Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lareb: 65 meldingen van overlijden na inenting met coronavaccins

Lareb: 65 meldingen van overlijden na inenting met coronavaccins

DEN BOSCH (ANP) - Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 65 meldingen van overlijden na inenting met coronavaccins binnengekregen. Dat zijn er 30 meer vergeleken met een week geleden. Volgens de organisatie gaat het om 55 ouderen van 80 jaar en ouder en 10 ouderen tussen de 65 en 79 jaar.

"Allen hadden een kwetsbare gezondheid vanwege heel uiteenlopende ernstige onderliggende ziekten en/of hoge leeftijd. Zij overleden binnen één tot 26 dagen na de vaccinatie", zegt Agnes Kant, epidemioloog en directeur bij Lareb.

Zij onderstreept dat overlijden na vaccinatie niet betekent dat het is veroorzaakt door een bijwerking van het vaccin. "In Nederland overlijden per week gemiddeld 750 tot 800 mensen in verpleeghuizen en 2000 80-plussers, door allerlei oorzaken. Hier kunnen natuurlijk ook mensen bij zijn die pasgeleden zijn gevaccineerd", aldus Kant.

Onderliggende gezondheidsproblemen

Volgens de epidemioloog lijken bij het merendeel van de overledenen de onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring van het overlijden. In een deel van de meldingen is er geen duidelijke verklaring voor het overlijden en de eventuele rol van de vaccinatie daarin.

Het beeld van de klachten na de vaccinatie en de onderliggende gezondheidsproblemen in deze meldingen is volgens Kant heel divers. "Bij sommigen kunnen bijwerkingen van het vaccin de kwetsbare gezondheid wel verslechterd hebben. Zij kregen in de dagen na vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen. Deze klachten zijn op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen hier wel aan bijgedragen hebben".

Geen patronen

Lareb zegt geen patronen van klachten te zien die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan mensen kunnen zijn overleden.

Volgens de organisatie zijn er tot nu toe 5068 meldingen van bijwerkingen binnengekomen. Daarvan kwamen 4716 meldingen na inenting met het vaccin Pfizer/BioNTech. Daarnaast ontving het centrum 288 meldingen over bijwerkingen van het vaccin van Moderna en één bij het vaccin van AstraZeneca. Van 63 meldingen was het type vaccin niet ingevuld.

Meest voorkomende bijwerkingen

Lareb becijferde dat ongeveer 0,5 procent tot 1 procent van de gevaccineerden één of meer bijwerkingen meldt.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen en vermoeidheid. Ook reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een warmtegevoel zijn vaak gemeld. Deze klachten staan ook aangegeven in de bijsluiters. Bij de meeste mensen verlopen de klachten mild en gaan ze na een paar dagen over. Lareb ontving ook tientallen meldingen over heftige allergische reacties, zoals uitgebreide huiduitslag en zwellingen rond de ogen of keel.

Het gaat om meldingen die tot en met 21 februari zijn binnengekomen en bekeken bij Lareb. Ze hebben betrekking op ongeveer 900.000 gegeven vaccins.

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

AadRolloos 1 week geleden
Hoe kan het zijn dat het vaccin, niet was ingevuld waar de mensen mee gevaccineerd zijn ????, wat een zooitje en laat ASTRA ZENECA niet toe
verbrugghe r 1 week geleden
tati 1 onkruid vergaat niet. maar slaap verder.
MarkJohan 1 week geleden
Onderliggende gezondheidsproblemen kan je ook toeschrijven bij Corona overlijdens. Het dubbel spelletje is nu wel heel doorzichtig.
tati 1 1 week geleden
eerst Verbrugghe r opruimen, daarna zien we wel weer .
verbrugghe r 1 week geleden
Dit is nog maar het begin mensen, laat je niet vaccineren. Eerst de oudjes opruimen en daarna de rest. Of weten jullie nog steeds niet wat de bedoeling is van vaccineren.

Meer uit Gezond

Zelftest naar verwachting vanaf volgende maand beschikbaar

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet hoopt dat mensen vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen. Het idee is dat de zogenoemde antigeentesten beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs, maar ook voor ongeveer een tientje in winkels komen te liggen.

11 uur geleden
Afgelopen etmaal 4727 coronabesmettingen gemeld

BILTHOVEN (ANP) - Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn er 4727 nieuwe coronagevallen bij gekomen. Dat is iets boven het gemiddelde, want in de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemiddeld 4470 gevallen per etmaal. Dat gemiddelde begint de laatste tijd wat stabieler te worden.

11 uur geleden
Depressie Vereniging vraagt hulp bij wegwerken wachtlijst

AMERSFOORT (ANP) - De Depressie Vereniging heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in een 'brandbrief' om hulp gevraagd bij het wegwerken van de enorme wachtlijst voor zogenoemd 'lotgenotencontact'. Mensen met een depressie hebben het tijdens deze coronacrisis extra moeilijk, aldus de vereniging.

11 uur geleden
Thuiswonende 75-plussers krijgen uitnodiging coronaprik

BILTHOVEN (ANP) - Honderdduizenden 75- tot 79-jarige Nederlanders die nog op zichzelf wonen, zijn aan de beurt om een coronavaccin te krijgen. Zij ontvangen vanaf zaterdag een uitnodiging van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarmee ze een prikafspraak kunnen maken. Het gaat om ongeveer 812.000 mensen, die worden ingeënt met het middel Comirnaty van Pfizer en BioNTech. Voor de prik kunnen ze terecht bij meer dan zestig vaccinatielocaties in het land.

13 uur geleden
Ruim driekwart van de operatiekamers weer in gebruik

UTRECHT (ANP) - Er wordt ondanks de coronacrisis weer meer geopereerd. In vergelijking met een normale situatie zonder corona was deze week 77 procent van de operatiekamers in gebruik. Vorige week was dit nog 72 procent van de normale capaciteit. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

13 uur geleden
Van Engelshoven wil dit voorjaar sneltests op alle universiteiten

DEN HAAG (ANP) - Alle universiteiten en hogescholen kunnen dit voorjaar weer (deels) open met gebruik van sneltesten, denkt minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs). Een exacte datum kan de minister niet geven, omdat die volgens haar afhankelijk is van de besmettingscijfers. "We willen dat zo snel mogelijk, zolang het veilig en verantwoord kan", aldus Van Engelshoven.

14 uur geleden
Mogelijk 1 coronabesmetting tijdens Fieldlab-voetbalwedstrijd

NIJMEGEN (ANP) - Tijdens de Fieldlab-voetbalwedstrijd tussen NEC en De Graafschap is mogelijk één supporter besmet geraakt met het coronavirus. De persoon bevond zich tijdens de wedstrijd op een vooraf aangewezen vaste zitplaats op de tribune, waar diegene met een mondkapje gedurende de hele wedstrijd is blijven zitten.

15 uur geleden