Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lavrov zegt dat er Oekraïense extremisten in Wit-Rusland zijn

Lavrov zegt dat er Oekraïense extremisten in Wit-Rusland zijn

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft Oekraïne ervan beschuldigd de onrust in Wit-Rusland aan te wakkeren. Hij zei dat circa tweehonderd in Oekraïne getrainde extremisten in Wit-Rusland zijn om het land verder te destabiliseren. Lavrov zei ook dat het geen zin heeft met de oppositieraad in Wit-Rusland te praten. Een lid van de raad, Pavel Latoesjko, is naar Polen uitgeweken als gevolg van de onderdrukking van de oppositie in Wit-Rusland.

Lavrov sprak woensdag na een onderhoud met zijn Wit-Russische collega Vladimir Makej. Het Kremlin verscherpt de toon over het buurland waar president Loekasjenko aan de macht is gebleven na verkiezingen op 9 augustus die hij volgens zijn tegenstanders en westerse landen heeft verloren. Sindsdien zijn er protesten en stakingen in Wit-Rusland gericht tegen de herverkiezing van Loekasjenko die al sinds 1994 aan de macht is.

Lavrov verweet de Europese Unie en de NAVO "destructieve uitspraken" te doen over de kwestie. De Wit-Russische premier gaat donderdag naar het Kremlin, de minister van Defensie vrijdag.

Meer uit Buitenland

Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

2 uur geleden
YouTube stopt met verwijderen onware informatie verkiezingen VS

SAN BRUNO (ANP) - YouTube gaat stoppen met het verwijderen van content die ten onrechte beweert dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geplaagd door "fraude, fouten of haperingen", aldus het platform vrijdag. De beslissing kon snel rekenen op kritiek van voorstanders van het bestrijden van mis- en desinformatie.

3 uur geleden
Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

MONTREAL (ANP) - Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden. Volgens parlementslid Stephane Lauzon zijn er zo'n honderd branden in de provincie waarvan er zo'n twintig onbeheersbaar zijn geworden. Ook zijn het er "veel meer dan gisteren".

6 uur geleden
Biden in toespraak:

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.00 uur plaatselijke tijd in zijn eerste toespraak vanuit het Oval Office in het Witte Huis sinds hij twee jaar geleden president werd.

7 uur geleden
Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

10 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

12 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

13 uur geleden