de leegstand van deze gebouwen ook het sterkst af in een jaar tijd.

Aan het begin van dit jaar stonden ruim 219.000 gebouwen leeg, waaronder woningen, kantoorpanden en winkels. Een jaar eerder lag dat aantal nog 4,5 procent hoger op zo’n 230.000 gebouwen. Het CBS merkt daarbij op dat 40 procent van de gebouwen die op 1 januari 2022 leegstonden een jaar eerder ook al niet in gebruik waren.

De leegstand is het hoogst bij kantoorpanden. In totaal stonden ruim 8000 kantoren leeg aan het begin van dit jaar, wat neerkomt op 9,6 procent van alle kantoren. Wel nam het aandeel leegstaande kantoorgebouwen het sterkst af van alle gebouwen. Zo stond aan het begin van 2021 nog 10,3 procent van de panden leeg.

Woningen stonden in 2,3 procent van de gevallen leeg. In absolute aantallen is het aantal leegstaande woningen ten opzichte van de andere gebouwen wel het hoogst. Dat komt omdat woningen het grootste deel uitmaken van alle gebouwen in Nederland, zo’n 87 procent. 180.000 daarvan waren op 1 januari 2022 niet in gebruik.

Meer uit Financieel

Hoogeveen krijgt eerste nieuwbouw met verwarming op waterstof

HOOGEVEEN (ANP) - Netbeheerder RENDO mag waterstof gebruiken om nieuwbouwwoningen in Hoogeveen (Drenthe) te verwarmen, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om een proef van minimaal vijftien jaar en het is volgens de toezichthouder de eerste keer dat waterstof in de nieuwbouw wordt gebruikt.

1 minuut geleden
Britse toezichthouder onderzoekt OnlyFans om leeftijdsverificatie

LONDEN (ANP) - De Britse mediatoezichthouder Ofcom is een onderzoek gestart naar het erotische onlineplatform OnlyFans. De waakhond vraagt zich af of OnlyFans genoeg doet om te voorkomen dat kinderen toegang krijgen tot pornografisch materiaal op het platform.

23 minuten geleden
Verkoop warmtepompen in de woningbouw stagneert

NAARDEN (ANP) - De verkoop van warmtepompen stagneert. Relatief lage gasprijzen, politieke onzekerheid en zorgen over het volle stroomnet belemmeren de groei die voor de energietransitie nodig is, stelt de Vereniging Warmtepompen.

49 minuten geleden
Shell meldt stopzetten activiteiten op Chinese energiemarkt

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Shell heeft de energiemarkt in China verlaten, meldt het olie- en gasconcern in een verklaring. Eind 2023 heeft het bedrijf zijn activiteiten, zoals het opwekken van en de handel in energie, stopgezet. "We investeren selectief in energie en richten ons op het leveren van waarde uit onze energieportfolio, waarvoor we moeilijke keuzes moeten maken", laat Shell weten.

1 uur geleden
Koud voorjaar zit bierverkoop in de weg

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben in de eerste drie maanden van het jaar minder bier gedronken dan een jaar terug. Volgens branchevereniging Nederlandse Brouwers komt dat onder meer door het relatief koude voorjaar. Ook wijt de sector de afname aan de toegenomen accijns op bier.

1 uur geleden
Kort antiplasticprotest bij aandeelhoudersvergadering Unilever

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Unilever is begonnen met een kort protest tegen plastic. "Stop met plastic, of wij stoppen met Dove", scandeerde een klein groepje activisten toen voorzitter Ian Meakins het woord wilde nemen. De vrouwen verlieten even later de zaal.

1 uur geleden
Doel voor groene stroom uit Klimaatakkoord komt in zicht

DEN HAAG (ANP) - De duurzame stroomproductie in Nederland blijft fors stijgen. Als iedere maand zo veel duurzame stroom werd opgewekt als in april, dan zou Nederland volgens een maandelijkse rapportage nu al een belangrijk doel uit het Klimaatakkoord hebben behaald.

2 uur geleden