
Lang applaus in Kamer om verblijfsregeling voor Surinamers
DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft vanaf de publieke tribune lang applaus geklonken na het aannemen van een motie om een verblijfsregeling voor Surinamers in te stellen. Een ruime Kamermeerderheid wil zo'n regeling voor honderden Surinamers die ongedocumenteerd in Nederland wonen.
Naar schatting zeshonderd tot achthonderd mensen werden voor de onafhankelijkheid in 1975 in Suriname als Nederlander geboren en kwamen na de onafhankelijkheid naar Nederland. Ze hadden daarna vijf jaar de tijd om een Nederlands paspoort aan te vragen, maar door allerlei omstandigheden hebben ze dat niet gedaan. Het gevolg is dat ze al jaren zonder papieren in Nederland leven. De regeling moet gelden voor mensen die nu tien jaar of langer in Nederland zijn.
CDA-leider Henri Bontenbal, die de motie indiende, wil zo snel mogelijk van het kabinet weten hoe de motie wordt uitgevoerd. "Ik had er wel wat energie voor nodig. Maar het heeft een hele brede steun, dus dat is gewoon mooi", zei hij na afloop. "Die groep zit al heel lang klem. Dat is een beetje treurig, dat je denkt: waarom is dat niet eerder gefixt?" Bontenbal denkt "dat het helpt" dat hij niet uit een links of rechts kamp komt, en dat het mede daardoor is gelukt om genoeg steun voor zijn motie te krijgen.
'Afhankelijk'
Bij aanwezigen in de Kamer klinkt na afloop van de stemming grote opluchting. "We zijn er nog niet, maar dit is een eerste stap", zegt Lucien. Hij woont inmiddels 31 jaar in Nederland, zonder Nederlandse papieren. "Je kunt niet normaal functioneren, je kunt niet werken, je bent van anderen afhankelijk. Dat is geen prettig leventje en geen lekker leventje." Ook Jayant ziet "licht aan het einde van de tunnel". Hij is 24 jaar in Nederland en heeft tevergeefs meerdere pogingen gedaan om het Nederlanderschap toch te verkrijgen. Beide aanwezigen wilden hun achternaam niet geven.
"Omdat mijn ouders onwetend waren en geen informatie hadden, wisten ze niet welke wegen ze moesten bewandelen om wel een Nederlands paspoort aan te vragen", zegt Jayant. "Het is wel heel lastig om te overleven. Je bent afhankelijk van andere mensen, van familie, van vrienden. Als zij er niet waren geweest, was ik misschien op straat beland en had ik geen leven gehad."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
2 dagen geleden