Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lavastromen La Palma naderen zee, experts waarschuwen voor dampen

Lavastromen La Palma naderen zee, experts waarschuwen voor dampen

LA PALMA (ANP/RTR/AFP/DPA) - Lava blijft woensdag voor de vierde dag op rij uit een vulkaan stromen op het Spaanse eiland La Palma. Daar moesten de afgelopen dagen uit veiligheidsoverwegingen ook Nederlandse vakantiegangers worden verplaatst.

Op dronebeelden is te zien dat meerdere lavastromen onderweg zijn naar de kust. Ze verwoesten alles op hun pad, waaronder ook een school. De autoriteiten hebben sinds zondag ongeveer 6000 van de 83.000 mensen op het eiland geëvacueerd.

Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen door de uitbarsting van de Cumbre Vieja, maar er is wel veel materiële schade. Er zouden zeker 320 gebouwen zijn verwoest. De regionale leider Angel Victor Torres verwacht dat de schade kan oplopen tot 400 miljoen euro.

Giftige dampen

Experts waarschuwen voor de gevolgen als de lava de zee bereikt. Dat kan leiden tot explosies en het vrijkomen van giftige dampen. De autoriteiten hebben daarom een deel van de zee bij het eiland afgesloten om toeschouwers op afstand te houden.

De lavastroom heeft een temperatuur van ongeveer 1000 graden en bevond zich dinsdagavond op ongeveer 2 kilometer van de kust. Toen bewoog de lava zich met een snelheid van ongeveer 200 meter per uur. Het is nog onduidelijk wanneer de zee wordt bereikt, omdat de snelheid ook weer kan veranderen.

Bezittingen

Inwoners van plaatsen in het pad van de lava proberen ondertussen wanhopig om hun bezittingen te redden. In Todoque laden geëmotioneerde mensen meubels, fietsen, matrassen, kleren en andere spullen in voertuigen.

"Het belangrijkste is om documenten mee te nemen waar onze eigendomsrechten in zijn vastgelegd", zei een inwoner tegen zender RTVE. "Daar gaan ze later naar vragen als er hier niets meer overeind staat."

Op het Canarische eiland bevonden zich op het moment van de eruptie ook Nederlandse toeristen. Er moesten tientallen van die vakantiegangers worden geëvacueerd omdat toegangswegen naar hun hotel geblokkeerd dreigden te raken door de vulkaanuitbarsting.

Meer uit Buitenland

Trump: schaf de grondwet af en verander de verkiezingsuitslag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump vindt dat de grondwet van de Verenigde Staten moet worden afgeschaft, zodat hij alsnog kan worden uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen van 2020. Op het door hem gecreëerde sociale netwerk Truth Social herhaalde hij zaterdag zijn ongefundeerde beschuldigingen dat de verkiezingsuitslag vervalst is en schreef hij dat "een massale fraude van dit type en deze omvang afschaffing van alle regels rechtvaardigt, van alle regelingen en artikelen, zelfs die in de grondwet."

4 uur geleden
Familiewoning van Iraanse sportklimster Rekabi verwoest

TEHERAN (ANP) - De familiewoning van de Iraanse sportklimster Elnaz Rekabi, die in oktober in de finale van de Aziatische kampioenschappen in Seoul aantrad zonder hoofddoek, is verwoest. Dat hebben onder meer de BBC en CNN zaterdag gemeld, met een verwijzing naar videobeelden van het hervormingsgezinde kanaal IranWire.

12 uur geleden
Russische defensieminister Sjoigoe op bezoek in Minsk

MINSK (ANP/DPA/RTR) - De Russische minister van Defensie Sergei Sjoigoe heeft ruim negen maanden na de inval in Oekraïne een bezoek gebracht aan bondgenoot Belarus. Hij sprak zaterdag in Minsk met dictator Alexandr Loekasjenko en zijn militaire ambtsgenoot Viktor Chrenin.

12 uur geleden
Estland koopt Amerikaanse raketwerpers

TALLINN (ANP/DPA) - NAVO-lid Estland heeft besloten Amerikaanse raketwerpers van het type Himars te kopen ter versterking van zijn defensie. Met de aanschaf van de zes systemen is een bedrag gemoeid van meer dan 200 miljoen dollar (ongeveer 190 miljoen euro). Daarmee is het de grootste militaire investering van de Baltische staat in zijn geschiedenis.

15 uur geleden
Acht mensen gearresteerd wegens diefstal werk Banksy in Kiev

KIEV (ANP/AFP) - Acht mensen zijn gearresteerd wegens hun poging een muurschildering van Banksy in een voorstad van Kiev te stelen. De Oekraïense autoriteiten lieten weten dat het kunstwerk van de Britse graffitiartiest nog in goede staat verkeert. De verdachten zijn tussen de 27 en 60 jaar. Ze komen uit de hoofdstad en uit Tsjerkasi.

17 uur geleden
Daily Mirror: crisisoverleg William en Charles over Netflix-docu

LONDEN (ANP) - Binnenkort vindt crisisoverleg plaats tussen koning Charles en zijn zoon, prins William, over de Netflix-documentaireserie over Charles' zoon Harry en diens vrouw Meghan. De Britse tabloid The Daily Mirror meldt dat, zich baserend op koninklijke bronnen.

20 uur geleden
Oproep voor nieuw massaal protest tegen regime Iran

TEHERAN (ANP/DPA) - In Iran hebben activisten opgeroepen tot nieuwe landelijke protesten tegen het radicaal-islamitische regime. De stakingen en betogingen zouden van maandag tot woensdag moeten duren, is op sociale media te lezen.

21 uur geleden