Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lavrov: Donbas is prioriteit voor Rusland en Poetin is niet ziek

Lavrov: Donbas is prioriteit voor Rusland en Poetin is niet ziek

MOSKOU (ANP) - De "bevrijding" van de regio Donbas is een "onvoorwaardelijke prioriteit" binnen de "speciale militaire operatie" van Rusland in Oekraïne. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft dat zondagavond gezegd in een interview met de Franse zender TF1. Volgens Lavrov moeten andere Oekraïense gebieden zelf over hun toekomst kunnen beslissen, maar de Donbas-regio dus niet.

De Donbas is van oudsher het industriële hart van Oekraïne en bestaat uit de regio's Donetsk en Loehansk. Rusland spreekt nog altijd niet van een oorlog in Oekraïne, maar van een "speciale militaire operatie".

Lavrov zei overigens te verwachten dat ook veel andere gebieden zeker niet zullen staan te popelen om terug te keren onder het gezag van de Oekraïense regering in Kiev, dat hij opnieuw een regime van neonazi's noemde. Maar hij voegde eraan toe: "De mensen moeten daarover voor zichzelf een besluit nemen."

Verder sprak Lavrov de geruchten tegen dat de Russische president Vladimir Poetin ziek zou zijn. "Ik denk niet dat weldenkende mensen symptomen van een ziekte of een kwaal bij hem kunnen ontdekken", zei hij. Lavrov benadrukte bovendien dat Poetin, die later dit jaar 70 jaar wordt, nog gewoon "elke dag" in het openbaar verschijnt.

Meer uit Buitenland

Slotverklaring Oekraïnetop roept op tot dialoog met Rusland

BÜRGENSTOCK (ANP/AFP/DPA) - Tientallen landen die bijeenkwamen op de vredestop in Zwitserland hebben een slotverklaring getekend waarin staat dat voor het bereiken van vrede "de betrokkenheid van en dialoog tussen alle partijen" is vereist. Tegelijkertijd moeten de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne worden gerespecteerd volgens de verklaring.

58 minuten geleden
Natuurherstelwet EU toch binnen bereik na draai Oostenrijk

BRUSSEL (ANP) - De Europese natuurherstelwet maakt toch kans de eindstreep te halen. Oostenrijk maakt een ommezwaai en lijkt de omstreden wet toch aan genoeg steun van de EU-landen te helpen. Maandag stemmen ze erover.

2 uur geleden
Veertien Jordaniërs overleden tijdens hadj

AMMAN (ANP/RTR) - In Saudi-Arabië zijn veertien Jordaniërs overleden tijdens de hadj, meldt het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zeventien landgenoten worden momenteel vermist.

2 uur geleden
Rusland claimt verovering dorp in zuidoosten Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland claimt opnieuw een dorp te hebben veroverd in het zuidoosten van Oekraïne, waarmee het voortgang blijft boeken aan de frontlinie. Het ministerie van Defensie schrijft dat het gaat om de plaats Zahirne in de regio Zaporizja.

2 uur geleden
VN verwelkomen aankondiging 'tactische pauzes' in Gazastrook

NEW YORK (ANP/AFP) - De Verenigde Naties verwelkomen de aangekondigde 'tactische pauzes' in de Gazastrook. De Israëlische krijgsmacht maakte zondag bekend voorlopig elke dag van 08.00 tot 19.00 uur te stoppen met haar operaties in een deel van het zuiden van Gaza, om zo de levering van meer humanitaire hulp aan het gebied mogelijk te maken.

3 uur geleden
Louis Armstrong krijgt 5 keer platina voor Wonderful World

WASHINGTON (ANP) - Het wereldberoemde lied What A Wonderful World van Louis Armstrong is in de VS onderscheiden met vijf keer platina. Het is volgens Amerikaanse media uniek dat een nummer deze kwalificatie krijgt. Het betekent dat er sinds 1967, toen Armstrong de song opnam, meer dan 5 miljoen exemplaren van de single zijn verkocht.

4 uur geleden
Oekraïne over slotverklaring vredestop: compleet en evenwichtig

BÜRGENSTOCK (ANP/RTR) - Op de vredesconferentie voor Oekraïne is een "complete en evenwichtige" slotverklaring opgesteld, stelt de Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba. De tweedaagse bijeenkomst in Zwitserland eindigt zondag.

5 uur geleden