Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Landen moeten vaccins delen, uitvoeren en investeren in productie'

'Landen moeten vaccins delen, uitvoeren en investeren in productie'

PORTO/BRUSSEL (ANP) - Het met elkaar delen van de beschikbare Covid-19-vaccins, het exporteren van geproduceerde vaccins en grondstoffen en investeren in productiecapaciteit zijn de belangrijkste elementen om zo snel mogelijk de wereldbevolking in te kunnen enten en te beschermen tegen de longvirusziekte. Volgens Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal het vrijgeven van patenten op het Covid-19-vaccin tekorten op de korte en middellange termijn niet oplossen, zei ze in het Portugese Porto kort voor aanvang van een EU-top.

Von der Leyen roept de Verenigde Staten en andere landen waar vaccins worden geproduceerd op voorraden te exporteren naar landen waar een tekort is en niet de oplossing alleen in het vrijgeven van patenten te zoeken. De EU-leiders bespreken de kwestie van de patenten tijdens een werkdiner omdat de Verenigde Staten eerder deze week onverwacht hun steun uitspraken voor een voorstel van India en Zuid-Afrika om de coronapatenten vrij te geven.

Voor de EU-top zijn veruit de meeste leiders naar Porto gereisd, maar onder anderen premier Mark Rutte en bondskanselier Angela Merkel volgen de tweedaagse bijeenkomst vanuit eigen land online. Duitsland heeft al gezegd niks te voelen voor het vrijgeven van patenten. Nederland is wel bereid erover te praten maar coronaminister Hugo de Jonge heeft laten weten te betwijfelen of dit leidt tot een snellere vaccinproductie.

Volgens Von der Leyen heeft de EU al meer dan 200 miljoen doses naar negentig landen geëxporteerd.

Meer uit Buitenland

Rechtszaak Trump tegen nicht mag doorgaan van rechter

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Een rechter heeft geoordeeld dat Donald Trump een rechtszaak kan aanspannen tegen zijn nicht Mary Trump. Volgens de oud-president zou zij informatie aan The New York Times hebben verstrekt voor een artikel uit 2018 over zijn belastinggeschiedenis.

1 uur geleden
Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR/AFP) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag gevonden. Alle vier zijn nog in leven. Dat heeft president Gustavo Petro bekendgemaakt. "Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen die 40 dagen geleden verloren zijn gegaan in de Colombiaanse jungle zijn levend teruggevonden", schreef Petro op Twitter.

3 uur geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

8 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

9 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

11 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

12 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

12 uur geleden