Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

Volgens critici onderstreept dit hoe weinig effectief de WTO tegenwoordig is, nu geopolitieke spanningen en economische tegenwind de mondiale handel bedreigen. "De WTO had een goede crisis nodig en misschien zal dit leiden tot het besef dat we zo niet verder kunnen gaan", verklaarde een hoge functionaris van de Europese Unie die aan de gesprekken deelnam.

De WTO, het enige internationale orgaan dat zich bezighoudt met de regels van de handel tussen landen, heeft volledige consensus van alle leden nodig om deals te sluiten. WTO-topvrouw Ngozi Okonjo-Iweala vindt dat het "glas halfvol" is. "We hebben een aantal belangrijke dingen bereikt en andere zijn niet gelukt", zei ze na afloop.

Voedselbevoorrading

India, Indonesië en Zuid-Afrika hadden vooraf aangegeven zich te verzetten tegen de verlenging van het zogeheten moratorium op e-commerce. De landen maken zich namelijk zorgen over het verliezen van de controle over datastromen en over de dominantie van grote Amerikaanse techbedrijven. Toch vonden ze het uiteindelijk niet nodig om de verlenging van de afspraken, die al jaren een belangrijke pijler vormen van de ontwikkeling van het internet, te dwarsbomen.

Een akkoord over een beperking van de subsidies tegen overbevissing en in de landbouw bleek evenwel niet mogelijk. Brazilië drong aan op lagere tarieven, maar India verdedigde zijn systeem om de voedselbevoorrading te garanderen. Westerse landen hielden op hun beurt vol dat India zijn producten onder de marktprijs wil exporteren.

Meer uit Financieel

Von der Leyen accepteert niet dat China handelt met Rusland

STRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.

6 minuten geleden
Europees Parlement stemt in met toetreding Bulgarije tot eurozone

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.

20 minuten geleden
Brede oproep voor verbetering investeringsklimaat woningmarkt

DEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.

28 minuten geleden
Rechtszaken tegen Visa en Mastercard om transactiekosten

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.

1 uur geleden
Porsche verkoopt minder auto's, vooral in China

STUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.

2 uur geleden
Eindhoven Airport gaat parkeerterrein fors uitbreiden

EINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.

2 uur geleden
Problemen met afhandeling luchtvracht op Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.

2 uur geleden