Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landbouwexport Oekraïne stijgt, maar blijft onder niveau 2021

Landbouwexport Oekraïne stijgt, maar blijft onder niveau 2021

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense export van graan, oliezaden en plantaardige olie is in mei met 80 procent gestegen ten opzichte van een maand eerder. Met een totaal volume van ruim 1,7 miljoen ton ligt de export van het door de oorlog getroffen land echter nog altijd aanzienlijk onder het niveau van mei 2021, meldde het Oekraïense ministerie van Landbouw.

Volgens het ministerie werd in mei 959.000 ton maïs en 202.650 ton zonnebloemolie geëxporteerd. In mei 2021 exporteerde het land nog 2,25 miljoen ton maïs en 501.800 ton zonnebloemolie.

Het ministerie liet maandag al weten dat de graanexport in het seizoen juli 2021 tot en met juni 2022 tot dusver is uitgekomen op 47,2 miljoen ton, inclusief 148.000 ton in de eerste vijf dagen van juni. Oekraïne was voordat Rusland het land binnenviel een grote graanexporteur. Het exporteerde toen tot wel 6 miljoen ton graan per maand, maar de afgelopen maanden zijn de volumes gedaald tot ongeveer 1 miljoen ton. Het land voerde voor de oorlog het merendeel van zijn goederen uit via zeehavens, maar is nu gedwongen om zijn goederen per spoor te exporteren of via de kleine havens aan de rivier de Donau.

Door de Russische blokkades op de Zwarte Zee zoekt Oekraïne naar andere manieren om zijn graan te verschepen, om een voedselcrisis in de wereld te voorkomen. Volgens het ministerie streeft het land ernaar om de exportcapaciteit in de rivierhavens aan de Donau te vergroten, zodat graan naar Roemeense havens aan de Zwarte Zee kan worden verscheept.

Maandag schreef een Russische krant dat het graan via de haven van Odessa het land uit kan. Er zou een akkoord zijn tussen Turkije en Rusland om de blokkade op de Zwarte Zee gedeeltelijk op te heffen. Oekraïne zou dat echter niet zien zitten omdat dan eerst mijnen en andere verdedigingswerken moeten worden weggehaald, wat de weg vrijmaakt voor een Russische aanval op de haven van Odessa.

Meer uit Financieel

Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

19 minuten geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

1 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

1 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

10 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

11 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

11 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

12 uur geleden