
Ledenparlement FNV stemt in met vakbondseisen 2023
UTRECHT (ANP) - Het ledenparlement van vakbond FNV heeft maandag ingestemd met de loonsverbetering en arbeidsvoorwaarden die de bond wil eisen voor 2023. De grootste vakbond van het land pleit onder meer voor een automatische prijscompensatie in lonen en meer contracten voor onbepaalde tijd.
FNV-vicevoorzitter Zakaria Boufangacha vreest dat werknemers dreigen op te draaien voor de gevolgen van de huidige inflatie. "Mensen zien hun koopkracht als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit is geen tijdelijk, maar een structureel probleem. Mensen die al moeilijk rondkwamen dreigen nu om te vallen door deze inflatieklap."
De bond wil daarom de inflatiegevolgen te lijf gaan met onder meer een automatische prijscompensatie in alle cao's. Die houdt in dat een loon gekoppeld is aan de inflatie, die in augustus 12 procent bedroeg. FNV wil die koppeling vormgeven met een systeem waarin jaarlijks op 1 januari de lonen worden aangepast. Daarin wordt het inflatiecijfer met terugwerkende kracht verwerkt.
Tijdelijk contract
Begin september riep FNV werkgevers al op de lonen flink te verhogen om zo de inkomenscrisis aan te pakken. "Het kan niet zo zijn dat terwijl de economie groeit, bedrijven steeds meer winst afromen, topmanagers en aandeelhouders hun zakken vullen, en ondertussen de werknemers daar telkens de rekening voor laten betalen", zei FNV-voorzitter Tuur Elzinga destijds.
Ook ziet FNV dat werkgevers onvoldoende werknemers voor onbepaalde tijd in dienst nemen. Volgens de bond werken bijna 4 miljoen mensen met een tijdelijk contract, ook al doen zij werk dat blijvend is. "Bij structureel werk hoort een contract voor onbepaalde tijd. Dan betaal je als werkgever een eerlijke prijs voor arbeid en laat je zien dat je vertrouwen hebt in de mensen die voor je werken", betoogt Boufangacha.
Stevige loonsverhoging
Vakbond CNV liet maandag weten dat personeel 5 tot 10 procent meer salaris moet krijgen bij nieuwe cao’s, al moet een definitief cao-voorstel nog komen. Volgens voorzitter Piet Fortuin is "een forse loonsverhoging hard nodig". Volgens de vakbond zijn er "zat bedrijven die een stevige loonsverhoging best kunnen betalen". Wel houdt CNV rekening met de situatie van bedrijven: sommige sectoren hebben het namelijk zwaar.
VNO-NCW en MKB-Nederland noemen een automatische prijscorrectie onverstandig. De ondernemersverenigingen vinden het onder meer "cruciaal" dat de verhogingen van de energieprijzen apart worden beschouwd, omdat de overheid daarvoor ook werkt aan een omvangrijk hulppakket. De energierekening zou daarom niet via de structurele lonen gerepareerd moeten worden, zo klinkt het. Verder stelt de ondernemerslobby dat er maatwerk per sector nodig blijft, zeker in de huidige onzekere tijd.
Meer uit Financieel
SCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
51 minuten geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
2 uur geledenBOXTEL (ANP) - Vleesverwerker Vion heeft vorig jaar opnieuw afgesloten met een verlies. Het bedrijf uit Boxtel maakte veel kosten voor een reorganisatie waarbij het zich voor een groot deel terugtrekt uit Duitsland. Daarnaast kampten de slachthuizen van Vion met hogere inkoopprijzen voor dieren, terwijl de concurrentie toenam vanuit landen waar goedkoper gewerkt kan worden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Criminelen maken op grote schaal gebruik van schijnbedrijven en katvangers om het financiële stelsel te misbruiken, concludeert de Financial Intelligence Unit (FIU) na onderzoek. "Achter ogenschijnlijk legale bedrijfsstructuren gaan complexe witwaspraktijken, belastingfraude en zelfs financiering van terrorisme schuil."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Energieproducenten hadden het afgelopen halfjaar vaker te maken met negatieve stroomprijzen, meldt Energieopwek.nl. Daarbij moeten ze zelf betalen om stroom kwijt te kunnen. Het aantal zonnepanelen en windmolens in Nederland is gegroeid en ze leverden door de felle zon en harde wind vaak meer elektriciteit op dan op dat moment nodig was.
3 uur geleden