Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leden 50PLUS beslissen over aanblijven partijvoorzitter

Leden 50PLUS beslissen over aanblijven partijvoorzitter

DEN HAAG (ANP) - De leden van 50PLUS gaan stemmen of partijvoorzitter Geert Dales kan aanblijven. Ook de drie Tweede Kamerleden die het vertrouwen in Dales hadden opgezegd, willen diens lot aan de leden overlaten.

Kamerleden Corrie van Brenk, Léonie Sazias en Gerrit Jan van Otterloo scharen zich achter fractie- en partijleider Henk Krol, die zo'n ledenraadpleging had voorgesteld. Dales is met die uitkomst "als een kind zo blij", al vond hij zo'n stemming over zijn positie dinsdag nog niet nodig.

"De eenheid is hersteld", laten Krol en de drie Kamerleden weten na nieuw crisisoverleg woensdag. Dat het drietal het vertrouwen in Dales heeft opgezegd is "een niet mis te verstaan signaal", maar "het is aan de leden om te bepalen wie hun voorzitter is", zegt de vierkoppige Kamerfractie nu.

Spoedig

De Kamerfractie vraagt het partijbestuur "spoedig" een ledenraadpleging te organiseren, onder "toezicht van een onafhankelijke commissie". Door de coronamaatregelen moet die stemming hoogstwaarschijnlijk digitaal of schriftelijk gebeuren. Die opzet voedde eerder nog de argwaan van tegenstanders van Dales, die vreesden dat hij de stemming naar zijn hand zou zetten.

Dales gaat snel aan de slag met de ledenraadpleging, die "het bestuur toch al van plan" was. Hij hoopt dat ook zijn conflict met erevoorzitter Jan Nagel en Martin van Rooijen, de aanvoerder van 50PLUS in de Eerste Kamer, wordt bijgelegd. Er valt nog wel wat uit te praten, want de manier waarop zij zich tegen Dales hebben gekeerd, zit de partijvoorzitter wel dwars. "Het zou goed zijn van hen te horen, maar ik pak anders ook zelf de telefoon wel."

Krol

Nagel en Van Rooijen voerden de strijd woensdagochtend juist op. Ze maakten niet alleen Dales, maar ook Krol verwijten. Die zou vertrouwelijk verzoeningsoverleg hebben opgenomen en uit de school zijn geklapt. Dat is volgens de twee niet alleen "laakbaar", maar zelfs "strafbaar".

Dales rekent erop dat hij opnieuw het vertrouwen van de leden krijgt. Hij wijst op de ruime steun die het bestuur onlangs nog kreeg voor een plan om de leden op afstand te raadplegen.

"Was dit nu al het gesodemieter waard?", vraagt Dales zich af. Hij was naar eigen zeggen altijd al voorstander van meer ledenraadplegingen. Dan kunnen alle ruim 5000 leden zich uitspreken, en niet alleen de leden met een overmaat aan geldingsdrang die opdraven voor partijbijeenkomsten. Hun greep op de partij zal minder sterk worden, zegt de partijvoorzitter.

Meer uit Politiek

Gelderse gedeputeerde: brugongeluk Lochem is ontzettend tragisch

LOCHEM (ANP) - Het ongeluk met de brug in aanbouw over het Twentekanaal bij Lochem is "ontzettend tragisch". Dat zegt gedeputeerde Klaas Ruitenberg van de provincie Gelderland, die de provinciale infrastructuur in zijn portefeuille heeft. De provincie Gelderland is de opdrachtgever van de bouw van de Nettelhorsterbrug.

2 uur geleden
Zeeland en Brabant vechten vergunning chemiebedrijf Antwerpen aan

DEN BOSCH / MIDDELBURG (ANP) - De provincies Zeeland en Noord-Brabant maken opnieuw bezwaar tegen een vergunning waarmee chemiebedrijf Ineos de nieuwe ethaankraker Project One kan bouwen in de haven van Antwerpen. Ze maken zich zorgen over de hoeveelheid stikstof die door de nieuwe installatie terechtkomt in kwetsbare natuurgebieden als De Brabantse Wal, zo laten ze weten. Het natuurgebied is volgens Brabant al overbelast. Met de ethaankraker wil Ineos ethaan omzetten in ethyleen, een basisgrondstof voor de productie van plastic.

3 uur geleden
Rutte meelevend na dodelijk ongeval met brugdeel Lochem

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte reageert meelevend op het ongeval in Lochem waar twee mensen zijn omgekomen toen ze onder een naar beneden vallend gedeelte van een nieuwe brug terechtkwamen. Op X spreekt hij van "tragische berichten over heftig ongeval in Lochem waar na het instorten van een deel van een brug twee dodelijke slachtoffers en twee gewonden zijn te betreuren. Ik wens de nabestaanden en alle betrokkenen veel sterkte toe".

3 uur geleden
Adema noemt motie uitfasering bio-industrie 'belangrijk signaal'

DEN HAAG (ANP) - De oproep van de Tweede Kamer om de bio-industrie uit te faseren is een "belangrijk signaal", schrijft demissionair landbouwminister Piet Adema dinsdag in een reactie. Maar het gaat ook om "zeer complexe opgaven" die één kabinet niet zomaar kan oplossen.

1 dag geleden
Ontslag marechaussee die zelfmoord pleegde niet zorgvuldig genoeg

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft steken laten vallen rond het ontslag begin vorig jaar van onderofficier Lennart Bantema, die zich kort daarna van het leven beroofde. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die de zaak heeft onderzocht, meldt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Experts en ervaren bestuurders praten Putters deze week bij

DEN HAAG (ANP) - Kim Putters laat zich deze week bijpraten door een uiteenlopende groep deskundigen en ervaren bestuurders. De informateur hoopt zo goed voorbereid te beginnen als hij volgende week in gesprekken met politiek leiders de impasse in de formatie probeert te doorbreken. Dinsdag heeft hij een telefoongesprek met Sybilla Dekker, minister van Staat en voormalig minister van Volkshuisvesting. Later in de week spreekt Putters onder meer met ervaren oudgedienden in de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP).

1 dag geleden
Nog twee jaar extra ruimte voor ongediplomeerden in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties krijgen langer de ruimte om op iedere werknemer ook een medewerker in te zetten die nog in opleiding is. Demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) wil een regeling die dat mogelijk maakt verlengen tot medio 2026.

1 dag geleden