Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lavrov hoopt dat spanningen afnemen na gesprek met Blinken

Lavrov hoopt dat spanningen afnemen na gesprek met Blinken

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken spraken elkaar vrijdag ongeveer een uur in Genève over de toenemende spanningen rond Oekraïne en de NAVO. Volgens de ministers was het een open gesprek en ze willen allebei dat het spoedig wordt voortgezet. Lavrov zei kort na de ontmoeting dat hij hoopt dat de spanningen kunnen afnemen na dit gesprek.

"Het was een belangrijk gesprek. Nu begrijpen we elkaars standpunten beter", zei Blinken in een reactie na het overleg. "We kunnen nu verder gaan met het vergroten van het onderlinge begrip, maar dan moet de Russische agressie richting Oekraïne stoppen. Rusland moet daar militairen weghalen."

Voor Rusland was het belangrijk om antwoord te krijgen op eisen die Moskou eerder had gesteld. De VS komen volgende week met de antwoorden. "Aan dat antwoord kunnen we zien of we op de juiste weg zitten", zei Lavrov.

Militair pact

Twee belangrijke Russische eisen zijn dat de NAVO-troepen zich terugtrekken uit Roemenië en Bulgarije, twee NAVO-lidstaten, en dat Oekraïne geen lid wordt van het militaire pact. Blinken zei dat de NAVO nooit gaat terugkomen op het open toelatingsbeleid.

De Amerikaan vroeg Lavrov om de situatie in Oekraïne te de-escaleren. "Ik heb wederom gezegd dat Rusland geen bedreiging vormt voor het Oekraïense volk", aldus Lavrov. "Wij hebben geen plannen om Oekraïne aan te vallen." Blinken zei dat Rusland dit moet bewijzen. "Met de huidige troepenopbouw kunnen ze Oekraïne vanuit het noorden, oosten en zuiden aanvallen."

Zorgen over NAVO

De Russische minister benadrukte dat Rusland zich zorgen maakt over de NAVO. "We zijn bezorgd over de wapens en militairen die het Westen naar Oekraïne stuurt." Rusland is zelf al maanden bezig met het vergroten van de troepenmacht in de buurt van de Oekraïense grens. Blinken zei vrijdag dat er meer wapens geleverd gaan worden aan Oekraïne.

De spanningen tussen Rusland en het Westen zijn hoog opgelopen door het conflict in Oekraïne. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land. Rusland is sinds eind vorig jaar bezig om veel troepen dichtbij de Oekraïense grens te plaatsen. De NAVO-landen vrezen een Russische inval. De afgelopen tijd hebben meerdere leiders steun uitgesproken aan Oekraïne en het Kremlin gewaarschuwd voor de gevolgen van een inval.

Voor niemand bang

Rusland zei vrijdag nog voor niemand bang te zijn. Onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov zei dat het land niet geïntimideerd wordt door Oekraïne. "We zijn zelfs niet bang voor de VS."

Meer uit Buitenland

Turkse stembureaus open voor slotronde presidentsverkiezing

ANKARA (ANP) - De stembureaus zijn in Turkije geopend voor de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Ze sluiten om 16.00 uur onze tijd. De eerste uitslagen worden aan het begin van de avond verwacht. Turkse media mogen eigenlijk pas vanaf 20.00 uur eigen prognoses publiceren, maar bij de eerste ronde gaf de Hoge Kiesraad toestemming er al eerder over te berichten. Toen kwamen rond 17.30 uur de eerste prognoses naar buiten.

48 minuten geleden
Luchtalarm in grote delen van Oekraïne, ook in Kyiv

KYIV (ANP/RTR) - In grote delen van Oekraïne loeit in de nacht van zaterdag op zondag het luchtalarm. In Kyiv is volgens burgemeester Vitali Klitsjko de luchtverdediging actief. "Ontploffingen in Kyiv", schrijft Klitsjko op Telegram. Volgens hem komt er later meer duidelijkheid over wat er gaande is, maar zouden afweersystemen luchtdoelen hebben neergehaald.

5 uur geleden
Franse film Anatomy of a Fall wint Gouden Palm

CANNES (ANP) - De Franse film Anatomy of a Fall heeft zaterdagavond de Gouden Palm gewonnen. Regisseur Justine Triet is de derde vrouw die de prestigieuze filmprijs van het festival in Cannes ooit heeft gewonnen.

9 uur geleden
Laatste campagneactiviteiten voor presidentsverkiezingen Turkije

ANKARA/ISTANBUL (ANP) - In Turkije worden de laatste campagneactiviteiten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen afgerond. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu hield zaterdagmiddag nog een rally in Ankara. President Recep Tayyip Erdogan, die op voorsprong staat in de peilingen, bracht in Istanbul hulde aan zijn in 1961 geëxecuteerde islamitische voorganger Adnan Menderes, in een laatste poging zijn achterban te mobiliseren.

15 uur geleden
Rusland zegt Britse raketten te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/RTR) - Russische luchtverdedigingstroepen hebben twee langeafstandsraketten onderschept die door het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne waren geleverd. Dat stelt het Russische ministerie van Defensie volgens staatspersbureau RIA. Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk hebben nog niet gereageerd op de bewering van Rusland.

17 uur geleden
Grote democratische partij in Hongkong ontbindt zichzelf

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) - Een van de leidende prodemocratische partijen in Hongkong heeft zaterdag aangekondigd zich op te heffen. Hiertoe werd besloten na een stemming door de bestuursleden van de partij. Geen van de leden zou zich nog kandidaat willen stellen voor het bestuur, nu de vrijheden in de stad onder druk staan sinds de invoering van een omstreden veiligheidswet door China.

18 uur geleden
Man die hek bij ambtswoning Britse premier ramde weer vrij

LONDEN (ANP/RTR) - De man die donderdag met een auto tegen het hek bij de ambtswoning van de Britse premier Rishi Sunak op Downing Street 10 reed, is weer op vrije voeten. De politie meldt dat het onderzoek naar het incident nog wel loopt.

19 uur geleden