
Landen tekenen in Den Haag verdrag over opsporen oorlogsmisdaden
DEN HAAG (ANP) - In het Vredespaleis in Den Haag hebben 32 landen het nieuwe verdrag van Ljubljana - Den Haag getekend tegen internationale oorlogsmisdaden. Daarmee moet het makkelijker worden voor landen om samen te werken aan de opsporing, vervolging en uitlevering van mensen die worden beschuldigd van genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Het is de bedoeling dat dergelijke misdaden niet meer onbestraft kunnen blijven. "De strijd tegen straffeloosheid is essentieel voor vrede, stabiliteit, rechtvaardigheid en de rechtsstaat", staat in het verdrag.
Namens Nederland tekende woensdag staatssecretaris Van der Burg. De Nederlandse regering maakt zich al jaren hard voor een nieuwe conventie en nam in 2011 samen met Slovenië en België het initiatief om het verdrag op te zetten. Volgens Van der Burg waren de huidige afspraken over rechtshulp en uitleveringen "onvolledig en verouderd" en moest er dus een nieuwe effectievere overeenkomst komen. Landen moeten samenwerken om "de meest gruwelijke misdaden van de mensheid niet onbestraft te laten". De verantwoordelijkheid voor de vervolging van daders blijft echter bij de nationale rechtbanken.
'Praktische gereedschapskist'
De Argentijnse Silvia Fernández de Gurmendi, voorzitter van de conferentie, zegt dat het verdrag moet worden gezien als een "praktische gereedschapskist" voor aanklagers. Ze zegt dat de afspraken niet in de plaats komen van bijvoorbeeld het Internationale Strafhof, maar daar complementair aan zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een misdaad in het ene land is gepleegd, het slachtoffer in een ander land woont en de dader in een derde land verblijft. Dan kan het nodig zijn dat landen samenwerken om bewijs uit te wisselen. Dat was in het verleden moeizaam, maar moet vanaf nu soepeler verlopen.
Afgelopen mei werden bijna tachtig landen het al eens over de tekst van het verdrag, dat nu ceremonieel ondertekend is door een groep van 32. De rest van de landen was niet vertegenwoordigd in Den Haag en tekent dus later. Onder de ondertekenaars waren onder meer landen uit de Europese Unie, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. De Verenigde Staten, Rusland en China doen niet mee aan het verdrag. Fernández is tevreden met het aantal landen dat nu getekend heeft, maar hoopt dat zoveel mogelijk landen zich snel zullen aansluiten. "We moeten geduld hebben."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wonen zaterdag namens de regering de uitvaartplechtigheid bij van paus Franciscus. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans komt energie-intensieve bedrijven tegemoet met in totaal een half miljard euro voor de hoge energieprijzen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf en de NOS. De compensatie staat in het vrijdag te presenteren klimaatpakket van de VVD-vicepremier.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC is van mening veranderd over het EU-Mercosur-vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met een aantal landen in Zuid-Amerika. "Waar we eerder terughoudend waren, steunen wij nu dit verdrag", zei Kamerlid Wytske Postma tijdens een debat over de importheffingen die de Amerikaanse regering wil opleggen voor goederen uit de EU.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gevolgen van coalitieplannen voor de regels over huurwoningen zijn onduidelijk. In de voorjaarsnota staat dat minder huurwoningen moeten vallen onder de wet die bepaalt hoe hoog de huur mag zijn. Hoe vergaand die aanpassing precies wordt, is ook bij het ministerie niet bekend.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tweederdemeerderheid van de Tweede Kamer vindt dat taakomroepen NOS en NTR moeten fuseren tot één taakomroephuis in het nieuwe omroepbestel. Een motie van GroenLinks-PvdA met dat voorstel kon dinsdag op honderd stemmen rekenen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De VVD is nog niet overtuigd dat woningcorporaties minder woningen kunnen bouwen door het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen. Ook partijleider Dilan Yeşilgöz wil niet dat de huurbevriezing ten koste gaat van woningbouw, zei ze dinsdag. Maar ze gaat niet mee in de waarschuwing dat corporaties niet genoeg worden gecompenseerd voor huurinkomsten die ze mislopen.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel maakt zich zorgen over de herdenking van de Tweede Wereldoorlog die eraan komt op 4 en 5 mei, precies tachtig jaar geleden. Hij wil dat het een "waardige herdenking" wordt die niet door demonstraties mag worden verstoord. De VVD-bewindsman wil samen met minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken (NSC) hierover in gesprek met burgemeesters, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer.
15 uur geleden