
Landbouwminister: voorlopig geen ophokplicht wegens vogelgriep
DEN HAAG (ANP) - De vogelgriep in Midden- en Oost-Europa is voor Nederland nog niet zo dreigend dat voor de pluimveesector een ophokplicht wordt ingevoerd. Dat laat landbouwminister Carola Schouten weten.
Rond de jaarwisseling brak in Polen de 'hoogpathogene vogelgriep' uit. Een deel van de sector vroeg na uitbraken in andere Europese landen om een ophokplicht. Die is nog niet nodig, aldus Schouten. Een groep experts heeft onderzoek gedaan naar de situatie in Nederland. Daaruit blijkt dat er in ons land waarschijnlijk geen besmette vogels zijn.
Daarom hoeven pluimveehouders hun dieren voorlopig niet verplicht binnen te houden. Zo'n ophokplicht is een "ingrijpende preventieve maatregel met consequenties voor dierenwelzijn en voor bedrijven met vrije-uitlooppluimvee", aldus Schouten. Ze benadrukt dat ze de situatie blijft monitoren. Als de weersituatie verandert waardoor vogels weer naar het westen trekken, buigt de deskundigengroep zich opnieuw over de kwestie.
100 miljoen kippen
Daarin blijft ze ook in contact met de pluimveesector, waarmee ze al eerder over de kwestie heeft gesproken. Ze begrijpt de zorgen van die sector. In totaal gaat het in Nederland om ongeveer 100 miljoen kippen, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Inmiddels zijn in Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Oekraïne uitbraken gemeld. Ook in de Duitse deelstaat Brandenburg, bij de Poolse grens, zou een geval zijn ontdekt.
Eind 2017 kondigde Schouten een ophokplicht af vanwege een vogelgriepuitbraak.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC-partijleider Pieter Omtzigt houdt nog steeds de kaarten tegen de borst over de voorwaarden waaronder hij met partijen zoals de PVV wil gaan onderhandelen over een nieuw kabinet. Na een gesprek met VVD-leider Dilan Yeşilgöz en verkenner Ronald Plasterk herhaalde hij dat het handelen naar de grondwet voor zijn partij "voorwaardelijk" is.
48 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - Groningse bestuurders zijn "hartstikke kwaad en gefrustreerd" over het onrecht dat mensen die bescherming zoeken wordt aangedaan in Ter Apel. Een geëmotioneerde commissaris van de Koning René Paas zei dat in een emotionele rondvraag in de Provinciale Staten van Groningen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In Den Haag wordt woensdag de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd. 88 van de 150 Kamerzetels zijn voor mannen, 61 voor vrouwen. Na de Kamerverkiezingen van 2021 behaalden zestig vrouwen een zetel. Voor het eerst komt er een non-binair persoon de Tweede Kamer in, blijkt uit gegevens van de Kiesraad.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken (BZK) maakt zich grote zorgen over de achterstand van gemeenten in het huisvesten van statushouders. "Er wordt op dit moment met mensen die in de opvang verblijven, gesleept van de ene naar de andere locatie omdat er overal een tekort aan opvangplekken en woningen is. Dit is zeer ongewenst", laat de demissionaire bewindsman via zijn woordvoerder weten.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De griffier van de Tweede Kamer Geert Jan Hamilton heeft zijn grote waardering uitgesproken voor vertrekkend Kamervoorzitter Vera Bergkamp. In een afscheidsspeech in de plenaire zaal benoemde hij ook specifiek het commentaar dat Bergkamp kreeg vanwege onrust rond het onderzoek naar haar voorganger Khadija Arib. De kritieken die Bergkamp kreeg waren hard en "deden geen recht aan uw intenties zoals die ook kenbaar waren uit woorden en daden", aldus Hamilton, die als interim-griffier aan het hoofd van de ambtelijke organisatie staat.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland had achteraf geen visum moeten verstrekken aan de Talib die vorige maand in Nederland aanwezig was op een WHO-conferentie, schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een Kamerbrief na vragen van BBB. De man was uitgenodigd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wat als ondersteuning geldt voor de toekenning van de visumaanvraag. De Talib stond daarnaast niet op een sanctielijst en staat ook niet op een andere signaleringslijst, waardoor er geen aanleiding was om hem een visum te weigeren. Het demissionaire kabinet vindt het echter "hoogst onwenselijk" dat deze man aan de conferentie kon deelnemen.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Staat hoeft de Spaanse overheid niet te laten weten dat een man uit Tilburg in Nederland nooit is verdacht van terrorisme. Dat heeft de rechtbank Den Haag beslist in een kort geding dat was aangespannen door de man en mensenrechtenorganisatie Muslim Rights Watch. De Tilburger, die een Marokkaanse achtergrond heeft, zat afgelopen zomer bijna twee maanden in een Spaanse cel als terreurverdachte.
20 uur geleden