Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lang applaus in Kamer om verblijfsregeling voor Surinamers

Lang applaus in Kamer om verblijfsregeling voor Surinamers

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft vanaf de publieke tribune lang applaus geklonken na het aannemen van een motie om een verblijfsregeling voor Surinamers in te stellen. Een ruime Kamermeerderheid wil zo'n regeling voor honderden Surinamers die ongedocumenteerd in Nederland wonen.

Naar schatting zeshonderd tot achthonderd mensen werden voor de onafhankelijkheid in 1975 in Suriname als Nederlander geboren en kwamen na de onafhankelijkheid naar Nederland. Ze hadden daarna vijf jaar de tijd om een Nederlands paspoort aan te vragen, maar door allerlei omstandigheden hebben ze dat niet gedaan. Het gevolg is dat ze al jaren zonder papieren in Nederland leven. De regeling moet gelden voor mensen die nu tien jaar of langer in Nederland zijn.

CDA-leider Henri Bontenbal, die de motie indiende, wil zo snel mogelijk van het kabinet weten hoe de motie wordt uitgevoerd. "Ik had er wel wat energie voor nodig. Maar het heeft een hele brede steun, dus dat is gewoon mooi", zei hij na afloop. "Die groep zit al heel lang klem. Dat is een beetje treurig, dat je denkt: waarom is dat niet eerder gefixt?" Bontenbal denkt "dat het helpt" dat hij niet uit een links of rechts kamp komt, en dat het mede daardoor is gelukt om genoeg steun voor zijn motie te krijgen.

'Afhankelijk'

Bij aanwezigen in de Kamer klinkt na afloop van de stemming grote opluchting. "We zijn er nog niet, maar dit is een eerste stap", zegt Lucien. Hij woont inmiddels 31 jaar in Nederland, zonder Nederlandse papieren. "Je kunt niet normaal functioneren, je kunt niet werken, je bent van anderen afhankelijk. Dat is geen prettig leventje en geen lekker leventje." Ook Jayant ziet "licht aan het einde van de tunnel". Hij is 24 jaar in Nederland en heeft tevergeefs meerdere pogingen gedaan om het Nederlanderschap toch te verkrijgen. Beide aanwezigen wilden hun achternaam niet geven.

"Omdat mijn ouders onwetend waren en geen informatie hadden, wisten ze niet welke wegen ze moesten bewandelen om wel een Nederlands paspoort aan te vragen", zegt Jayant. "Het is wel heel lastig om te overleven. Je bent afhankelijk van andere mensen, van familie, van vrienden. Als zij er niet waren geweest, was ik misschien op straat beland en had ik geen leven gehad."

Meer uit Politiek

Kamer ziet weinig in NSC-wet voor 'doorbraak' in woningbouw

DEN HAAG (ANP) - NSC wil met een "tijdelijke crisis- en herstelwet" een "doorbraak forceren" in de nu vaak door lange procedures geplaagde woningbouw. Kamerlid Merlien Welzijn wil in die wet een gebundelde aanpak voor bouwlocaties die niet van de grond komen, want "per locatie escaleren is niet de oplossing". Welzijn kreeg wel begrip, maar vooralsnog weinig steun voor haar plannen.

12 uur geleden
Water en bodem minder bepalend voor nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Water en bodem zijn sturend, was het motto onder het vorige kabinet. Het oprekken van de grenzen van de natuur kon niet oneindig doorgaan, dus moesten die grenzen de doorslag geven in de ruimtelijke ordening. Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) wijkt daar nu vanaf, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Voortaan is het adagium "rekening houden met water en bodem".

13 uur geleden
Asieloverleg voor nu afgerond, woensdag verder met BBB en VVD

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en interim-NSC-leider Nicolien van Vroonhoven zijn na een middag en een avond onderhandelen weer vertrokken bij het Catshuis. Woensdag gaan de gesprekken met premier Dick Schoof verder, maar dan met de andere twee coalitiepartijen BBB en VVD erbij. Het is niet bekend hoe ver de onderhandelingen inhoudelijk zijn gevorderd.

15 uur geleden
PVV botst met GroenLinks-PvdA en NSC over slavernijverleden

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse slavernijverleden is in een Kamerdebat aanleiding geworden voor een aanvaring tussen de PVV enerzijds en GroenLinks-PvdA en NSC anderzijds. "We ontkennen het slavernijverleden echt niet: het is een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis", zei Peter van Haasen (PVV). "Maar woke termen zoals 'tot slaaf gemaakten' worden zelfs daar niet serieus genomen." Hij doelt op CuraƧao en Bonaire, waar hij onlangs was met andere Kamerleden.

16 uur geleden
VNG: gemeenten 'in onmogelijke positie' door zorgbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn door plannen van het kabinet niet goed in staat om inwoners te helpen gezond te leven, waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). "Dit kabinet brengt gemeenten in een onmogelijke positie hun taken goed uit te kunnen voeren", stelt de vereniging, die wil dat gemeenten meer geld krijgen.

17 uur geleden
Wilders en Van Vroonhoven in overleg met Schoof over asielbeleid

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en waarnemend NSC-fractieleider Nicolien van Vroonhoven overleggen dinsdagmiddag opnieuw met premier Dick Schoof over de manier waarop ze scherpere maatregelen willen nemen om de asielinstroom in te dammen. Dat meldt een ingewijde. Waar het gesprek plaatsvindt is niet duidelijk en ook niet hoe lang het gaat duren. Aan tafel zitten ook secondanten van de twee partijen die veel weten over asielzaken. Maandagavond overlegden de betrokkenen ook met elkaar, in het Catshuis.

19 uur geleden
Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

DEN HAAG (ANP) - De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie van de VVD om landelijke uitzonderingen tot 2029 in te bouwen in de zogeheten zero-emissiezones. Veertien gemeenten willen die zones op 1 januari invoeren, ondanks de weerstand uit Den Haag.

19 uur geleden