Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leden D66 en CU voeren druk op om vluchtelingen Lesbos

Leden D66 en CU voeren druk op om vluchtelingen Lesbos

DEN HAAG (ANP) - Leden van coalitiepartijen ChristenUnie en D66 voeren de druk op de partijen op om de meest kwetsbare vluchtelingen die op Lesbos zitten, in Nederland op te vangen. Dat doen ze naar aanleiding van de verwoestende brand in het kamp Moria.

Bestuurders, actieve leden en lokale politici van beide partijen vragen om in te grijpen. D66'ers vinden dat Nederland "het voortouw moet nemen bij de opvang van de meest kwetsbare vluchtelingen". Onder anderen oud-partijleider Jan Terlouw en prominenten als Roger van Boxtel en Boris van der Ham hebben de oproep aan het adres van fractievoorzitter Rob Jetten en asielwoordvoerder Maarten Groothuizen. In totaal hebben 87 D66'ers hun naam onder de brief gezet.

De ChristenUnie-leden pleiten voor een Europees herverdelingsplan, maar tot die tijd "moet Nederland zeggen 'wir schaffen das', en de deuren openen, zoals we dat in in 2015 ook deden", schrijft onder anderen oud-Tweede Kamerlid Ed Anker, samen met tal van fractievoorzitters.

Het kabinet blijft erbij geen vluchtelingen op te nemen, zo liet staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) woensdag weten. Maar voor D66 en ChristenUnie is het asielbeleid een heikel punt. Traditioneel staan de partijen lijnrecht tegenover hun coalitiegenoten VVD en CDA.

Meer uit Politiek

Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

1 uur geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

20 uur geleden
Gemeenten en provincies willen in gesprek over voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.

21 uur geleden
Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat het kabinet er in de tweede helft van juni uit is, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hij benadrukt dat zijn "commitment" die hij deed als VVD-leider dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, overeind staat.

21 uur geleden
Lange ministerraden blijven uit: beraad duurt gemiddeld 3 uur

DEN HAAG (ANP) - De voorspelling die premier Mark Rutte voor het aantreden van zijn vierde kabinet deed dat de ministerraden "heel lang" zullen gaan duren, is bepaald niet uitgekomen. De wekelijkse vergaderingen die zijn kabinet het afgelopen anderhalf jaar hield, duurden gemiddeld nog geen drie uur, blijkt uit een analyse van het ANP.

22 uur geleden
Brabant wil 8 miljard euro voor landelijk gebied

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant denkt 8 miljard euro nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de doelstellingen voor stikstof en natuurherstel. Daarmee zou de provincie een belangrijke hap opeisen uit het landelijk transitiefonds, waarin 24,3 miljard euro zit.

23 uur geleden
Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen

DEN HAAG (ANP) - Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit verzoek vrijdag neergelegd bij de Tweede Kamer, die hier volgende week over in debat gaat met de minister. Zij vinden dat de bijdrage ongelijkheid in de hand werkt. Daarnaast vinden de organisaties het oneerlijk dat ouders extra bij moeten leggen voor digitale leermiddelen als laptops en tablets.

1 dag geleden