Leden D66 en CU voeren druk op om vluchtelingen Lesbos
DEN HAAG (ANP) - Leden van coalitiepartijen ChristenUnie en D66 voeren de druk op de partijen op om de meest kwetsbare vluchtelingen die op Lesbos zitten, in Nederland op te vangen. Dat doen ze naar aanleiding van de verwoestende brand in het kamp Moria.
Bestuurders, actieve leden en lokale politici van beide partijen vragen om in te grijpen. D66'ers vinden dat Nederland "het voortouw moet nemen bij de opvang van de meest kwetsbare vluchtelingen". Onder anderen oud-partijleider Jan Terlouw en prominenten als Roger van Boxtel en Boris van der Ham hebben de oproep aan het adres van fractievoorzitter Rob Jetten en asielwoordvoerder Maarten Groothuizen. In totaal hebben 87 D66'ers hun naam onder de brief gezet.
De ChristenUnie-leden pleiten voor een Europees herverdelingsplan, maar tot die tijd "moet Nederland zeggen 'wir schaffen das', en de deuren openen, zoals we dat in in 2015 ook deden", schrijft onder anderen oud-Tweede Kamerlid Ed Anker, samen met tal van fractievoorzitters.
Het kabinet blijft erbij geen vluchtelingen op te nemen, zo liet staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) woensdag weten. Maar voor D66 en ChristenUnie is het asielbeleid een heikel punt. Traditioneel staan de partijen lijnrecht tegenover hun coalitiegenoten VVD en CDA.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het mensbeeld van premier Dick Schoof is "niet leidend voor de opvatting van dit kabinet". Dat antwoordde hij in het debat over de kabinetsplannen op vragen van Laurens Dassen (Volt). Over zijn eigen mensbeeld liet Schoof niet veel meer los dan "dat is een mensbeeld dat zich in ongetwijfeld in 67 jaar heeft gevormd".
23 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft beloofd donderdag tussen 14.00 en 15.00 uur ambtelijke stukken te delen over het plan om met noodwetgeving een deel van de asielregels buiten werking te stellen. De Kamer had daarop aangedrongen.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven vindt dat ze woensdag goed heeft uitgelegd waar haar partij voor staat, toen zij door de oppositie fel en langdurig werd aangevallen over de asielcrisiswet. Steun van coalitiegenoten op dit punt tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen hoefde ze niet. "Ik weet mijn mannetje te staan en ik weet precies waar het NSC voor staat. Dat kunnen mijn collega-coalitiegenoten niet voor mij verwoorden", zei ze voorafgaand aan de hervatting van het debat over de begroting donderdag.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer eist toch de adviezen op van ambtenaren en juristen aan het kabinet over de voorgenomen crisismaatregelen om het asielbeleid aan te scherpen. Premier Dick Schoof weigerde die te delen omdat er nog geen besluit over zou zijn gevallen, maar de Kamer legt zich daar niet bij neer. Ook regeringspartij NSC steunde het herhaalde verzoek. Het grote debat over de Prinsjesdag-plannen moet daarom even wachten totdat het kabinet op het verzoek is ingegaan.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ook Nicolien van Vroonhoven (NSC) voegt zich bij oproepen van de oppositie om juridische adviezen te delen over het voornemen om een asiel-noodwet te gebruiken. "Ik zeg twee woorden: artikel 68 van de grondwet." Daarin is het recht op informatie van parlementsleden vastgelegd. Na Van Vroonhovens uitspraak klinkt geroffel op de oppositiebankjes.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie wil niet verdergaan met het debat over de kabinetsplannen voordat het kabinet stukken deelt over de juridische adviezen die het heeft gekregen over het plan voor een noodwet om asielzoekers te weren. Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) vroeg woensdag om die stukken, maar kreeg donderdagochtend van het kabinet te horen dat die er niet komen tot het noodbesluit is genomen. "Zolang die stukken er niet zijn, kunnen we niet beginnen aan dit debat", aldus Timmermans, en een reeks andere fracties viel hem bij.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof wil de juridische analyse die ten grondslag ligt aan het inzetten van het noodrecht om asielmaatregelen te nemen nog niet delen. De Tweede Kamer had erom gevraagd, maar het besluit erover is "nog niet afgerond", aldus de premier. In de brief die hij hierover stuurt, wordt ook duidelijk dat het kabinet deze informatie pas wil delen nadat het besluit is genomen.
2 uur geleden