Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lavastroom op La Palma verzwelgt opnieuw honderden panden

Lavastroom op La Palma verzwelgt opnieuw honderden panden

LA PALMA (ANP/DPA) - De lavastroom uit de vulkaan op het Canarische eiland La Palma blijft huizen en gebouwen opslokken. Volgens de laatste telling zijn tot zaterdagmiddag 1817 panden verzwolgen. Dat zijn er 269 meer dan het aantal dan de nationale tv-zender RTVE donderdag naar buiten bracht, zich beroepend op informatie van het Europese aardobservatiesysteem Copernicus. Er is geen melding gemaakt van nieuwe evacuaties.

Sinds middernacht zijn er wel weer een kleine veertig lichte en middelzware aardbevingen geregistreerd. De zwaarste had een kracht van 4,6, gemeten op een diepte van 37 kilometer. "De bevingen duiden erop dat de uitbraak onverminderd aanhoudt", zei vulkanoloog Eduardo Suárez van het Nationaal Geografisch Instituut.

De vulkaan in het natuurpark Cumbre Vieja barstte op 19 september uit, na een slapend bestaan van 50 jaar. De gloeiende lavastroom en de asregen richtten sindsdien een enorme schade aan aan gebouwen, infrastructuur en de landbouw, met name bananenplantages. Meer dan 7000 mensen moesten uit voorzorg hun woning verlaten. Tot dusver raakte niemand ernstig gewond.

Het vliegveld van La Palma is volgens exploitant Aena nog steeds bereikbaar, maar wordt door de Spaanse en international luchtvaartmaatschappijen gemeden wegens de grote concentratie asdeeltjes in de lucht. Het vliegverkeer naar de andere Canarische eilanden verloopt normaal.

Meer uit Buitenland

Syrië en China kondigen 'strategische samenwerking' aan

HANGZHOU (ANP) - De Syrische president Bashar al-Assad heeft in China een ontmoeting gehad met zijn ambtgenoot Xi Jinping. Assad hoopte in zijn eerste bezoek in bijna twintig jaar de banden aan te halen met Beijing en lijkt succes te hebben. Xi kondigde na het gesprek een nieuwe "strategische samenwerking" aan.

13 minuten geleden
Tweede graanschip vertrokken uit Oekraïne na stop graandeal

KYIV (ANP/RTR) - Sinds het aflopen van de graandeal heeft een tweede schip Oekraïne verlaten met een lading graan. Het is de Aroyat, die is vertrokken uit de haven van Chornomorsk, bevestigt de Oekraïense vicepremier Oleksandr Koebrakov.

1 uur geleden
Duitse concentratiekampen hebben meer last van extreemrechts

BERLIJN (ANP) - Duitse concentratiekampen die nu zijn ingericht als herdenkingsmonumenten voor de Holocaust ervaren steeds meer overlast van extreemrechtse groepen. Ze zien bijvoorbeeld steeds vaker graffiti van hakenkruizen en antisemitische leuzen opduiken bij de monumenten. De nieuwssite RND deed een rondvraag bij vijf Duitse kampen die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten en die zien allemaal een toename.

2 uur geleden
Adviseur: Azerbeidzjan geeft Armeense strijders mogelijk amnestie

BAKOE (ANP/RTR) - Azerbeidzjan overweegt amnestie voor Armeense strijders in Nagorno-Karabach die de wapens neerleggen, zegt presidentieel adviseur Hikmet Hajiyev. Toch zouden sommige separatisten in de bevochten enclave hebben gezegd dat ze niet zullen stoppen met hun opstand.

2 uur geleden
Zelensky vervolgt bezoek aan Noord-Amerika in Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reist na zijn bezoek aan Washington door naar de Canadese hoofdstad Ottawa. Premier Justin Trudeau liet donderdagavond weten dat Zelensky daar het Canadese parlement zal toespreken.

6 uur geleden
Biden kondigt steunpakket Oekraïne aan van 325 miljoen dollar

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag een militair hulppakket aangekondigd voor Oekraïne ter waarde van 325 miljoen dollar (bijna 305 miljoen euro). Dat deed hij na een ontmoeting met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelenksy, die liet weten dat het pakket "precies is wat onze soldaten op dit moment nodig hebben."

9 uur geleden
Biden komt met nieuw militair steunpakket voor Oekraïne

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat donderdag een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne aankondigen. Het nieuwe pakket zal onder meer luchtverdedigingssystemen bevatten, zei de nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis Jake Sullivan.

14 uur geleden