Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leegstand van woningen en kantoren nam vorig jaar af, meldt CBS

Leegstand van woningen en kantoren nam vorig jaar af, meldt CBS

DEN HAAG (ANP) - Het aantal leegstaande gebouwen in Nederland is vorig jaar afgenomen ten opzichte van 2020, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kantoren stonden relatief gezien het vaakst leeg, al nam de leegstand van deze gebouwen ook het sterkst af in een jaar tijd.

Aan het begin van dit jaar stonden ruim 219.000 gebouwen leeg, waaronder woningen, kantoorpanden en winkels. Een jaar eerder lag dat aantal nog 4,5 procent hoger op zo’n 230.000 gebouwen. Het CBS merkt daarbij op dat 40 procent van de gebouwen die op 1 januari 2022 leegstonden een jaar eerder ook al niet in gebruik waren.

De leegstand is het hoogst bij kantoorpanden. In totaal stonden ruim 8000 kantoren leeg aan het begin van dit jaar, wat neerkomt op 9,6 procent van alle kantoren. Wel nam het aandeel leegstaande kantoorgebouwen het sterkst af van alle gebouwen. Zo stond aan het begin van 2021 nog 10,3 procent van de panden leeg.

Woningen stonden in 2,3 procent van de gevallen leeg. In absolute aantallen is het aantal leegstaande woningen ten opzichte van de andere gebouwen wel het hoogst. Dat komt omdat woningen het grootste deel uitmaken van alle gebouwen in Nederland, zo’n 87 procent. 180.000 daarvan waren op 1 januari 2022 niet in gebruik.

Meer uit Financieel

Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

43 minuten geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

1 uur geleden
AI slaagt over vijf jaar voor alle examens, zegt topman Nvidia

PALO ALTO (ANP/RTR) - Kunstmatige intelligentie (AI) kan over vijf jaar slagen voor alle examens die mensen ook kunnen halen. Dat heeft topman Jensen Huang van maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia voorspeld op een bijeenkomst aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Hij voegde er wel aan toe dat daarmee nog niet gezegd is dat computers dan even slim zijn als mensen.

2 uur geleden
Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

13 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

14 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

14 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

15 uur geleden