Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landelijk bestuur CDA stapt op naar aanleiding van 'hard' rapport

Landelijk bestuur CDA stapt op naar aanleiding van 'hard' rapport

ZEIST (ANP) - Alle leden van het landelijk bestuur van het CDA zijn opgestapt naar aanleiding van het rapport van de commissie-Spies, die het verkiezingsverlies heeft onderzocht. Interim-voorzitter Marnix van Rij blijft voorlopig aan, zei hij zaterdag na de presentatie van het rapport.

Liesbeth Spies zei dat het rapport een "harde conclusie" is over de gang van zaken binnen het CDA, in de aanloop naar de slecht afgelopen verkiezingen in maart. Volgens Van Rij betekent het vertrek van het landelijk bestuur niet dat zij de schuldigen zijn van de interne strijd en het gebrek aan vertrouwen en leiderschap, maar wel dat zij de verantwoordelijkheid hebben genomen. De vorige voorzitter Rutger Ploum trad vlak na de verkiezingen daar ook om al af.

Het CDA organiseert op 11 september een congres, dat wordt gehouden na druk van CDA-afdelingen, waarin het rapport van de commissie wordt besproken. Van Rij zei dat hij daar verantwoording zal gaan afleggen over de gebeurtenissen en over wat het bestuur heeft gedaan. Daarnaast zal het vooral gaan over de aanbevelingen van Spies en de manier waarop die kunnen worden uitgevoerd.

Goed leiderschap

Zo moet er volgens de commissie nu goed leiderschap komen. Er moet een duidelijke structuur in de organisatie zijn en het landelijk bestuur moet de regie nemen. De fractie in de Tweede Kamer en de fractievoorzitter maken de dagelijkse politieke keuzes. De politiek leider, Wopke Hoekstra, moet verder groeien in zijn rol en moet kunnen rekenen op de steun van allen binnen de partij", schrijft de commissie.

Ook de ontwikkelingen na 18 maart, waar Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt een hoofdrol in speelde, worden tijdens het congres besproken. Van Rij zei dat hij niet van plan is opnieuw een commissie in te stellen die deze periode onder de loep moet nemen. "We zijn een democratische partij" en er zal "serieus worden ingegaan" op alle vragen die de leden stellen over wat er is gebeurd, aldus Van Rij.

Meer uit Politiek

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego's

DEN HAAG (ANP) - "Geen ego's, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren." Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede Kamer. Ze kondigde recent haar vertrek aan vanwege het hoogoplopende conflict in haar partij. Ze dankte haar medewerkers, collega-Kamerleden van andere partijen, dierbeschermingsorganisaties en deskundigen. Over haar eigen fractie repte ze niet.

2 uur geleden
'Thuiswerkwet' van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de Eerste Kamer. De fracties van BBB, VVD, PVV, JA21, FVD, SGP en 50PLUS stemden tegen, waardoor het voorstel met de kleinst mogelijke meerderheid is verworpen.

3 uur geleden
Limburg en Brabant blij met vervroegde toetsweek voor carnaval

MAASTRICHT (ANP) - In de provincies Limburg en Noord-Brabant is de blijdschap groot over het vervroegen van de doorstroomtoets voor leerlingen uit groep 8 van de basisschool. De scholen mogen deze eindtoets nu komend jaar al in de week van 29 januari tot en met 4 februari afnemen, zo besloot demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul na kritiek uit de zuidelijke provincies op de planning. Daardoor zit nu meer ruimte tussen de toets waarmee de scholieren hun basisschooltijd afronden en de start van het carnavalsfeest, op 9 of 10 februari.

4 uur geleden
Gemengde gevoelens in Kamer bij natuurvergunning Schiphol

DEN HAAG (ANP) - De natuurvergunning die Schiphol heeft gekregen van demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof), is in de Tweede Kamer met gemengde gevoelens ontvangen. Partijen zijn kritisch over de gang van zaken, onder meer omdat de luchthaven op eigen houtje boeren heeft uitgekocht om voldoende stikstofruimte vrij te spelen.

5 uur geleden
Gedupeerde: fiscus stortte vooral Fatima's en Achmeds in ellende

DEN HAAG (ANP) - Nadat de Belastingdienst het gastouderbureau van Mohamed El Bali als frauderend had bestempeld, volgde een jarenlange strijd op meerdere fronten, die "eigenlijk niet gezond" was. El Bali zag hoe de fiscus zich als een "schim" opstelde, en onverbiddelijk was. Duidelijk was ook dat vrijwel alleen maar Nederlanders met een migratieachtergrond doelwit waren van de fraudejacht. "Het was geen Fleur of Henk, maar Fatima's en Achmeds", zegt El Bali in zijn verhoor tegenover de parlementaire enquêtecommissie.

5 uur geleden
ChristenUnie Friesland vervangt beide Statenleden

LEEUWARDEN (ANP) - ChristenUnie Friesland vervangt beide leden in de Provinciale Staten. Petra Ellens en Douwe van Oosten nemen vanaf woensdag in ieder geval tijdelijk de twee zetels van de partij over. De recent ingezworen fractievoorzitter Jantsje van der Veen trekt zich de komende zestien weken terug vanwege gezondheidsredenen.

7 uur geleden
Schiphol heeft weer vergunning om stikstof uit te stoten

DEN HAAG (ANP) - Luchthaven Schiphol heeft een natuurvergunning gekregen waardoor stikstof mag worden uitgestoten. Het gaat om een natuurvergunning voor 440.000 starts en landingen, met een tijdelijke vergunning waardoor voor nu 500.000 starts vliegbewegingen mogelijk zijn, meldt stikstofminister Christianne van der Wal. Ze wijst er wel op dat vanaf komend voorjaar een feitelijk plafond geldt van 460.000 vliegbewegingen.

8 uur geleden