Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leden PvdA en GroenLinks willen één fractie in Eerste Kamer

Leden PvdA en GroenLinks willen één fractie in Eerste Kamer

UTRECHT (ANP) - De PvdA en GroenLinks kunnen volgend jaar na de verkiezingen een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer gaan vormen. Zaterdag werd duidelijk dat een ruime meerderheid van de leden het voorstel daartoe steunt.

Op een congres van de PvdA in Nieuwegein gaf 77 procent steun aan het samengaan van beide fracties. Even later kwam GroenLinks met de uitslag van een bindend ledenreferendum. De uitslag was ook daar duidelijk: 80 procent het fusieplan.

"Dit is de grote doorbraak voor linkse samenwerking waar we al zo lang op wachten", zei Jesse Klaver van GroenLinks. "Nu kunnen we echt de volgende stappen zetten op weg naar een heel sterke linkse beweging." Hij is voorstander om de samenwerking nog verder uit te breiden.

Urgentie

Volgens Attje Kuiken, fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, betekent de uitslag "steun voor een stevige samenwerking tussen Partij van de Arbeid en GroenLinks omdat we zien dat het land dit nu nodig heeft". Het versplinterde politieke landschap vraagt ook om een bundeling van krachten, aldus Kuiken.

Al jaren praten linkse partijen over meer samenwerking, maar daar bleef het bij. De afgelopen jaren is de urgentie toegenomen. De steun voor links is bij laatste verkiezingen flink afgenomen. De PvdA heeft in de Tweede Kamer nog maar 9 zetels over, GroenLinks moet het doen met 8 volksvertegenwoordigers. In de Eerste Kamer telt de PvdA 6 senatoren en heeft GroenLinks er 8.

Prominenten

Vooral binnen de PvdA hebben prominenten zich geroerd in het debat over de fusie. Zo keerde oud-partijleider Ad Melkert zich deze week nog tegen het samengaan. In een stuk in De Volkskrant spraken onder anderen Wouter Bos, Diederik Samsom, Job Cohen en Jeroen Dijsselbloem zich weer uit voor een fusie van de fracties in de senaat.

De afgelopen tijd is de samenwerking in de Tweede Kamer al geïntensiveerd. De onlangs vertrokken PvdA-leider Lilianne Ploumen was daar een grote voorstander van. Tijdens de kabinetsformatie wilden de partijen alleen samen in een nieuw kabinet. Dat leidde tot een veto van VVD en CDA.

Vorig jaar december presenteerden beide fracties in de Tweede Kamer nog een akkoord waarin zij zich aan elkaar verbonden voor de komende regeerperiode. Ploumen stapte in april plotseling op. Zij vond dat ze niet de "ideale" partijleider was. Kuiken zet de koers van haar voorganger voort.

Meer uit Politiek

Kabinet roept Israël 'met klem' op te stoppen met aanval Rafah

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet roept Israël "met klem" op te stoppen met de aanvallen op Rafah, schrijft demissionair premier Mark Rutte op X. Bij een aanval op het vluchtelingenkamp afgelopen zondag zijn tientallen mensen omgekomen. Buitenlandminister Hanke Bruins Slot noemt op X de beelden van na de aanval "afschuwelijk". Rutte en Bruins Slot roepen op tot "een onmiddellijk staakt-het-vuren en de vrijlating van alle gegijzelden".

18 uur geleden
Partijleiders praten maandag verder over premierskandidaat

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten maandagochtend verder over de premierskandidaat voor een nieuw kabinet. Dat doen ze met formateur Richard van Zwol. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de partijen een kandidaat presenteren.

1 dag geleden
Ledengroei bij zowel GroenLinks als PvdA

NIJMEGEN (ANP) - Zowel bij de PvdA als bij GroenLinks stijgt het aantal leden. Samen hebben de twee partijen, die in de Tweede Kamer een fractie vormen, nu 86.372 leden. De PvdA is daarvan met 44.385 leden de grootste. Volgens beide partijen is hun samenwerking en de opkomst van radicaal-rechts de "aanjager" voor de ledengroei.

1 dag geleden
Ex-landbouwminister Veerman: sla in Brussel niet met vuist op tafel

AMSTERDAM (ANP) - Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) waarschuwt voor een al te grote mond van een nieuwe landbouwminister in Brussel. Nederland moet bij de Europese Commissie niet met de vuist op tafel slaan om op die manier te proberen uitzonderingen voor Nederlandse boeren af te dwingen. Een nieuwe landbouwminister moet "met de pet in de hand" vragen om in goed overleg bepaalde maatregelen te mogen verzachten. Dat zei Veerman in het tv-programma WNL op Zondag.

2 dagen geleden
Rutte vindt dat premierschap niet te groot moet worden gemaakt

NIEUWEGEIN (ANP) - Het premierschap moet niet te groot worden gemaakt, zei demissionair premier Mark Rutte in de wandelgangen van het VVD-congres. Hij ging niet in op vragen van de pers over wie de premier moet worden in het nieuwe kabinet van de liberalen met PVV, NSC en BBB. "Ik ga daar helemaal niets over zeggen."

2 dagen geleden
Dijkstra hoopt dat nieuw kabinet oog houdt voor vrouwengezondheid

UTRECHT (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra roept het nieuwe kabinet op om oog te blijven houden voor vrouwengezondheid. Daarbij moet breder worden gekeken dan naar zorg alleen, zei Dijkstra op de eerste editie van de Dag van de Vrouwengezondheid in Utrecht.

2 dagen geleden
Yeşilgöz wilde persoonlijk geen samenwerking met PVV, NSC, BBB

NIEUWEGEIN (ANP) - VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelingen voor een nieuw kabinet met PVV, NSC en BBB "echt zwaar" waren. "Maar het is gelukt. Niet omdat ik deze samenwerking persoonlijk graag wilde, dat is niet aan de orde", zei ze tijdens haar toespraak op de algemene ledenvergadering van de liberalen in Nieuwegein.

2 dagen geleden