Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Langverwacht rapport kritisch over feestjes ambtswoning Johnson

Langverwacht rapport kritisch over feestjes ambtswoning Johnson

LONDEN (ANP) - Meerdere bijeenkomsten van Brits overheidspersoneel in en rond de ambtswoning van premier Boris Johnson hadden niet mogen plaatsvinden, schrijft topambtenaar Sue Gray in haar langverwachte onderzoek naar ‘partygate’. Johnsons leiderschap heeft gebreken vertoond, staat in het rapport van twaalf bladzijden. Het gedrag van de medewerkers is niet goed te rechtvaardigen en er moeten lessen worden getrokken die de regering onmiddellijk moet toepassen.

Bij de feestjes werd veel alcohol genuttigd. "De excessieve consumptie van alcohol is op elk moment ongepast in een professionele werkomgeving", schrijft Gray. In ieder geval bij sommige bijeenkomsten werden niet de hoge standaarden in acht genomen die je mag verwachten bij mensen die in en rond de regering werken, stelt zij vast. De tuin van de ambtswoning op Downing Street 10 werd zonder duidelijke toestemming of toezicht vaak gebruikt als verlengstuk van het kantoor, en ook dat is volgens Gray ongepast.

De regering kreeg eerder maandag het deels gecensureerde rapport overhandigd en maakte het enkele uren laten openbaar. Johnson legt later op de middag een verklaring af in het parlement. De politie van Londen, die ook onderzoek doet naar de bijeenkomsten, had gevraagd details uit het rapport van Gray achter te houden zodat het politieonderzoek onbevooroordeeld kan plaatsvinden.

Vertrek

Gray heeft om die reden geen details over de zestien feestjes die ze onderzocht in het rapport opgenomen. Bij bijeenkomsten op vier data is volgens de politie geen reden voor een strafrechtelijk onderzoek, maar ook details daarover zijn achterwege gelaten. Ze heeft meer dan zeventig mensen geïnterviewd en ook e-mails en sms'jes bekeken.

De bevindingen kunnen Johnson in grote problemen brengen en hem mogelijk zelfs tot aftreden dwingen. Sommige partijgenoten hebben eerder al aangegeven dat hij moet vertrekken. Volgens de regels van zijn Conservatieve Partij moet 15 procent (54 van de 359) van de afgevaardigden een verzoek voor een stemming over het leiderschap indienen bij het partijbestuur. Als meer dan de helft vervolgens voor aftreden stemt, komt het premierschap van Johnson ten einde en wordt een andere conservatief de eerste minister.

Johnson zelf zei eerder dat de coronaregels tijdens de bijeenkomsten zijn nageleefd, hoewel hij wel spijt heeft betuigd. Hij heeft eerder al op veel parlementariërs van zijn partij ingepraat en spreekt hen maandagavond toe.

Meer uit Buitenland

Aanleg tijdelijke pier voor noodhulp Gaza voor de helft klaar

GAZA-STAD (ANP/AFP) - De aanleg van de tijdelijke pier voor de kust van de Gazastrook is voor 50 procent afgerond, meldt het Amerikaanse Pentagon. De aanlegsteiger is naar verwachting ergens begin deze maand klaar.

27 minuten geleden
Weinstein krijgt nieuw proces na terugdraaiing veroordeling 2020

NEW YORK (ANP) - De rechtszaak tegen Harvey Weinstein over seksueel misbruik moet opnieuw. Een gerechtshof in New York draaide vorige week zijn veroordeling uit 2020 terug omdat de beruchte oud-filmproducent geen eerlijk proces zou hebben gehad.

1 uur geleden
Ook Colombia verbreekt betrekkingen met Israël om Gaza

BOGOTA (ANP/RTR) - Colombia verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Israël. Dat maakte president Gustavo Petro bekend nadat hij eerder al felle kritiek had geuit op premier Benjamin Netanyahu.

2 uur geleden
Gewonde agenten door explosief bij 1 mei-demonstratie in Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - Bij een 1 mei-demonstratie in Parijs zijn zeven agenten gewond geraakt door een explosief, melden de nieuwszender BFM TV en de krant Le Monde. Ze zijn volgens de politie naar het ziekenhuis gebracht. Ook vijf andere agenten moesten met verwondingen naar het ziekenhuis.

3 uur geleden
300 aanhoudingen bij pro-Palestijns protest op universiteit VS

NEW YORK (ANP/RTR) - Bij een pro-Palestijns protest op de Amerikaanse Columbia University zijn dinsdagavond ongeveer driehonderd mensen gearresteerd. Honderden agenten gingen de universiteitsgebouwen in het hart van New York binnen om een einde te maken aan een bezetting.

4 uur geleden
Dodental van overstromingen in Kenia loopt op, toeristen gestrand

NAIROBI (ANP/RTR) - De grote overstromingen in Kenia hebben inmiddels zeker 181 mensen het leven gekost. Huizen, wegen en bruggen zijn ingestort en groepen toeristen zitten vast door de zware regenval in het Oost-Afrikaanse land.

5 uur geleden
Stemming dreigt in parlement VS over afzetting voorzitter Johnson

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse Republikeinse afgevaardigde Marjorie Taylor Greene heeft een motie aangekondigd om de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden af te zetten. Ze zei dat haar partijgenoot Mike Johnson herhaaldelijk heeft laten zien dat hij ongeschikt is voor de topfunctie.

5 uur geleden