Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lawaaiprotest in grootste stad Myanmar na staatsgreep

Lawaaiprotest in grootste stad Myanmar na staatsgreep

YANGON (ANP/AFP/RTR) - Inwoners van de grootste stad van Myanmar voeren op luidruchtige wijze actie tegen de militairen die de macht hebben gegrepen. Er verzamelden zich de afgelopen twee dagen 's avonds mensen op straat in Yangon om op potten en pannen te slaan en op andere manieren lawaai te maken. Automobilisten gebruiken hun claxons om mee te doen aan dat protest.

De lawaaiprotesten beginnen omstreeks 20.00 uur en duren ongeveer een uur. "Op potten en pannen slaan koelt mijn woede", legde een 50-jarige deelnemer uit. "Maar dat werkt maar kort." Een activist zei dat zo'n lawaaiactie traditioneel ook wordt gebruikt om boze geesten te verdrijven. "Mensen gebruiken deze tactiek nu om de militaire junta het land uit te jagen."

Het leger arresteerde maandag Nobelprijswinnares en feitelijk regeringsleider Aung San Suu Kyi. De militaire machtshebbers hebben inmiddels Facebook op zwart laten zetten. Aanhangers van de oppositie gebruikten die dienst om kritiek te uiten op de coupplegers.

Live beelden

De autoriteiten zeggen dat Facebook is afgesloten omdat mensen er "nepnieuws en desinformatie" verspreiden. Ondanks die maatregel kon Facebook op sommige plaatsen nog wel worden gebruikt. Betogers in de grote stad Mandalay gebruikten Facebook om videobeelden van een straatprotest live uit te zenden.

"Volksprotest tegen de militaire coup", stond op een spandoek in Mandalay, de tweede stad van het land. Zo 'n twintig mensen scandeerden: "Onze opgepakte leiders, laat ze nu gaan. Laat ze nu gaan." Betrokken organisaties zeggen dat naderhand zeker drie mensen zijn opgepakt.

"Mensen zijn boos, maar ook bang", vertelde een activist in Mandalay. Hij zei dat mensen ook in de war zijn en op sociale media tegenstrijdige informatie tegenkomen. "En het ontbreekt aan politiek leiderschap sinds de arrestatie van Aung San Suu Kyi."

Meer uit Buitenland

Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

41 minuten geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen. Kyiv maakt vrijdag melding van vier sterfgevallen. Een dag eerder werd bekend dat in bezet gebied zeker vijf mensen om het leven zijn gekomen.

47 minuten geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

58 minuten geleden
Luchtvervuiling in VS houdt aan, wel verbetering in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De luchtvervuiling die deze week het noordoosten van de Verenigde Staten teistert houdt waarschijnlijk aan tot en met dinsdag. Op sommige plekken is de overlast afgenomen. In New York is donderdag voor het eerst weer sprake van een verbetering in de luchtkwaliteit.

2 uur geleden
In Annecy gewonde kinderen stabiel, ook Nederlander

PARIJS/ANNECY (ANP) - De vier kinderen die donderdag gewond raakten bij een steekpartij in Annecy verkeren niet meer in levensgevaar. Premier Elisabeth Borne zei vrijdagmorgen dat hun toestand stabiel is. Onder hen is ook een Nederlander.

2 uur geleden
Hoge Raad: Krim-kunstschatten teruggeven aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - De Krim-kunstschatten, die het Amsterdamse Allard Pierson Museum al jaren noodgedwongen onder zijn hoede heeft, moeten worden teruggegeven aan Oekraïne. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag besloten. Daarmee blijft een eerder oordeel van het gerechtshof in Amsterdam in stand. Met de uitspraak van de Hoge Raad is een einde gekomen aan een geschil dat jaren heeft geduurd.

2 uur geleden
NAVO-troepen mogelijk al in Zweden voor toetreding tot alliantie

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Zweden staat toe dat de NAVO troepen en materieel in het land stationeren, terwijl het zelf nog geen lid is van de alliantie. Het besluit is een "duidelijk signaal" naar Rusland en versterkt de Zweedse verdediging, aldus premier Ulf Kristersson en defensieminister Pal Jonson in een opiniestuk in de krant Dagens Nyheter.

3 uur geleden