Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Lastig voor scholen om te werken met kleine groepjes'

'Lastig voor scholen om te werken met kleine groepjes'

DEN HAAG (ANP) - Het kost scholen moeite om met kleine groepjes te werken. Dat concludeert de Algemene Vereniging Schoolleiders na een peiling onder duizend basisschooldirecteuren. De scholen kregen bij de heropening het advies om met kleine groepjes of halve klassen te werken om te voorkomen dat een hele klas in quarantaine moet na een coronabesmetting bij een leerling.

Volgens het onderzoek lukt dit op 59 procent van de scholen niet. In totaal 30 procent geeft aan dat het enigszins lukt, voor 7 procent werkt dit prima.

Ook dragen kinderen uit de groepen 7 en 8 niet op alle scholen mondkapjes. Dat gebeurt volgens het onderzoek op 53 procent van de scholen, waarvan de meerderheid (49 procent) alleen in de gang en een kleine groep (4 procent) dat ook in de klas doet. Op bijna de helft van de scholen worden door leerlingen helemaal geen mondkapjes gedragen. Op 66 procent van de scholen dragen leerkrachten een mondkapje, van wie ruim de helft alleen in de gang.

Volgens het onderzoek ging maandag bijna de helft van de scholen open, een groot deel (47 procent) volgde een dag later. Veel scholen bleven maandag nog dicht vanwege de sneeuw. Vanaf woensdag waren bijna alle scholen weer open, slechts 0,3 procent van de scholen is nog dicht. "Het is prijzenswaardig dat zoveel schoolleiders de deuren hebben geopend", zegt AVS-voorzitter Petra van Haren.

Vorige week gaf een meerderheid van de schoolleiders aan in het belang van de leerling de scholen te openen, maar in het belang van de leraren nog wat zorgen te hebben. "We zien dat scholen het in het belang van de leerlingen het gewoon zijn gaan doen. Dat is top, maar vraagt van de politiek wel stappen om het zo veilig mogelijk te maken."

Op de meeste scholen (52 procent) is zo’n 2 procent van de leerlingen niet op school vanwege coronagerelateerde redenen. Op 98,4 procent van de scholen zijn alle leerlingen in beeld. Slechts 1,6 procent mist nog één of meerdere leerlingen, gemiddeld 1,9 leerlingen.

Meer uit Binnenland

Limburgse Arcen noteert eerste lokale tropische dag van het jaar

HOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.

10 minuten geleden
Hoogste alarmfase risico natuurbrand nu ook in Noord-Nederland

GRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.

1 uur geleden
Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

2 uur geleden
Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

3 uur geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

3 uur geleden
FDF-voorman: LTO 'ontploft' als het instemt met landbouwakkoord

DEURNE (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO "ontploft" als de top van de organisatie tekent voor een landbouwakkoord, voorspelt voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Hij denkt dat er dan veel afdelingen van LTO zich gaan afscheiden. Sowieso zullen boeren volgens hem komende zomer acties opzetten als minister Piet Adema (Landbouw) "er iets gaat doordrukken dat ons niet aanstaat".

4 uur geleden
Zomers weekend: oproep op tot voorzichtigheid in en om water

DEN HAAG (ANP) - Met een "prachtig zomers weekend" voor de boeg roept een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), op "tot voorzichtigheid in en om het water". Volgens hen leert de ervaring dat "mensen op dit soort dagen de risico's van het zwemmen in open water onderschatten".

4 uur geleden