Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

LCPS: ziekenhuizen schalen steeds meer reguliere zorg af

LCPS: ziekenhuizen schalen steeds meer reguliere zorg af

DEN HAAG (ANP) - De reguliere zorg wordt in de ziekenhuizen in ons land steeds verder afgeschaald. Dat zegt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) tegen het ANP. In meerdere ziekenhuizen, verspreid over het land, worden alleen nog operaties die binnen twee weken moeten gebeuren om geen verdere gezondheidsschade te veroorzaken verricht.

Operaties die binnen zes weken moeten gebeuren worden in veel ziekenhuizen uitgesteld, ook hartoperaties. Van code zwart, een situatie waarin ziekenhuizen moeten kiezen tussen patiënten voor een plek op de ic, is vooralsnog echter geen sprake.

In het Erasmus MC in Rotterdam wordt personeel uitgeleend aan corona-afdelingen en liggen de ic-bedden vol, waardoor bijvoorbeeld ook moest worden besloten tot een tijdelijke stop op de transplantaties van organen van levende donoren. Ook in het Medisch Spectrum Twente in Enschede zijn geen bedden meer beschikbaar, waardoor er geen nieuwe patiënten meer worden opgenomen.

Volgens het LCPS is de situatie "absoluut zorgwekkend". Toch is er ruimte voor kleine versoepelingen, zegt een woordvoerder, omdat de gevolgen daarvan pas over drie tot vier weken zichtbaar zijn in de ziekenhuizen. "Dan zitten we hopelijk niet meer in deze pittige situatie. Het allerbelangrijkste is nu dat iedereen zo snel mogelijk de eerste prik krijgt."

Het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN) maakt zich wel zorgen over de geplande versoepelingen. Het zorgnetwerk vreest dat het aantal corona-opnames blijft toenemen en meldt dat de voorbereidingen op de situatie waarin de zorgvraag de zorgcapaciteit overschrijdt, code zwart, zijn getroffen.

Meer uit Gezond

Amsterdam UMC: een op drie vrouwen houdt klachten na keizersnede

AMSTERDAM (ANP) - Een aanzienlijk deel van de vrouwen die via een keizersnede bevallen, houdt daar op de langere termijn problemen aan over. Ongeveer een op de drie heeft last van aanhoudende buikpijn, bloedverlies of verminderde vruchtbaarheid, melden onderzoekers van Amsterdam UMC. Ze beschrijven deze klachten in een wetenschappelijke publicatie voor het eerst samenhangend als een ziektebeeld. Daar hebben ze de Engelse naam Caesarean Scar Disorder aan gegeven.

4 uur geleden
Griepepidemie suddert op een laag pitje door volgens Nivel

UTRECHT (ANP) - Huisartsen zien steeds minder mensen met griepachtige klachten, maar toch is de milde griepepidemie volgens gezondheidsinstituut Nivel nog niet voorbij. Al weken ligt het aantal huisartsbezoeken ruim onder de "epidemische grens": die hebben de deskundigen gelegd op 58 consulten per 100.000 inwoners. In de afgelopen week gingen slechts 15 op de 100.000 Nederlanders met klachten die op griep kunnen duiden naar hun huisarts.

4 uur geleden
Onderzoek: grote twijfels bij nul procent btw op groente en fruit

DEN HAAG (ANP) - Nul procent btw op groente en fruit is juridisch ingewikkeld en levert naar verwachting ook maar weinig gezondheidswinst op. Dat concluderen onderzoekers van SEO Economisch Onderzoek, die gekeken hebben naar onder meer de effecten en de uitvoerbaarheid van deze in het coalitieakkoord afgesproken belastingmaatregel. Elke mogelijke variant stuit op grote bezwaren.

5 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt tot 666

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gedaald tot 666. Dat is het laagste aantal sinds 24 februari, ruim een maand geleden.

5 uur geleden
Van Dissel verlaat RIVM en gaat met pensioen

BILTHOVEN (ANP) - Jaap van Dissel vertrekt als directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hij gaat met pensioen, bevestigt het instituut na berichtgeving van het AD en de NOS.

6 uur geleden
Kuipers: grens trekken in onderhandeling over hoge medicijnprijs

DEN HAAG (ANP) - Ernst Kuipers neemt een nieuw medicijn tegen een bepaalde vorm van borstkanker niet op in het basispakket omdat hij een grens wil trekken. De hoge kosten wegen niet op tegen de baat die de patiënten erbij hebben, zegt de minister van Volksgezondheid. "Als je alle kosten optelt, zijn de kosten voor dit soort geneesmiddelen heel erg hoog." Het is pas de tweede keer dat een middel om deze reden niet in het pakket wordt opgenomen.

7 uur geleden
Bomenkompas moet wijk voor hooikoortspatiënten aangenamer maken

LEIDEN (ANP) - Bij het inrichten van straten is het belangrijk om niet te veel bomen neer te zetten die allergische reacties kunnen oproepen bij hooikoortspatiënten, stelt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een door het ziekenhuis ontwikkeld Bomenkompas moet onder anderen beleidsmakers helpen om woonwijken 'pollenbewust' in te richten.

11 uur geleden