Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leegstand van woningen en kantoren nam vorig jaar af, meldt CBS

Leegstand van woningen en kantoren nam vorig jaar af, meldt CBS

DEN HAAG (ANP) - Het aantal leegstaande gebouwen in Nederland is vorig jaar afgenomen ten opzichte van 2020, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kantoren stonden relatief gezien het vaakst leeg, al nam de leegstand van deze gebouwen ook het sterkst af in een jaar tijd.

Aan het begin van dit jaar stonden ruim 219.000 gebouwen leeg, waaronder woningen, kantoorpanden en winkels. Een jaar eerder lag dat aantal nog 4,5 procent hoger op zo’n 230.000 gebouwen. Het CBS merkt daarbij op dat 40 procent van de gebouwen die op 1 januari 2022 leegstonden een jaar eerder ook al niet in gebruik waren.

De leegstand is het hoogst bij kantoorpanden. In totaal stonden ruim 8000 kantoren leeg aan het begin van dit jaar, wat neerkomt op 9,6 procent van alle kantoren. Wel nam het aandeel leegstaande kantoorgebouwen het sterkst af van alle gebouwen. Zo stond aan het begin van 2021 nog 10,3 procent van de panden leeg.

Woningen stonden in 2,3 procent van de gevallen leeg. In absolute aantallen is het aantal leegstaande woningen ten opzichte van de andere gebouwen wel het hoogst. Dat komt omdat woningen het grootste deel uitmaken van alle gebouwen in Nederland, zo’n 87 procent. 180.000 daarvan waren op 1 januari 2022 niet in gebruik.

Meer uit Financieel

ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

49 minuten geleden
Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

2 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

3 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

4 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

5 uur geleden
VDL groeit fors, ondanks personeelstekort en inflatie

EINDHOVEN (ANP) - De omzet van industrieconcern VDL uit Eindhoven is in het afgelopen jaar flink gestegen, ondanks tekorten aan medewerkers en materialen en stijgende kosten voor onder meer lonen en energie. Het bedrijf verwacht voor volgend jaar een verdere groei.

5 uur geleden
Banken onder druk op Wall Street na koersval Deutsche Bank

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse banken stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers bleven bezorgd over de stabiliteit van de financiële sector na de eerdere problemen bij Amerikaanse banken en de redding van de noodlijdende Zwitserse bank Credit Suisse. Hoewel de rust in de bankensector de afgelopen dagen leek te zijn teruggekeerd, laaide de onrust weer op door een koersval van Deutsche Bank en stevige verliezen in de hele Europese bankensector.

6 uur geleden