Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Laschet gaat na nederlaag praten met potentiële coalitiepartners

Laschet gaat na nederlaag praten met potentiële coalitiepartners

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De Duitse christendemocraten van CDU/CSU gaan ondanks hun verkiezingsnederlaag de komende dagen praten met potentiële coalitiepartners. Partijleider Armin Laschet van het CDU hoopt nog steeds dat hij een regering kan vormen. Er staan nu bijeenkomsten gepland met de liberale FDP en milieupartij De Groenen.

Een bron binnen het CDU zegt dat Laschet op zondag een gesprek heeft met Christian Lindner van de FDP. De 60-jarige deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen wordt dan vergezeld door Markus Söder, de leider van de conservatieve zusterpartij CSU. Dat Laschet mogelijke coalitiepartners benadert, betekent volgens de ingewijde dat hij niet van plan is om zomaar op te stappen.

De partij van Laschet is verdeeld over zijn pogingen om zelf een regering te vormen. Dat bleek ook toen secretaris-generaal Paul Ziemiak van het CDU bevestigde dat zondag een gesprek staat gepland met de FDP en dinsdag met De Groenen. Premier Michael Kretschmer van Saksen vond dat verkiezingswinnaar SPD eerst de kans moet krijgen om een regering te vormen, erkende Ziemiak.

Historische nederlaag

CDU/CSU van vertrekkend bondskanselier Angela Merkel leed onder leiding van Laschet een historische nederlaag bij de parlementsverkiezingen van deze maand. De 'unie' van de conservatieve zusterpartijen kreeg ruim 24 procent van de stemmen en dat is hun slechtste resultaat uit de geschiedenis.

De sociaaldemocratische SPD van minister van Financiën Olaf Scholz kreeg 25,7 procent van de stemmen en wordt daarmee de grootste partij van Duitsland. De centrumlinkse partij heeft naar verluidt komende zondag afzonderlijke gesprekken met De Groenen en de FDP.

Jamaicacoalitie

Zowel de SPD als CDU/CSU heeft de steun van die partijen nodig als ze zonder elkaar willen regeren. De Groenen en de FDP staan ideologisch echter ver van elkaar en zijn eerst onderling in gesprek gegaan. Dat overleg wordt op vrijdag hervat. De Groenen houden op zaterdag ondertussen een speciale partijbijeenkomst om te overleggen over de situatie.

Een mogelijke samenwerking tussen CDU/CSU, De Groenen en FDP staat in Duitsland bekend als een 'Jamaicacoalitie', omdat de kleuren van de partijen overeenkomen met die van de Jamaicaanse vlag. Een samenwerkingsverband van SPD, FDP en De Groenen wordt ook wel een 'stoplichtcoalitie' genoemd.

Meer uit Buitenland

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

52 minuten geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

1 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

2 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

2 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

3 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

4 uur geleden
Erdogan leidt ook in officiële eerste resultaten Turkse verkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, blijkt nu ook uit de eerste officiële resultaten. Eerder meldden staatsmedia al dat Erdogan aan de leiding gaat. Volgens de Hoge Kiesraad staat de zittende president met ongeveer driekwart van de stemmen geteld op 53,41 procent.

5 uur geleden