Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lange rijen bij stembussen Wisconsin vanwege corona

Lange rijen bij stembussen Wisconsin vanwege corona

MILWAUKEE (ANP/RTR) - De voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin zijn ondanks de coronacrisis doorgegaan en dat leidde tot zeer lange wachtrijen bij stemlokalen. De wachtenden stonden urenlang op anderhalve meter van elkaar om voor maar liefst drie verkiezingen hun stem uit te brengen.

Bewoners van de staat konden dinsdag stemmen voor de Democratische presidentskandidaat en voor de staats- en lokale verkiezingen. Er heerste verwarring en frustratie over hoe ze zouden verlopen. De gouverneur wilde ze verplaatsen, maar enkele Republikeinen dwongen bij de rechter af dat ze doorgingen. Na juridisch getouwtrek werd toch besloten om ze voort te zetten.

Prominente Democraten veroordeelden het besluit, omdat het volgens hen betekent dat kiezers hun leven op het spel moeten zetten om hun democratische grondrecht uit te oefenen. Zij riepen hun kiezers op niet te stemmen en vroegen de Republikeinen hetzelfde te doen.

Test

In de grote stad Milwaukee waren veel stemlokalen gesloten vanwege een groot tekort aan vrijwilligers. Duizenden kiezers hadden er slechts vijf lokalen tot hun beschikking. De verkiezingsdag in Wisconsin wordt volgens Amerikaanse media en politici als een test gezien voor nog resterende stembusgangen in tijden van het coronavirus. De resultaten van de stemming in Wisconsin worden op zijn vroegst verwacht op 13 april.

De presidentsverkiezingen staan gepland voor 3 november. De voornaamste Democratische kandidaat voor het presidentschap in de VS, Joe Biden, beklemtoonde dinsdag nog dat de verkiezingen in november niet kunnen worden uitgesteld. Hij zei dat die in de grondwet geregeld zijn en ook de coronapandemie geen reden is om de stembusgang te vertragen of uit te stellen, zei hij.

Meer uit Buitenland

Azerbeidzjan arresteert voormalige leiders Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP) - Azerbeidzjan zegt twee voormalige presidenten van de Armeense enclave Nagorno-Karabach te hebben gearresteerd. Het Azerbeidzjaanse staatspersbureau apa meldt dat ze zullen worden vervolgd voor de misdaden die ze jarenlang zouden hebben gepleegd.

1 uur geleden
Polen, Tsjechië en Oostenrijk voeren grenscontroles Slowakije in

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen en Tsjechië voeren tijdelijk grenscontroles bij hun buurland Slowakije in om illegale migratie en smokkelaars tegen te gaan. De maatregel geldt van woensdag tot en met 13 oktober, aldus de landen, maar kan mogelijk nog worden verlengd. Oostenrijk heeft als reactie ook grenscontroles ingevoerd.

3 uur geleden
Woordvoerder Kremlin: Rusland overweegt geen nieuwe kernproef

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland is niet van plan een proef met een kernbom te houden. Volgens de machthebbers is Moskou niet afgestapt van het moratorium op kernproeven en blijven de afspraken van kracht. Het Kremlin verwerpt ook de suggestie van een Russische staatstelevisiezender dat de Russen een kernbom in Siberië tot ontploffing zouden moeten brengen als waarschuwing aan het Westen.

4 uur geleden
Zelensky bezoekt zwaarbevochten front in Oost-Oekraïne

KOEPJANSK (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dinsdag het front in Oost-Oekraïne bezocht. Hij is bij de linie rond Koepjansk en Lyman geweest, "een van de hotspots", meldt Zelensky op X.

5 uur geleden
Onderzoek naar doodslag na dodelijke brand in nachtclubs Murcia

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Een Spaanse rechtbank heeft een onderzoek naar doodslag geopend na de fatale brand in nachtclubs in de stad Murcia. Bij de ramp zondagochtend stierven dertien mensen.

6 uur geleden
Thaise politie meldt twee doden door schietpartij in Bangkok

BANGKOK (ANP/AFP) - In een chic winkelcentrum in het centrum van de Thaise hoofdstad Bangkok zijn dinsdag door een schietpartij twee mensen gedood. Een gewapende jongeman opende het vuur. Volgens de Thaise politie raakten vijf personen gewond. Autoriteiten meldden eerder dat er drie doden waren.

6 uur geleden
Rusland: geen nieuwe mobilisatie voor strijd tegen Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft geen plannen voor een nieuwe mobilisatie in verband met de strijd in Oekraïne, aangezien meer dan 335.000 personen zich tot nu toe dit jaar hebben aangemeld om te vechten in de strijdkrachten of in vrijwillige eenheden, zei minister van Defensie Sergej Sjojgoe.

6 uur geleden