Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lavrov hoopt dat spanningen afnemen na gesprek met Blinken

Lavrov hoopt dat spanningen afnemen na gesprek met Blinken

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken spraken elkaar vrijdag ongeveer een uur in Genève over de toenemende spanningen rond Oekraïne en de NAVO. Volgens de ministers was het een open gesprek en ze willen allebei dat het spoedig wordt voortgezet. Lavrov zei kort na de ontmoeting dat hij hoopt dat de spanningen kunnen afnemen na dit gesprek.

"Het was een belangrijk gesprek. Nu begrijpen we elkaars standpunten beter", zei Blinken in een reactie na het overleg. "We kunnen nu verder gaan met het vergroten van het onderlinge begrip, maar dan moet de Russische agressie richting Oekraïne stoppen. Rusland moet daar militairen weghalen."

Voor Rusland was het belangrijk om antwoord te krijgen op eisen die Moskou eerder had gesteld. De VS komen volgende week met de antwoorden. "Aan dat antwoord kunnen we zien of we op de juiste weg zitten", zei Lavrov.

Militair pact

Twee belangrijke Russische eisen zijn dat de NAVO-troepen zich terugtrekken uit Roemenië en Bulgarije, twee NAVO-lidstaten, en dat Oekraïne geen lid wordt van het militaire pact. Blinken zei dat de NAVO nooit gaat terugkomen op het open toelatingsbeleid.

De Amerikaan vroeg Lavrov om de situatie in Oekraïne te de-escaleren. "Ik heb wederom gezegd dat Rusland geen bedreiging vormt voor het Oekraïense volk", aldus Lavrov. "Wij hebben geen plannen om Oekraïne aan te vallen." Blinken zei dat Rusland dit moet bewijzen. "Met de huidige troepenopbouw kunnen ze Oekraïne vanuit het noorden, oosten en zuiden aanvallen."

Zorgen over NAVO

De Russische minister benadrukte dat Rusland zich zorgen maakt over de NAVO. "We zijn bezorgd over de wapens en militairen die het Westen naar Oekraïne stuurt." Rusland is zelf al maanden bezig met het vergroten van de troepenmacht in de buurt van de Oekraïense grens. Blinken zei vrijdag dat er meer wapens geleverd gaan worden aan Oekraïne.

De spanningen tussen Rusland en het Westen zijn hoog opgelopen door het conflict in Oekraïne. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land. Rusland is sinds eind vorig jaar bezig om veel troepen dichtbij de Oekraïense grens te plaatsen. De NAVO-landen vrezen een Russische inval. De afgelopen tijd hebben meerdere leiders steun uitgesproken aan Oekraïne en het Kremlin gewaarschuwd voor de gevolgen van een inval.

Voor niemand bang

Rusland zei vrijdag nog voor niemand bang te zijn. Onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov zei dat het land niet geïntimideerd wordt door Oekraïne. "We zijn zelfs niet bang voor de VS."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

VS willen Noord-Korea strengere sancties opleggen na rakettesten

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Verenigde Staten willen Noord-Korea strengere sancties opleggen in reactie op de drie rakettesten van het land op woensdag. De Amerikanen brengen een resolutie daartoe in de VN-Veiligheidsraad in stemming, zegt een Amerikaanse regeringsfunctionaris. De stemming gebeurt donderdag, bevestigt de VN. De kans bestaat dat China en Rusland hun veto uitspreken tegen extra sancties voor het verarmde communistische land.

3 uur geleden
Turken zien positieve stap Zweden en Finnen rond NAVO-toetreding

ANKARA (ANP/RTR/DPA) - In het conflict tussen NAVO-lid Turkije en Zweden en Finland over hun toetreding tot het bondgenootschap, wordt een eerste lichtpuntje gemeld. De Turkse regering in Ankara ziet een positieve houding van de twee landen als het gaat om de opheffing van een wapenexportverbod tegen Turkije.

10 uur geleden
Schoolschutter Texas kondigde schietpartij aan op Facebook

AUSTIN (ANP/AFP) - De 18-jarige man die negentien kinderen en twee leraren doodschoot in een klaslokaal in Texas had de schietpartij ongeveer een kwartier daarvoor op Facebook aangekondigd. Gouverneur Greg Abbott bevestigde op een persconferentie ook dat de gedode schutter voor de massamoord zijn oma had neergeschoten. Ook dat had de man op Facebook gepost.

10 uur geleden
Belgisch tienerfestival stilgelegd na klachten over stiekeme prik

HASSELT (ANP) - Een tienerfestival in het Belgische Hasselt is woensdagavond stilgelegd nadat zo'n vijftien meisjes onwel waren geworden. Minstens een van hen zei even tevoren een prik te hebben gevoeld, meldt de krant Het Belang van Limburg.

10 uur geleden
Amerikaanse wapenindustrie lijdt juridische nederlaag

ALBANY (ANP/RTR) - Een etmaal na de jongste bloedige schietpartij op een Amerikaanse school heeft de Amerikaanse wapenindustrie een juridische nederlaag geleden. Een rechter verwierp de eis van een groep wapenfabrikanten, distributeurs en verkopers. Zij wilden voorkomen dat ze kunnen worden aangeklaagd door gedupeerden van wapengeweld.

10 uur geleden
Zes jaar cel geëist tegen Berlusconi in omkopingszaak

MILAAN (ANP/DPA/RTR) - De hoofdaanklager in een omkopingszaak tegen de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi heeft zes jaar celstraf geëist tegen de mediatycoon. Als het aan justitie ligt worden ook bezittingen ter waarde van bijna 11 miljoen euro in beslag genomen.

11 uur geleden
Kostbaar werk Rembrandt keert terug naar Frans dorpje

LE MAS-D'AGENAIS (ANP/AFP) - Een Frans dorpje dat eigenaar is van een zeer kostbare Rembrandt uit het jaar 1631 heeft zijn schat weer terug. Het schilderij van de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn (1606-1669), Christus aan het Kruis, is in een nieuwe beveiligde en geventileerde behuizing teruggezet in de kerk in het dorp aan de rivier de Garonne, circa 75 kilometer ten zuidoosten van Bordeaux.

12 uur geleden