Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landbouwminister Wiersma wil zich aan stikstofdoel in 2025 houden

Landbouwminister Wiersma wil zich aan stikstofdoel in 2025 houden

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) zei dinsdag voorafgaand aan de eerste ministerraad van het kabinet-Schoof dat zij zich wil houden aan de stikstofwet en de doelen die daar in staan. In de wet staat onder meer dat volgend jaar 40 procent van de stikstofgevoelige natuur niet langer overbelast mag worden door stikstofneerslag.

Hoewel Wiersma nu benadrukt dat dit kabinet zich aan de wet zal houden, zei ze eerder in haar hoorzitting dat zij veel minder naar stikstof wil kijken als het gaat om natuurbeleid. Ook een betere waterhuishouding zou kunnen bijdragen aan een gezondere natuur, denkt Wiersma. "Ik hoop dat we die discussie breder kunnen trekken", zei ze tijdens haar hoorzitting.

Vorig jaar berekende het RIVM opnieuw vanaf welke stikstofwaardes natuur overbelast zou raken, en kwam tot de conclusie dat de natuur gevoeliger daarvoor is dan eerder gedacht. Er zijn dan ook meer maatregelen nodig om de natuur gezond te krijgen, meldde het RIVM vorige maand.

Wiersma kan nog niet precies zeggen wat zij gaat doen om het doel volgend jaar te halen. Zij wijst erop dat er al maatregelen lopen die het vorige kabinet heeft ingezet. "Ik wil eerst kijken wat dat oplevert aan ruimte", zegt Wiersma. "Maar wat in de wet staat, staat in de wet."

In 2035 moet volgens de wet 74 procent van de stikstofgevoelige natuur niet langer overbelast zijn door stikstofneerslag. In 2030 geldt een tussendoel van 50 procent.

Meer uit Politiek

Schoof kiest Doetinchem voor eerste werkbezoek als premier

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof zal woensdag zijn eerste werkbezoek als premier houden. Hij bezoekt Doetinchem en laat zich daar bijpraten over de veiligheid in de buurt.

1 uur geleden
Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

20 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

20 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

1 dag geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

2 dagen geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

2 dagen geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

3 dagen geleden