Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landbouwminister snapt chaos rondom mestdebat ook niet helemaal

Landbouwminister snapt chaos rondom mestdebat ook niet helemaal

DEN HAAG (ANP) - Ook de nieuwe landbouwminister Femke Wiersma begrijpt niet helemaal waarom er in de Tweede Kamer zo veel verwarring en chaos was rondom het geschrapte mestdebat. De Kamer zou woensdagavond over de dreigende mestcrisis debatteren met Wiersma, maar coalitiepartijen blokkeerden dat op het laatste moment. Tijdens het debat over de regeringsverklaring, dat tegelijkertijd gaande was, leidde de verwarring tot rumoer en chaos. BBB-leider Caroline van der Plas, die het debat wilde uitstellen, werd door de oppositie hard aangepakt.

Wiersma had begrepen dat zij de hele dag bij het debat over de regeringsverklaring in 'vak K' moest zijn, zegt ze na afloop. Maar haar collega's Ruben Brekelmans (Defensie) en Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) lieten ook verstek gaan vanwege een debat over de NAVO. Oppositiepartijen vonden daarom dat ook Wiersma zonder moeite naar haar andere debat had gekund. Coalitiebronnen leggen uit dat het NAVO-debat niet op een ander moment kon, en het mestdebat wel: volgende week is een NAVO-raad, waarvoor de Kamer punten wil meegeven aan het kabinet.

De landbouwminister zegt zelf dat zij voorbereid was op het mestdebat. "Als het had plaatsgevonden, had ik daar gewoon aan deelgenomen." Van der Plas zei eerder juist dat Wiersma pas net één dag ambtelijke ondersteuning heeft, en enkele drukke dagen achter de rug heeft. Mede daarom wilde zij niet dat het mestdebat nu al zou plaatsvinden.

Wiersma hekelt dat er nu "allemaal verwarring" en "ophef" is, "en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling".

Achter de schermen probeerden oppositiepartijen meermaals om alsnog het mestdebat voor het zomerreces te houden. Donderdag is de laatste Kamerdag en pas op 2 september keert de Kamer terug. Partijen willen nog voordat het uitrijdseizoen afloopt weten hoe de minister een mestcrisis wil afwenden. Mest mag uiterlijk tot en met half september worden uitgereden.

De coalitiepartijen blokkeerden ook de andere pogingen. Een debat op maandag zou voor de coalitie acceptabel zijn geweest, maar dat wilde de oppositie niet: omdat de Kamer dan al met reces is, zou het erg moeilijk worden om te stemmen over voorstellen. Een coalitievoorstel om het debat op maandag te houden, is er niet gekomen.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

3 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

5 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

10 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

11 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

12 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

12 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

15 uur geleden