Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leden pilotenbond stemmen in met loonoffer, maar kritisch op KLM

Leden pilotenbond stemmen in met loonoffer, maar kritisch op KLM

AMSTERDAM (ANP) - De KLM-ledenraad van pilotenvakbond VNV is onder protest akkoord met de aanpassingen in de cao, waaronder een langduriger loonsverlaging zodat KLM zich verzekerd weet van miljarden aan overheidssteun. Wel zetten de bondsleden vraagtekens bij de totstandkoming van het akkoord. Ook hebben ze kritiek op de gang van zaken en de opstelling van KLM.

Het kabinet stemde begin november in met het herstructureringsplan van KLM om de komende jaren een verlaging in de kosten van 15 procent te realiseren. Daardoor kan de luchtvaartmaatschappij een steunpakket van in totaal 3,4 miljard euro krijgen dat de overheid en banken beschikbaar hebben gesteld als lening.

Om toegang te krijgen tot die miljarden moesten loonmatigingen van onder meer de vliegers net zo lang in stand blijven als de noodsteun liep, dus tot 2025 en niet tot in 2022. Daarmee werden de piloten naar eigen zeggen voor het blok gezet omdat de langere termijn pas op het laatste moment werd geëist. Het gaat om een korting op de lonen, oplopend tot 20 procent voor de meest verdienende KLM'ers.

De VNV-leden betreuren de houding van het KLM-management in deze kwestie en de "passieve opstelling" binnen het bedrijf en in de media "om polarisatie te voorkomen of terug te dringen". Veelal werd in de KLM-kwestie met een beschuldigende vinger naar de piloten gewezen toen een overeenkomst uitbleef en de deadline naderde.

De VNV-leden namen unaniem een motie aan die stelt dat het vertrouwensbeginsel en de beginselen van goed werkgeverschap zijn geschaad. De komende dagen wordt in het bestuur van VNV besproken op welke manier er eventuele vervolgstappen kunnen worden genomen.

Meer uit Financieel

Beurzen in Azië zakken na berichten aanval Israël op Iran

TOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen vrijdag flink omlaag. Beleggers reageerden op berichten van de Amerikaanse zender ABC News dat Israël in de nacht van donderdag op vrijdag raketten heeft gelanceerd die een onbekend doel in Iran hebben geraakt. De Israëlische strijdkrachten willen vooralsnog niet reageren op de berichten van een mogelijke aanval.

47 minuten geleden
Bloembollenteelt is bezig aan opmars

DEN HAAG (ANP) - De bloembollenteelt is aan een opmars bezig in Nederland. De oppervlakte landbouwgrond die gebruikt wordt voor de bollenteelt is in tien jaar tijd met een vijfde toegenomen tot ruim 28.000 hectare, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

7 uur geleden
Flink meer abonnees Netflix, beste eerste kwartaal sinds 2020

LOS GATOS (ANP/BLOOMBERG) - Netflix heeft de beste start van het jaar achter de rug sinds 2020, toen de coronapandemie uitbrak. De videostreamingdienst kreeg er in het eerste kwartaal meer dan 9 miljoen abonnees bij. In de eerste drie maanden van vorig jaar zwakte de klantenaanwas nog af tot minder dan 2 miljoen.

9 uur geleden
Nieuw AI-model moeder Facebook goed ontvangen op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, heeft donderdag de derde generatie van zijn Llama-model voor kunstmatige intelligentie (AI) gepresenteerd. Beleggers reageerden positief en het aandeel steeg op de beurzen in New York met ongeveer 1,5 procent. Meta streeft ernaar om met deze stap gelijke tred te houden met vergelijkbare technologieën van bedrijven zoals de eigenaar van ChatGPT, OpenAI, en Google.

9 uur geleden
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

SCHIPHOL (ANP) - Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet worden ingezet. Claimorganisatie EUclaim schat dat door de annuleringen zo'n 1800 passagiers zijn gedupeerd.

10 uur geleden
EU-leiders roepen op tot heffingen op Russische landbouwgoederen

BRUSSEL (ANP) - Er moeten snel importheffingen komen op landbouwproducten die vanuit Rusland of Belarus in de Europese Unie worden ingevoerd. Daartoe roepen de EU-regeringsleiders op na hun tweedaagse top-ontmoeting in Brussel.

10 uur geleden
KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël. Door de vluchten te hervatten onderscheidt KLM zich van bijvoorbeeld easyJet dat onlangs alle vluchten naar Israël opschortte tot eind oktober.

10 uur geleden