Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Langer subsidie voor medisch specialisten die in loondienst gaan

Langer subsidie voor medisch specialisten die in loondienst gaan

DEN HAAG (ANP) - Vrij gevestigde medische specialisten kunnen nog tot en met volgend jaar een ton subsidie krijgen als ze bij hun zorginstelling overstappen in loondienst. Tussen 2015 en 2019 bestond deze regeling al en die wordt voortgezet, schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Daarvoor is 8 miljoen euro uitgetrokken, zodat tachtig specialisten er gebruik van kunnen maken. Het aandeel specialisten in loondienst stijgt al jaren licht, schrijft ze

De afgelopen vijf jaar hebben volgens de minister in totaal 474 vrij gevestigde medisch specialisten een beroep gedaan op subsidie. Doel van de regeling was om de financiƫle belemmeringen te verminderen voor de overstap.

Op de samenwerkingsverbanden van specialisten binnen ziekenhuizen is vaak kritiek, omdat deze bedrijven vaak betaald worden per medische handeling. Dat kan een verkeerde prikkel zijn om meer productie te draaien en mogelijk onnodige zorg te leveren, stelde onder meer de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat leidt tot hogere zorgkosten.

Sinds 2016 zijn er voor het eerst meer medisch specialisten in loondienst dan in vrije vestiging, schrijft de minister. Mogelijk komt dat doordat er meer vrouwelijke medisch specialisten zijn gekomen en die werken vaker in loondienst, aldus Van Ark. Ook zijn oudere specialisten, die relatief vaker vrijgevestigd waren, met pensioen gegaan.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

ME ingezet om onrust in Haarlem

HAARLEM (ANP) - In Haarlem is de mobiele eenheid ingezet vanwege onrust in het stadsdeel Schalkwijk, laat de politie weten. Op beelden op sociale media is te zien dat mensen stenen gooien, vuurwerk afsteken en dat er brandjes werden gesticht.

21 minuten geleden
Verbijstering in Tweede Kamer na nieuwe avond vol rellen

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden reageren verbijsterd op de hevige rellen die maandagavond opnieuw uitbraken in verscheidene steden. PVV-leider Geert Wilders roept premier Mark Rutte op het leger in te zetten, "voordat dit geweld een halve burgeroorlog wordt".

22 minuten geleden
Politiechef: zeker 151 arrestaties bij rellen in hele land

HILVERSUM (ANP) - Bij ongeregeldheden maandagavond in verschillende steden zijn in totaal zeker 151 mensen aangehouden. Dat heeft een woordvoerster van politiechef Willem Woelders gezegd.

24 minuten geleden
Burgemeester Den Bosch stelt onderzoek in naar rellen

DEN BOSCH (ANP) - Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch wil een onafhankelijk onderzoek naar de ongeregeldheden in zijn stad maandagavond. Hij wil zo achterhalen of de autoriteiten juist gehandeld hebben. "Het duurde best lang tot de ME beschikbaar was", zegt Mikkers tegen het Brabants Dagblad. "Dat is geen verwijt, maar een constatering."

1 uur geleden
Dierenwelzijnsorganisatie op de bres voor de kweekvis

DEN HAAG (ANP) - Er moet meer aandacht komen voor het welzijn van kweekvissen. Dat zegt dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) in aanloop naar een debat over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) volgende week dinsdag. De organisatie heeft een brandbrief geschreven aan politiek Den Haag.

1 uur geleden
Onderzoek Greenpeace: 65 procent minder uitstoot in 2030 haalbaar

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse klimaatdoel kan nog verder worden aangescherpt, stellen onderzoekers die in opdracht van Greenpeace hebben berekend wat daarvoor nodig is. Grote vervuilers moeten harder worden aangepakt om de CO2-uitstoot verder omlaag te krijgen. Als de veestapel fors wordt ingekrompen en de belasting op CO2-uitstoot wordt verhoogd, is het volgens onderzoeksbureau Ecorys haalbaar om de uitstoot voor 2030 met 65 procent te verminderen.

1 uur geleden
Burgemeester Aboutaleb over plunderingen: schaamteloze dieven

ROTTERDAM (ANP) - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam veroordeelt de relschoppers die maandagavond in Rotterdam-Zuid de politie belaagden en winkels plunderden. "Schaamteloze dieven, ik kan niet anders zeggen", aldus Aboutaleb.

1 uur geleden