Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landen tekenen in Den Haag verdrag over opsporen oorlogsmisdaden

Landen tekenen in Den Haag verdrag over opsporen oorlogsmisdaden

DEN HAAG (ANP) - In het Vredespaleis in Den Haag hebben 32 landen het nieuwe verdrag van Ljubljana - Den Haag getekend tegen internationale oorlogsmisdaden. Daarmee moet het makkelijker worden voor landen om samen te werken aan de opsporing, vervolging en uitlevering van mensen die worden beschuldigd van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Het is de bedoeling dat dergelijke misdaden niet meer onbestraft kunnen blijven. "De strijd tegen straffeloosheid is essentieel voor vrede, stabiliteit, rechtvaardigheid en de rechtsstaat", staat in het verdrag.

Namens Nederland tekende woensdag staatssecretaris Van der Burg. De Nederlandse regering maakt zich al jaren hard voor een nieuwe conventie en nam in 2011 samen met Slovenië en België het initiatief om het verdrag op te zetten. Volgens Van der Burg waren de huidige afspraken over rechtshulp en uitleveringen "onvolledig en verouderd" en moest er dus een nieuwe effectievere overeenkomst komen. Landen moeten samenwerken om "de meest gruwelijke misdaden van de mensheid niet onbestraft te laten". De verantwoordelijkheid voor de vervolging van daders blijft echter bij de nationale rechtbanken.

'Praktische gereedschapskist'

De Argentijnse Silvia Fernández de Gurmendi, voorzitter van de conferentie, zegt dat het verdrag moet worden gezien als een "praktische gereedschapskist" voor aanklagers. Ze zegt dat de afspraken niet in de plaats komen van bijvoorbeeld het Internationale Strafhof, maar daar complementair aan zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een misdaad in het ene land is gepleegd, het slachtoffer in een ander land woont en de dader in een derde land verblijft. Dan kan het nodig zijn dat landen samenwerken om bewijs uit te wisselen. Dat was in het verleden moeizaam, maar moet vanaf nu soepeler verlopen.

Afgelopen mei werden bijna tachtig landen het al eens over de tekst van het verdrag, dat nu ceremonieel ondertekend is door een groep van 32. De rest van de landen was niet vertegenwoordigd in Den Haag en tekent dus later. Onder de ondertekenaars waren onder meer landen uit de Europese Unie, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. De Verenigde Staten, Rusland en China doen niet mee aan het verdrag. Fernández is tevreden met het aantal landen dat nu getekend heeft, maar hoopt dat zoveel mogelijk landen zich snel zullen aansluiten. "We moeten geduld hebben."

Meer uit Politiek

Kamerlid dat ook demissionair minister is, kan worden vervangen

DEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode gaan maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.

40 minuten geleden
Dassen: Amerika is onze rivaal, lijkt op Duitsland uit jaren 30

DEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.

2 uur geleden
PVV-ministers scharen zich achter hardere opstelling tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.

3 uur geleden
Veldkamp belooft beterschap na ergernis PVV over Israël-kritiek

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.

5 uur geleden
Faber wil bezuinigen op activiteitenbudget asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.

6 uur geleden
Veldkamp zwijgt nog over spionagebeschuldiging tegen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.

6 uur geleden
Brekelmans hekelt 'imperialistische' viering in Moskou

OSLO (ANP) - Met de militaire parade en het machtsvertoon in Moskou vrijdag probeert Rusland "imperialisme te ontplooien", zegt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij is liever bij de top van Noord-Europese landen in Oslo, waar "bondgenoten en vrienden de vrijheid in Europa versterken".

8 uur geleden