Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Langzaam herstel coronacrisis zit luchtvaart nog dwars'

'Langzaam herstel coronacrisis zit luchtvaart nog dwars'

GENÈVE (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen lijden dit jaar aanzienlijk minder verlies dan tijdens coronajaar 2020, maar het herstel verloopt niet zo voorspoedig als brancheorganisatie IATA eerder verwachtte. Onder meer vertragingen bij de vaccinaties in veel landen, internationale reisbelemmeringen en aarzeling bij reizigers om naar het buitenland te vliegen terwijl corona nog niet onder controle is spelen de het herstel parten. Binnenlands vliegverkeer in landen zoals de Verenigde Staten en China herstelt zich wel goed.

Dit jaar komt het verlies van de mondiale luchtvaartbranche uit op zo'n 48 miljard dollar, omgerekend zo'n 40 miljard euro, schat de branchevereniging. Eerder ging IATA nog uit van een verlies van de mondiale luchtvaartsector van ongeveer 38 miljard dollar. Vorig jaar leed de sector een verlies van 126,4 miljard dollar. De Europese luchtvaartbranche lijdt dit jaar een verlies van 22,2 miljard dollar, verwacht IATA. Dat is ongeveer een derde minder dan in 2020.

Volgens de branchevereniging zijn kostenbesparingen essentieel om weer gezond te worden. Veel luchtvaartmaatschappijen zijn daar al mee bezig, bijvoorbeeld door reorganisaties, loonoffers van personeel of het van de hand doen van vliegtuigen. "Overheden en partners moeten ook zo denken. Het kan niet zo zijn dat zij de hoofdprijs blijven vragen voor voor gebruik van infrastructuur en noodzakelijke diensten om hun eigen verliezen op te vangen", aldus IATA-voorman Willie Walsh.

IATA wil ook dat er een einde komt aan de hoge kosten voor door overheden verplichte coronatesten. Ook zouden overheden daar geen belasting meer op moeten heffen. Walsh wil ook dat landen duidelijkheid verschaffen onder welke voorwaarden ze hun burgers weer meer vrijheid gaan geven. Dat biedt de sector de mogelijkheid om zich voor te bereiden. Tot het zover is lopen 88 miljoen banen gevaar, benadrukt de IATA-directeur.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Stevige min voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is dinsdag met een behoorlijk verlies gesloten, waarbij de AEX-index onder de 700 punten zakte. Ook elders in Europa waren stevige minnen te zien door zorgen over een oplopende inflatie waardoor de angst werd aangewakkerd dat de Amerikaanse centrale bank de rente sneller zal verhogen om de economie af te koelen. Een hogere rente is vooral ongunstig voor sterk groeiende techbedrijven.

40 minuten geleden
Techfondsen weer omlaag op rood Wall Street

NEW YORK (ANP) - De technologiebedrijven gingen dinsdag opnieuw omlaag op een roodgekleurd Wall Street door zorgen bij beleggers over een oplopende inflatie en een hogere rente. Ook de energiesector op de aandelenbeurzen in New York stond onder druk door de dalende olieprijzen.

2 uur geleden
Lingeriemerk Victoria's Secret wordt zelfstandig bedrijf

NEW YORK (ANP) - Lingeriemerk Victoria's Secret gaat verder als een zelfstandig bedrijf. Eigenaar L Brands gaat het onderdeel loskoppelen van verzorgingsproductendivisie Bath & Body Works. Daarmee bestaat L Brands straks uit twee losstaande beursgenoteerde bedrijven. Dat bevestigde het bedrijf aan Amerikaanse media na berichtgeving over de kwestie.

4 uur geleden
Recordhoeveelheid e-waste ingezameld, EU-doel nog niet gehaald

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse consumenten en bedrijven hebben in coronajaar 2020 een recordhoeveelheid elektronische apparatuur en lampen gescheiden ingeleverd voor recycling. In totaal brachten ze 125,5 miljoen kilo aan zogeheten e-waste naar de daarvoor bestemde plekken. Dat was ruim 8 procent meer dan een jaar eerder. De Europese doelstelling om 65 procent van alle apparaten te recyclen, wordt echter nog niet gehaald.

4 uur geleden
Eigenaar wil deel Suezkanaal verbreden

CAIRO (ANP/RTR) - De eigenaar en exploitant van het Suezkanaal wil het zuidelijke deel van de vaarroute verbreden. Dat maakte de voorzitter van het staatsbedrijf bekend in een toespraak op televisie. Eerder dit jaar ontstond een dagenlange blokkade in het zuidelijke deel van het Suezkanaal doordat het containerschip Ever Given overdwars vast kwam te zitten.

5 uur geleden
'Meer elektronica, witgoed en fietsen verkocht in eerste kwartaal'

AMSTELVEEN (ANP) - De schade van de verplichte winkelsluitingen op de detailhandel lijkt in de eerste maanden van dit jaar mee te vallen, maar er zijn wel duidelijke verschillen per sector. Dat meldt marktonderzoeker GfK. De omzet van de non-food-detailhandel is in januari, februari en maart licht gedaald. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar kwam de omzet 1,4 procent lager uit op 4,7 miljard euro.

5 uur geleden
'Lufthansa wil buffers met 3 miljard euro versterken'

FRANKFURT (ANP) - De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa werkt samen met banken aan een plan om 3 miljard euro aan kapitaal op te halen. Bronnen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat versterking van het eigen vermogen nodig is om eerder verleende kredieten door de Duitse staat terug te betalen.

6 uur geleden