Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Langdurige vergadering VN-klimaatpanel begonnen

Langdurige vergadering VN-klimaatpanel begonnen

SURREY (ANP) - De langdurige vergadering over het derde belangrijke rapport in een jaar tijd van het VN-klimaatpanel IPCC is begonnen. Het rapport zal gaan over oplossingen en maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. "Het is onmogelijk om klimaatactie nog verder uit te stellen", stelde voorzitter van het IPCC Hoesung Lee tijdens de openingsceremonie.

Klimaat- en energieminister Greg Hands van het Verenigd Koninkrijk, het gastland voor de vergadering van het IPCC, wees erop dat deze "plaatsvindt onder uitzonderlijke omstandigheden". Hij doelt daarmee op de aanval van Rusland op Oekraïne. "Dat terwijl juist internationale samenwerking nodig is om de bedreiging van klimaatverandering tegen te gaan", aldus Hands.

"Het IPCC brengt geen goed nieuws", zei Patricia Espinosa van United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Het klimaatpanel bracht met eerdere rapporten in kaart wat de gevolgen zijn van een opwarming van 1,5 graden Celsius of meer. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor overstromingen, droogtes en extreme regenval. "Het onderzoek is absoluut noodzakelijk. De wetenschap toont aan welke maatregelen de juiste zijn om klimaatverandering tegen te gaan."

Tijdens de vergadering gaat het voor een groot deel over de samenvatting voor beleidsmakers. Deze zal waarschijnlijk zeer uitgebreid zijn. Vertegenwoordigers van regeringen wereldwijd sluiten hierbij aan en bespreken deze samen met de auteurs. Wel hebben de wetenschappers altijd het laatste woord. Het resultaat wordt naar verwachting gepubliceerd op 4 april.

De drie verslagen vormen samen het zesde beoordelingsrapport van het IPCC. Eind september verschijnt waarschijnlijk het laatste dat alle eerdere rapporten van de verschillende werkgroepen samen moet voegen.

Meer uit Buitenland

Hooggerechtshof geeft Modi gelijk in kwestie Jammu en Kashmir

NEW DELHI (ANP/AFP/RTR) - Het Indiase hooggerechtshof heeft de regering van premier Modi gelijk gegeven in het ontnemen van de gedeeltelijke autonomie van Jammu en Kashmir in het noorden van India. In 2019 zei de Indiase regering dat het gebied onder het centrale bestuur van New Delhi moest vallen en maakte het grondwettelijke recht op autonomie van Jammu en Kashmir ongedaan.

6 minuten geleden
Moskou: meerdere terroristische aanvallen voorkomen op de Krim

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische veiligheidsdienst FSB zegt dit jaar achttien "terroristische aanvallen" te hebben voorkomen op de door Rusland geannexeerde Krim. Het zou onder andere gaan om moordpogingen en pogingen tot sabotage.

53 minuten geleden
Amerikaanse F-16 crasht in Zuid-Korea, piloot gered op zee

SEOUL (ANP/RTR) - Een Amerikaanse F-16 is tijdens een routinevlucht gecrasht in Zuid-Korea. De piloot kon worden gered uit de Gele Zee, tussen het Koreaanse schiereiland en China.

1 uur geleden
VN op klimaattop: stop met tactische blokkades

DUBAI (ANP) - Stop met de "tactische blokkades" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop in Dubai. Dat is de oproep van Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC. "Elke strategisch geplaatste landmijn" kan volgens hem een goede uitkomst opblazen.

2 uur geleden
Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

3 uur geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

5 uur geleden
Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

6 uur geleden