Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landend vliegtuig blaast pannen van dak in Meerssen

Landend vliegtuig blaast pannen van dak in Meerssen

MEERSSEN (ANP) - Een vrachtvliegtuig heeft vrijdagavond tijdens de landing op Maastricht Aachen Airport (MAA) pannen weggeblazen van een woning in Meerssen. De dakpannen kwamen op straat terecht, maar er vielen geen gewonden. Dat maakte de veiligheidsregio Zuid-Limburg bekend.

Het vliegveld bevestigde het incident en heeft dakdekkers naar de getroffen woning in de Burgemeester L'Ortijestraat gestuurd. Een auto die daar op een oprit geparkeerd stond, is door een van de losgekomen dakpannen beschadigd geraakt.

Het zou gaan om een vrachtvliegtuig uit Qatar, dat volgens de luchthaven met behulp van het instrument landing system (ILS) geland is. Dat betekent volgens de woordvoerster van MAA dat dalingshoek en hoogte niet zouden afwijken van wat gebruikelijk is. Maar voegt ze daaraan toe, "we kunnen nu nog niet zeggen of er iets bijzonders was tijdens landing".

Zoveelste incident

Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio Zuid-Limburg komen dit soort incidenten vaker voor. "In dat soort gevallen bellen mensen de brandweer die poolshoogte neemt", zei ze. "Het is het zoveelste incident, best vervelend voor de mensen daar." De laagvliegende toestellen veroorzaken veel wind, waardoor dakpannen kunnen losraken, zei ze.

Vorige week zaterdag veroorzaakte een defecte straalmotor van een vrachtvliegtuig een regen van metalen onderdelen in Meerssen. Daardoor raakten twee mensen gewond, en werden auto's en woningen beschadigd. Volgens luchtvaartdeskundige Benno Baksteen is het ongeval mogelijk veroorzaakt door metaalmoeheid in een van de vier motoren van de opstijgende 30 jaar oude Boeing 747-400.

Meerssen ligt net als de gemeente Beek vlakbij MAA. Veel inwoners van Meerssen vinden dat eigenaar provincie Limburg te weinig doet om hinder en overlast te voorkomen. "Steeds als zo'n bak overkomt, hoop je maar dat het goed gaat", zegt Lou Wanten, actief voor het burgerinitiatief Omwonenden MAA. "Sinds 2017 landen hier zware vrachtvliegtuigen. Die lawaaibakken veroorzaken enorm veel geluidsoverlast. Achter de vleugels vormen zich luchtstromen die een soort wervelwind veroorzaken. Ook bij mij zijn er dakpannen weggeblazen, twee jaar geleden. En de top van een boom in mijn tuin is weggezogen."

Meer uit Binnenland

Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

2 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

3 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

3 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

3 uur geleden
Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag. De eerste man wordt verdacht van openlijke geweldpleging en opruiing. De ander wordt verdacht van opruiing tot geweldpleging.

9 uur geleden
Ook in Limburg code oranje, waarschuwing voor hele land

DE BILT (ANP) - Ook voor Limburg geldt vanaf 19.00 uur code oranje om zware wind door storm Louis. In het hele land waarschuwt het KNMI voor zeer zware windstoten. De storm komt rond 19.00 uur over Zeeland het land binnen en gaat daarna in de richting van het noordoosten. Rond 01.00 of 02.00 uur verlaat de storm het land vanuit Groningen.

9 uur geleden
Opvang voor honderd extra asielzoekers in hotel Uden

UDEN (ANP) - In de noodopvang in het Van der Valk-hotel in Uden mogen nog eens honderd extra asielzoekers worden opgevangen. Dat bepaalde de rechter donderdag. Volgens de rechter heeft het eerder huisvesten van tweehonderd asielzoekers niet geleid tot onveilige situaties in en rondom het azc.

9 uur geleden