Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landelijke overheid VS stuurt noodhulp naar Texas

Landelijke overheid VS stuurt noodhulp naar Texas

AUSTIN (ANP) - De landelijke Amerikaanse overheid stuurt noodhulp naar de staat Texas, die zwaar is getroffen door winterweer. In de zuidelijke staat is een watertekort en op veel plaatsen is de stroom uitgevallen, waardoor mensen in de kou zitten.

Rampenbestrijdingsdienst FEMA meldt dat er noodgeneratoren, diesel, water en dekens naar de staat worden gestuurd. Er zijn zestig "zeer grote" generatoren onderweg naar Texas om ziekenhuizen te voorzien van stroom.

Veel ziekenhuizen in de staat kampen ook met watertekorten. Een ziekenhuis in Houston heeft water gebruikt dat normaliter bestemd is voor het sproeien van parken. Ook wordt supermarkten gevraagd al het water dat ze kunnen missen naar medische instellingen te sturen.

Extreem winterweer

Texas gaat al dagen gebukt onder extreem winterweer. Miljoenen huishoudens kwamen zonder stroom te zitten en ook ziekenhuizen bleven niet gespaard. Het gaat in San Antonio om zeker vijf instellingen. Die kampen met problemen als lage waterdruk en stroomstoringen. In zeker één geval moest een noodgenerator worden aangezet. Ook in steden als Austin en Houston hebben zorginstellingen te maken met dergelijke problemen. Sommige ziekenhuizen proberen patiënten over te plaatsen, maar dat is tijdens de coronacrisis lastig.

De waterproblemen hebben volgens de krant Houston Chronicle meerdere oorzaken. Waterleidingen barsten open en de apparatuur in drinkwaterinstallaties laat het afweten. Inwoners van Houston kregen de instructie kraanwater eerst te koken voor consumptie.

Met allerlei oplossingen wordt geprobeerd medische instellingen toch draaiende te houden. Een bestuurder van ziekenhuis Houston Methodist zei dat water wordt bespaard door mensen minder te laten douchen. Ook maken medewerkers hun handen schoon met handalcohol, in plaats van water en zeep. In St. David’s South Austin Medical Center gebruikten medewerkers vanwege de watertekorten vuilniszakken om poep uit toiletten te scheppen. Daar wordt nu geprobeerd om mobiele toiletten te regelen.

Meer uit Buitenland

Noodweer in Japan: veel regen en grootschalige evacuaties

TOKIO (ANP/RTR) - Japan heeft te maken met zware regenval. Volgens omroep NHK hebben inwoners van de prefecturen Kochi, Wakayama en Nara het advies gekregen om een veilige plek te zoeken vanwege het risico op aardverschuivingen en overstromingen. Bijna 1,3 miljoen mensen hebben het advies gekregen om het gebied te verlaten en vlieg-, veer- en treindiensten zijn uitgevallen. Vooralsnog is er geen nieuws over slachtoffers of grote schade.

15 minuten geleden
Kyiv: 30 door Rusland afgevuurde raketten en drones onderschept

KYIV (ANP/RTR) - In het grootste deel van Oekraïne zijn op vrijdagochtend de luchtalarmen opgeheven die tijdens de nacht ervoor in praktisch heel het land hadden geklonken. De autoriteiten in hoofdstad Kyiv stellen dat in de nacht van donderdag op vrijdag meer dan dertig door Rusland afgevuurde raketten en drones zijn neergehaald. Die zouden tegelijkertijd richting Oekraïne zijn gelanceerd.

4 uur geleden
Ook Amerikaanse Senaat gaat akkoord met schuldendeal

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Een meerderheid van de Amerikaanse senatoren heeft donderdag voor een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid gestemd. Daardoor is voorkomen dat er een situatie ontstaat waarin de Verenigde Staten voor het eerst in de geschiedenis zonder geld zouden komen te zitten. Dat zou waarschijnlijk grote chaos op financiële markten hebben veroorzaakt.

5 uur geleden
Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad

TEHERAN (ANP/AFP/DPA) - Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden als rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, meldt Amnesty International vrijdag. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn in 2023 ten minste 173 mensen opgehangen nadat zij in "systematisch oneerlijke processen" werden veroordeeld voor drugsgerelateerde misdrijven.

6 uur geleden
Bill Cosby weer aangeklaagd vanwege seksueel misbruik

LOS ANGELES (ANP) - Bill Cosby is opnieuw aangeklaagd voor seksueel misbruik. Een voormalig playmate beweert dat ze in 1969 door de komiek is gedrogeerd en verkracht, melden Amerikaanse media op basis van rechtbankdocumenten.

12 uur geleden
Senaat stemt tegen Bidens plan voor kwijtschelden studieschuld

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat heeft zich donderdag uitgesproken tegen een plan van president Joe Biden om een deel van de studieschuld van Amerikanen kwijt te schelden. Een paar Democraten stemden met de Republikeinen mee, waardoor een resolutie tegen het plan kon worden aangenomen.

13 uur geleden
Kosovo bereid tot nieuwe verkiezingen in onrustige noorden

BULBOACA (ANP/RTR) - Kosovo is bereid nieuwe lokale verkiezingen te houden in het noorden van het land, waar de Servische gemeenschap protesteert tegen de aanstelling van burgemeesters van Albanese afkomst. President Vjosa Osmani zei dat na een overleg met onder anderen de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz in Moldavië. Die twee drongen aan op een nieuwe stembusgang.

14 uur geleden