Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Langebaanzwemmers beginnen aan kansrijk WK in Doha

Langebaanzwemmers beginnen aan kansrijk WK in Doha

DOHA (ANP) - De WK zwemmen in Doha zijn toe aan de tweede en laatste week, met daarin vanaf zondag volop kansen voor de Nederlandse langebaanzwemmers. Marrit Steenbergen is vanaf 07.30 uur de eerste Nederlander die in actie komt in het 50 meterbad, in de voorronde van de 200 meter vrije slag. Ook medaillekandidaten Arno Kamminga en Caspar Corbeau zwemmen zondagochtend al hun serie van de 100 meter schoolslag.

De eerste Nederlandse kans op een medaille is zondagavond met de 4x100 meter vrije slag bij de vrouwen. Dan moeten zij zich 's ochtends wel eerst zien te plaatsen voor de finale. Kim Busch, Sam van Nunen, Milou van Wijk en Steenbergen werden afgelopen zomer tijdens de WK in Japan zesde op dit nummer.

Op deze WK liggen echter extra grote kansen voor de op volle sterkte aanwezige Nederlandse zwemploeg. Toplanden als Australië en China hebben ervoor gekozen niet alle medaillekandidaten naar Doha te sturen met het oog op de Olympische Spelen over minder dan een half jaar.

Afgelopen jaar in Fukuoka verzamelde Nederland drie medailles op de langebaan: zilver was er voor Kamminga (100 school) en brons voor Tes Schouten (200 school) en Steenbergen (100 vrij). Kamminga hoopt maandag aan het eind van de dag, bij afwezigheid van regerend kampioen Qin Haiyang uit China, op zijn favoriete nummer de eerste Nederlandse wereldtitel bij de mannen te pakken sinds Marcel Wouda in 1998.

Schouten en Steenbergen proberen vrijdagavond hun resultaat van vorig jaar te evenaren of te overtreffen. De laatste individuele Nederlandse wereldtitel staat op naam van Ranomi Kromowidjojo in 2013.

In de eerste week van deze WK pakte openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal al twee keer goud en was er zilver voor synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer bij de duetten vrije kür. Ook bereikten de waterpolosters de kwartfinale, waarin Hongarije maandag wacht.

Meer uit Sport

Vader atletiekbroers Ingebrigtsen aangeklaagd voor mishandeling

OSLO (ANP/AFP) - De Noorse politie klaagt atletiektrainer Gjert Ingebrigtsen aan voor mishandeling van een van zijn zeven kinderen. Het zou niet gaan om zijn beroemde zoon Jakob Ingebrigtsen, de olympisch kampioen op de 1500 meter en tweevoudig wereldkampioen op de 5000 meter. De politie wilde niet zeggen om welk kind het wel gaat.

1 uur geleden
Recordaantal van ruim 800.000 aanmeldingen voor marathon Londen

LONDEN (ANP/RTR) - De marathon van Londen heeft voor de editie van 2025 een recordaantal van 840.318 aanmeldingen gekregen. Volgens de organisatie is dat ongekend en bijna 300.000 meer dan het vorige record.

3 uur geleden
Kimmann sluit wereldbeker BMX af met tweede zege op rij

TULSA (ANP) - Olympisch kampioen BMX Niek Kimmann heeft in het Amerikaanse Tulsa (Oklahoma) ook de zesde en laatste wedstrijd in de reeks om de wereldbeker gewonnen. De 27-jarige fietscrosser, afkomstig uit het Overijsselse Lutten, boekte zijn tweede zege op rij. Hij was zaterdag ook de beste in de vijfde wedstrijd.

4 uur geleden
Atlete Bol opent outdoorseizoen met sprintrecords op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Femke Bol is haar outdoorseizoen begonnen met twee persoonlijke records op sprintafstanden. De Amersfoortse atlete liep tijdens het Curaçao SprintfFest 11,47 seconden op de 100 meter en 17,10 op de incourante 150 meter. Zo snel was de wereldkampioene op de 400 meter horden niet eerder geweest.

5 uur geleden
Wielrenster Van Dijk naar ziekenhuis na val in Vuelta

VALENCIA (ANP) - Ellen van Dijk is na haar val in de ploegentijdrit van de Ronde van Spanje naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Dat meldt haar ploeg Lidl-Trek, die de eerste etappe van de Vuelta ondanks de val van Van Dijk en haar Britse ploeggenote Elynor Bäckstedt won. Beide rensters gingen in de laatste bocht voor de finish onderuit.

18 uur geleden
Schermer Tulen plaatst zich voor de eerste keer voor Spelen

LUXEMBURG (ANP) - Schermer Tristan Tulen heeft zich bij zijn laatste kans voor de eerste keer geplaatst voor de Olympische Spelen. De 32-jarige Brabander won op het olympisch kwalificatietoernooi in Luxemburg met de degen de finale van de Portugees Miguel Frazao (15-6). Alleen de winnaar van het toernooi met 31 deelnemers verzekerde zich van 'Parijs'.

18 uur geleden
Lidl-Trek wint ondanks val Van Dijk ploegentijdrit Vuelta

VALENCIA (ANP) - Wielerploeg Lidl-Trek heeft de eerste etappe van de Vuelta d'Espana voor vrouwen gewonnen. Het was een ploegentijdrit over 16 kilometer in en rond Valencia. Lidl-Trek was duidelijk sneller dan de concurrenten tot Ellen van Dijk in de laatste bocht voor de finish onderuit ging. Het verstoorde het tempo, maar de ploeg hield Visma - Lease a Bike net achter zich. Het verschil was minder dan een seconde. De ploeg SD Worx- Protime werd derde.

19 uur geleden