Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lavastromen La Palma naderen zee, experts waarschuwen voor dampen

Lavastromen La Palma naderen zee, experts waarschuwen voor dampen

LA PALMA (ANP/RTR/AFP/DPA) - Lava blijft woensdag voor de vierde dag op rij uit een vulkaan stromen op het Spaanse eiland La Palma. Daar moesten de afgelopen dagen uit veiligheidsoverwegingen ook Nederlandse vakantiegangers worden verplaatst.

Op dronebeelden is te zien dat meerdere lavastromen onderweg zijn naar de kust. Ze verwoesten alles op hun pad, waaronder ook een school. De autoriteiten hebben sinds zondag ongeveer 6000 van de 83.000 mensen op het eiland geëvacueerd.

Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen door de uitbarsting van de Cumbre Vieja, maar er is wel veel materiële schade. Er zouden zeker 320 gebouwen zijn verwoest. De regionale leider Angel Victor Torres verwacht dat de schade kan oplopen tot 400 miljoen euro.

Giftige dampen

Experts waarschuwen voor de gevolgen als de lava de zee bereikt. Dat kan leiden tot explosies en het vrijkomen van giftige dampen. De autoriteiten hebben daarom een deel van de zee bij het eiland afgesloten om toeschouwers op afstand te houden.

De lavastroom heeft een temperatuur van ongeveer 1000 graden en bevond zich dinsdagavond op ongeveer 2 kilometer van de kust. Toen bewoog de lava zich met een snelheid van ongeveer 200 meter per uur. Het is nog onduidelijk wanneer de zee wordt bereikt, omdat de snelheid ook weer kan veranderen.

Bezittingen

Inwoners van plaatsen in het pad van de lava proberen ondertussen wanhopig om hun bezittingen te redden. In Todoque laden geëmotioneerde mensen meubels, fietsen, matrassen, kleren en andere spullen in voertuigen.

"Het belangrijkste is om documenten mee te nemen waar onze eigendomsrechten in zijn vastgelegd", zei een inwoner tegen zender RTVE. "Daar gaan ze later naar vragen als er hier niets meer overeind staat."

Op het Canarische eiland bevonden zich op het moment van de eruptie ook Nederlandse toeristen. Er moesten tientallen van die vakantiegangers worden geëvacueerd omdat toegangswegen naar hun hotel geblokkeerd dreigden te raken door de vulkaanuitbarsting.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Johan__ 4 weken geleden
""Experts waarschuwen voor dampen". Goh.. hoe zou dat nu komen ?

Meer uit Buitenland

Letland als eerste land van Europese Unie weer in coronalockdown

RIGA (ANP/BLOOMBERG) - Letland gaat als eerste land van de Europese Unie weer in lockdown vanwege dramatische coronacijfers. Opnieuw zullen delen van de economie worden stilgelegd. Het Baltische land kampt met een snel stijgend aantal infecties. Het gaat om wereldwijd het hoogste cijfer per hoofd van de bevolking de afgelopen week. Ziekenhuizen dreigen overbelast te raken.

28 minuten geleden
Senaat Brazilië wil president laten vervolgen voor coronabeleid

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse senaat adviseert president Jair Bolsonaro te vervolgen voor misdaden tegen de menselijkheid vanwege zijn aanpak van de coronacrisis. Het advies van een onderzoekscommissie is de uitkomst van een zes maanden durend onderzoek naar het regeringsbeleid. De commissie wil ook bijna zestig anderen voor de rechter brengen, onder wie vijf (oud-)ministers en drie zonen van de president.

1 uur geleden
NAVO-chef Stoltenberg betreurt vertrek Russische missie

BRUSSEL (ANP/RTR) - NAVO-chef Jens Stoltenberg betreurt het dat Rusland zijn diplomatieke missie bij de NAVO heeft opgedoekt. Dat was een boze reactie van het Kremlin op de eerdere uitwijzing van Russen uit Brussel, maar volgens Stoltenberg waren dat geen diplomaten, maar in werkelijkheid inlichtingenofficieren.

4 uur geleden
Opgesloten Navalni wint mensenrechtenprijs EU-parlement

STRAATSBURG (ANP) - De gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalni krijgt dit jaar de mensenrechtenprijs van het Europees Parlement. Navalni zit, sinds hij ternauwernood een vergiftigingspoging overleefde, in een Russisch strafkamp. Rusland moet hem onmiddellijk vrijlaten, herhaalt het parlement nog maar eens.

4 uur geleden
Russen mogen een week niet naar werk in strijd tegen corona

MOSKOU (ANP/AFP) - In de strijd tegen corona mogen de Russen een week niet naar hun werk. Zij krijgen van 30 oktober tot 7 november betaald vrijaf, beval de Russische president Poetin. De periode kan in bepaalde gebieden eerder beginnen en langer duren. Poetin riep de bevolking op verantwoordelijkheid te tonen en zich te laten vaccineren.

5 uur geleden
Burgemeester van New York eist inenting alle gemeenteambtenaren

NEW YORK (ANP/RTR) - Burgemeester Bill de Blasio van New York wil dat alle gemeenteambtenaren zich laten inenten tegen het coronavirus. Iedereen die voor de gemeente werkt moet in principe voor 29 oktober zeker één prik hebben gehad. De vaccinatie was al verplicht in het onderwijs. De Blasio wil nu dat al zijn werknemers, rond de 300.000 mensen, gevaccineerd worden.

5 uur geleden
Poetin gaat niet naar klimaattop Glasgow

GLASGOW (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin gaat niet naar de klimaattop die eind deze maand in Glasgow begint. Zijn woordvoerder beklemtoonde dat "het klimaatdossier een prioriteit is in Rusland", maar Poetin "gaat helaas niet naar Glasgow". De woordvoerder had eerder al gemeld dat Poetin niet naar de topconferentie van de G20, 30 en 31 oktober, in Rome gaat.

6 uur geleden