Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landelijke overheid VS stuurt noodhulp naar Texas

Landelijke overheid VS stuurt noodhulp naar Texas

AUSTIN (ANP) - De landelijke Amerikaanse overheid stuurt noodhulp naar de staat Texas, die zwaar is getroffen door winterweer. In de zuidelijke staat is een watertekort en op veel plaatsen is de stroom uitgevallen, waardoor mensen in de kou zitten.

Rampenbestrijdingsdienst FEMA meldt dat er noodgeneratoren, diesel, water en dekens naar de staat worden gestuurd. Er zijn zestig "zeer grote" generatoren onderweg naar Texas om ziekenhuizen te voorzien van stroom.

Veel ziekenhuizen in de staat kampen ook met watertekorten. Een ziekenhuis in Houston heeft water gebruikt dat normaliter bestemd is voor het sproeien van parken. Ook wordt supermarkten gevraagd al het water dat ze kunnen missen naar medische instellingen te sturen.

Extreem winterweer

Texas gaat al dagen gebukt onder extreem winterweer. Miljoenen huishoudens kwamen zonder stroom te zitten en ook ziekenhuizen bleven niet gespaard. Het gaat in San Antonio om zeker vijf instellingen. Die kampen met problemen als lage waterdruk en stroomstoringen. In zeker één geval moest een noodgenerator worden aangezet. Ook in steden als Austin en Houston hebben zorginstellingen te maken met dergelijke problemen. Sommige ziekenhuizen proberen patiënten over te plaatsen, maar dat is tijdens de coronacrisis lastig.

De waterproblemen hebben volgens de krant Houston Chronicle meerdere oorzaken. Waterleidingen barsten open en de apparatuur in drinkwaterinstallaties laat het afweten. Inwoners van Houston kregen de instructie kraanwater eerst te koken voor consumptie.

Met allerlei oplossingen wordt geprobeerd medische instellingen toch draaiende te houden. Een bestuurder van ziekenhuis Houston Methodist zei dat water wordt bespaard door mensen minder te laten douchen. Ook maken medewerkers hun handen schoon met handalcohol, in plaats van water en zeep. In St. David’s South Austin Medical Center gebruikten medewerkers vanwege de watertekorten vuilniszakken om poep uit toiletten te scheppen. Daar wordt nu geprobeerd om mobiele toiletten te regelen.

Meer uit Buitenland

Rusland: veiligheidsdeal van Oekraïne en VS slechts stukje papier

MOSKOU (ANP/AFP) - De veiligheidsdeal tussen Oekraïne en de Verenigde Staten bestaat slechts uit "stukjes papier". Dat zei een woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

12 minuten geleden
Griekenland wil aantal cruiseschepen bij eilanden beperken

ATHENE (ANP/BLOOMBERG) - Griekenland wil het aantal cruiseschepen dat de populaire toeristeneilanden in de Egeïsche en Ionische Zee aandoet beperken. Volgens premier Kyriakos Mitsotakis is het tijd om de gevolgen van "overtoerisme" aan te pakken.

38 minuten geleden
Erkenning ouderschap in alle lidstaten nog ver weg

LUXEMBURG (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn nog niet zo ver om het ouderschap in alle 27 landen te erkennen, ongeacht hoe het kind is verwekt en de samenstelling van het gezin. De bedoeling is dat als je een ouder bent in één land, je in elk land ouder bent, lichtte de Belgische minister Paul Van Tigchelt toe, voor het begin van een vergadering van Europese justitieministers. In veel Europese landen ligt dit gevoelig, ook in België, voegde hij daaraan toe.

1 uur geleden
Ook na gesjor België nog geen steun voor natuurherstelwet EU

BRUSSEL (ANP) - De kansen voor de Europese natuurherstelwet slinken steeds meer. Verwoede pogingen van EU-voorzitter België om alsnog genoeg steun voor de omstreden wet te vinden zijn vooralsnog vergeefs, zeggen EU-diplomaten. En over twee weken moet België het wetsvoorstel overdragen aan tegenstander Hongarije, dat dan als nieuwe EU-voorzitter aantreedt.

1 uur geleden
Twee doden bij explosies in parkeergarage Zwitserse Nussbaumen

NUSSBAUMEN - (ANP/AFP) - Twee personen zijn om het leven gekomen en elf lichtgewond geraakt bij diverse explosies en een brand in een ondergrondse parkeergarage in het Zwitserse Nussbaumen, vlak bij Zürich, aldus de politie in een persverklaring vrijdag.

2 uur geleden
Nog een persoon vermist na explosie in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - De voorlopige balans van de explosie in Antwerpen is vier doden, drie zwaargewonden en twee lichtgewonden, aldus de politie. Er blijft nog zeker één persoon vermist. Ook vrijdagochtend wordt er verder gezocht naar eventuele slachtoffers onder het puin van het door een zware explosie getroffen appartementsgebouw aan de Sint-Bernardsesteenweg.

3 uur geleden
Rusland zegt 87 Oekraïense drones te hebben onderschept

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 87 Oekraïense drones neergehaald, aldus het Russische ministerie van Defensie. Zeventig daarvan zouden de zuidelijke regio Rostov in Rusland als doelwit hebben gehad. In die regio is het hoofdkwartier van de militaire operatie tegen Oekraïne gevestigd.

3 uur geleden